Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat ieri ca va cere furnizorilor de energie electrica sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere. Vosganian a mai promis o limitare a cresterii pretului gazelor la 3-5% in loc de 8%, ca
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat ieri ca va cere furnizorilor de energie electrica sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere. Vosganian a mai promis o limitare a cresterii pretului gazelor la 3-5% in loc de 8%, cat era preconizat si a pledat pentru o apropiere comerciala de Rusia.
"Am avut o intalnire cu ministrul Justitiei Monica Macovei, pe tema publicarii contractelor de intermediere si am ajuns la concluzia ca, fiind contracte comerciale, nu pot fi publicate pentru ca majoritatea au clauze de confidentialitate. Prezentarea acestora ar genera procese si daune imense pe care ar trebui sa le platim", a declarat ieri Vosganian, intr-o conferinta de presa. El a mai aratat ca in aceste conditii se va intalni cu principalii furnizori de energie electrica ca sa le solicite sa fie de acord cu publicarea acestor contracte. "Nu cred ca furnizorii nu vor dori pentru ca aceasta publicare le-ar spori prestigiul. Ar fi la fel ca si fondul social", a subliniat ministrul Economiei. El a adaugat ca, saptamana viitoare, va avea un centralizator al tuturor contractelor comerciale. Vosganian anunta, saptamana trecuta, ca va trimite presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu toate contractele de furnizare a energiei electrice, iar documentele ar putea fi facute publice. Surse din cadrul complexelor energetice Turceni si Rovinari declarau, saptamana trecuta pentru NewsIn ca intermediarii in afaceri cu energie blocheaza publicarea contractelor incheiate cu complexele energetice, amenintand cu procese. Surse din cadrul Complexului Rovinari au precizat pentru NewsIn ca societatile EFT, Energy Holding, CEZ Electrica Oltenia si Arelco Distributie nu vor sa le fie publicate contractele.
Cota de piata a furnizorilor
Vosganian a prezentat ieri, in premiera, si o lista cu cota de piata a furnizorilor de electricitate. Cea mai mare cota de piata la consumatorii finali in primele 11 luni din 2006 o avea Electrica impreuna cu filialele sale neprivatizate, de aproape 40%. Filialele privatizate ale Electrica - CEZ Oltenia, E.ON Moldova si ENEL Banat si ENEL Dobrogea - se situeaza pe pozitiile urmatoare. Vosganian a mentionat ca firma Energy Holding, urmatoarea pe lista, a avut, in intervalul de timp analizat, o cota de piata de 8%, similara cu cea a Hidroelectrica. Ministrul a mai spus ca producatorul de aluminiu ALRO Slatina este autorizat ca furnizor de electricitate, avand o cota de piata in 2006 de 0,2%. Vosganian a mai afirmat ca nu are nimic impotriva tranzactionarii energiei la Bursa Romana de Marfuri, in conditiile in care institutia va fi autorizata in acest sens de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. El a aratat ca, o vreme, energia ar putea fi tranzactionata atat pe BVB cat si pe OPCOM (bursa de energie).
Gaze mai ieftine
Gazele naturale s-ar putea scumpi, in 2007, cu maximum 3-5%, in loc de 8% cat era preconizat, daca Ministerul Economiei si al Comertului (MEC) va gasi o solutie de ieftinire a gazelor din import, a mai declarat Vosganian. "Dupa calculele noastre am putea sa evitam astfel o scumpire cu 3-4%. Daca in 2007 pretul gazelor naturale ar trebui sa creasca cu 8%, prin importul de gaze naturale mai ieftine, cresterea ar trebui sa fie de 3% pana la 5%", a spus ministrul Economiei.
Vosganian a mai aratat ca un parteneriat intre Romgaz si Gazprom "este necesar", pentru a evita importurile de gaze prin intermediari. "Romania oricat s-ar apropia de UE nu poate sa nu tina cont de Rusia", a declarat ministrul. Reprezentanti ai Romgaz si Gazprom se vor intalni, in saptamanile urmatoare, pentru a discuta posibilitatea infiintarii unei companii mixte care sa realizeze importuri de gaze din Rusia, precum si despre proiectul de construire a unui depozit la Margineni (judetul Neamt).
Start la reactoarele 3 si 4 in 2008
Proiectul de hotarare de Guvern privind strategia de atragere de investitii pentru unitatile trei si patru de la centrala nuclearelectrica de la Cernovada a fost semnat de catre ministrul Economiei si va fi trimis astazi la Secretariatul General al Guvernului.
Compania de proiect, care va construi cele doua reactoare, va fi producator independent de electricitate si nu avea actionari majoritari. Firmele private vor detine impreuna cel putin 30% din capital, ceea ce reprezinta minimum de 700 de milioane de euro, in timp ce participatia Nuclearelectric va fi de 25-30%. Restul de 70%, 1,4-1,5 miliarde euro, va fi adunat prin emisiune de actiuni pe pietele de capital. Lucrarile de constructie vor incepe probabil in prima parte a anului 2008, valoarea proiectului fiind de 2,2 miliarde euro. Ministrul a precizat ca primele cantitati de energie electrica de la Unitatea 2 vor ajunge in sistemul national in aprilie 2007.
Strategia, la sfatul dinozaurilor
Comisia pentru elaborarea strategiei energetice va include reprezentanti ai MEC, ai autoritatilor de reglementare, dar si politicieni ca Ion iliescu, Petre Roman, Dan Ioan Popescu, sau fosti oficiali ai ministerului, cum ar fi fostul secretar de stat Iulian Iancu, a declarat ieri Varujan Vosganian. Strategia energetica va fi finalizata in prima jumatate a anului. "Produsul Intern Brut se va dubla in euro, dar sunt necesare investitii pentru cresterea productiei cu 25%, la 80 twh/ora/an. Anul 2007 este crucial pentru politica energetica", a spus Vosganian. El a mai spus a spus ca a dat dispozitie pentru analizarea posibilitatilor privind listarea la bursa a companiilor Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica si Nuclearlectrica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.