Orasenii din Curtici se gindesc sa treaca la statutul de sateni: conditiile de trai vor fi aceleasi, dar cel putin vor plati taxe mai mici.

Taxele celor din mediul urban sint mult mai mari decit ale satenilor, iar diferenta ii face pe locuitorii urbelor mici sa renunte cu usurinta la titulatura de „orasean". Pentru un hectar de pamint prins in cartea funciara a orasului, un proprietar de teren plateste primariei 83 RON, in timp ce aceeasi suprafata este taxata cu 36 RON, daca figureaza pe raza unei comune.

Vocea poporului

Nemultumiti de diferentele de pret intre tarlale de aceleasi dimensiuni si cu acelasi potential agricol, intr-o audienta colectiva, 40 de locuitori ai orasului Curtici au solicitat primarului Nicolae Anitei saptamina trecuta sa prefaca asezarea in comuna. Acesta a convocat simbata Adunarea Populara, in cadrul careia aproximativ 300 de oameni si-au exprimat frustrarea fata de impozitele nejustificate. „Eu nu sint de acord sa revenim la comuna, pentru ca am alta viziune. Daca oamenii vor insista si vor fi suficienti care vor cere asta, ma supun ideii lor", declara primarul, adaugind ca pina sa treaca la fapte, va discuta cazul cu organele statului si chiar cu ministrul Finantelor. Curtici a fost declarat oras in 1969, prin decret prezidential, facind parte din industrializarea fortata, care a transformat pe timpul comunismului zeci de comune in centre urbane. Primarul aradean are doua argumente in favoarea statutului de oras pentru Curtici: traditia si proiectele finantate de stat.

Stampila Parlamentului

Schimbarea din comuna in oras si viceversa depinde mai ales de dorintele locuitorilor. „Orice consilier sau un anume procent din cetateni pot inainta o hotarire Consiliului Local prin care solicita modificarea satului in comuna. In 30 de zile de la hotarirea Consiliului, prefectul organizeaza referendum prin lege, iar rezultatul va ajunge in Parlament", explica Mircea Nicu Toader, secretar de stat pentru Comunitatile Locale in Ministerul Administratiei si Internelor.

Rahova sau Bragadiru

Minimum 10.000 de locuitori, sectie de politie, canalizare, sistem de apa curenta si sediu pentru primarie sint citeva dintre conditiile care trebuiesc indeplinite de o comuna cu pretentii de oras. In timp ce cazurile in care o asezare este retrogradata in statut sint destul de rare, avansarile sint solicitate frecvent. Numai in 2003, 25 de comune au fost propuse pentru a deveni orase. In ultimii ani, in judetul Arad, doua comune si-au schimbat statutul, Pecica si Sintana devenind astfel orase. Tot in 2005, comunele Magurele si Bragadiru au devenit orase, printr-o semnatura a presedintelui Basescu. „Pai ce, arata Rahova sau Ferentari mai bine decit Bragadiru? Noi sintem mindri si credem ca meritam", declara la acea vreme pentru „Cotidianul" primarul Brinzoi, chiar daca orasul sau are in total patru blocuri.