Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a fost atacat in ultimele zile atat de reprezentanti ai puterii, democratul Cezar Preda, cat si de cei ai opozitiei, social-democratul Vasile Puscas. Frunda a depus, in urma cu cateva zile, la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), o motiune privind discriminarea minoritatii maghiare in institutiile de invatamant superior din Romania, cu referire directa la Universitatea Babes-Bolyai.
"Proiectul de motiune Frunda trebuie ridiculizat, nu are relevanta nici pe forma, nici pe continut, ci este doar un episod din lupta interna a UDMR", a declarat deputatul Cezar Preda, vicepresedinte al APCE. "Este din punct de vedere politic un atac direct la Marko Bela, Frunda il ataca direct pe Marko Bela aratandu-i ca sta degeaba pe postul de viceprim-ministru, ca nu este in stare sa apere drepturile maghiarilor asa cum o face el, si ca degeaba este numit viceprim-ministru cu probleme de invatamant ca tot n-are nici o legatura cu aceste probleme", a precizat Preda. Deputatul PSD Vasile Puscas, fost negociator sef cu UE, afirma, ca demersurile de genul celui facut de senatorul UDMR Gyorgy Frunda acrediteaza ideea ca "la noi se perpetueaza un anumit tip de politica, de sorginte fanariota, in care institutiile europene sunt percepute ca Inalta Poarta, unde se taie capete si se decide in urma unor intrigi bine tesute in alcovuri alcatuite de leadership-ul autohton". Puscas sustine, intr-un comunicat de presa, ca se impune sa li se reaminteasca politicienilor romani ca guvernarea europeana inseamna gestionarea de catre fiecare stat a propriilor probleme pe baza de politici sectoriale armonizate cu politicile europene si nicidecum o abordare de tipul dambovitean, cu care ne imbie acum diversi reprezentanti ai nostri de pe scena guvernamentala.
Gyorgy Frunda, seful delegatiei Romaniei la APCE, alaturi de alti 23 de parlamentari, au cerut APCE, printr-o motiune depusa in 24 ianuarie, sa verifice daca in Romania este garantata egalitatea in drepturi in invatamantul superior pentru minoritatea maghiara, informeaza Rompres. Semnatarii invoca in solicitarea lor demiterea profesorilor de etnie maghiara Kovacs Lehel si Hantz Peter de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, in noiembrie 2006. Cei 24 de parlamentari sustin ca profesorii demisi pentru montarea mai multor placute in limba maghiara au actionat, de fapt, in concordanta cu statutul declarat al institutiei.