Acum, resuscitatorii PSD sunt Basescu si ADA. Marea problema a PSD?: nu mai are "locomotiva" prezidentiala si/sau electorala. Nu mai are cu cine sa-l inlocuiasca pe Iliescu, fondatorul si liderul partidului in primii 15 ani. Liderul actual, Geoana, s
Acum, resuscitatorii PSD sunt Basescu si ADA. Marea problema a PSD?: nu mai are "locomotiva" prezidentiala si/sau electorala. Nu mai are cu cine sa-l inlocuiasca pe Iliescu, fondatorul si liderul partidului in primii 15 ani. Liderul actual, Geoana, s-a autodenuntat ("nu stim cati am mai ramas"), confirmand astfel verdictul dat de Iliescu ("prostanac"). In curand s-ar putea ca nici Alianta DA, nici partidele componente sa nu mai aiba un lider puternic, capabil sa cucereasca presedintia si sa-i traga dupa el pe ceilalti, pe neputinciosi.
Prin initierea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, PSD s-a reinventat. Pesedistii ar trebui sa-i inalte o statuie lui Basescu, dupa ce il vor darama de pe tronul sau iluzoriu, pentru ca i-a resuscitat, prin politica sa dezastruoasa. Tentativa de desfiintare a PNL si de demolare a lui Tariceanu, diversiunea Stoica-Stolojan, impunerea unei mediocritati precum Udrea ca lider si dirijor al altor diversiuni" toate au fost erori politice si rautati cauzate de resentimentele personale ale lui Basescu. Iar el va trebui sa plateasca, chiar daca nu neaparat prin suspendarea din functie. Basescu a creat pentru Alianta DA cea mai mare criza prin care aceasta trece de la infiintare. Ambele partide trec prin dileme politice si morale, din care li se poate trage succesul sau catastrofa. PNL trebuie sa decida daca se va alatura procedurii initiate de PSD (in alianta cu PRM si PC). Din punct de vedere pragmatic, pentru PNL nu ar trebui sa fie o problema de a-l inlatura de pe scena politica pe cel care a vrut sa ingroape ultimul partid istoric relevant. Dar Tariceanu si PNL ii datoreaza lui Basescu nominalizarea in fruntea Guvernului si transformarea in cel mai important partid al coalitiei. Este o decizie greu de luat, mai ales ca nu se mai poate pune baza pe cuvantul si onoarea lui Basescu: fara sa inteleaga ca protocolul Aliantei DA era un contract intre doua institutii politice, nu intre niste personaje aflate vremelnic in fruntea lor, Basescu a tinut cont mai mult de prieteniile sale personale, nu de spiritul si litera contractului. Prin urmare, chiar daca PNL il va sustine, nu se poate pune baza ca nu ii va ataca in continuare pe Tariceanu si PNL.
Si PD are dileme: iese sau nu de la guvernare, se desparte sau nu de Basescu. Intr-un fel, pentru PD este mai greu. Pedistii sunt nemultumiti de impunerea in partid, "peste rand" si "fara merite", a Elenei Udrea, si o injura pe unde apuca, "off" si "on the record." Ei nu accepta ca partidul sa fie condus de o persoana incompetenta, impusa din afara, chiar daca pana acum se supuneau ordinelor lui Basescu. Loialitatea fata de Basescu este contrabalansata de calcule: vor pierde accesul la resursele admnistrative si fondurile europene; vor incepe anchetele in dosarele care li s-au facut. Nu se stie de unde provine diversiunea cu Boc, dar una dintre ipoteze este ca PD va fi preluat de Stolojan.
Din acest joc (fara locomotiva Iliescu) nu va castiga nici PSD, dar nici Alianta DA, cu un Basescu suspendat ori mult slabit. Din lipsa de spatiu, ma opresc aici cu rationamentul...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.