Proiectul celor trei pasi, redactat de Reding si de vicepresedintele directoratului general pentru societatea informationala si media, Margot Wallstrom, are o abordare extinsa a conceptului de pluralism mass media. Notiunea depaseste ideea de patrona
Proiectul celor trei pasi, redactat de Reding si de vicepresedintele directoratului general pentru societatea informationala si media, Margot Wallstrom, are o abordare extinsa a conceptului de pluralism mass media. Notiunea depaseste ideea de patronat media si acopera accesul la informatii diverse astfel incat cetatenii isi pot forma opinii fara a fi influentati de o singura sursa dominanta. Aceiasi cetateni au nevoie, totodata, de mecanisme transparente care sa garanteze ca media sunt percepute ca fiind neechivoc independente.
Primul pas al abordarii "Reding - Wallstrom" consta in redactarea unei lucrari a Comisiei despre pluralismul media in Europa. Aceasta lucrare ar sublinia eforturile Comisiei de a promova pluralismul catre parti terte si organizatii, bazandu-se pe munca depusa de Consiliul Europei si pe o analiza concisa a pietelor media din statele membre. Acest prim pas al analizei va cuprinde si informatii legate de reglementarea patronatelor media la nivel national si modelele de reglementare din cele 27 de state membre.
Al doilea pas, un studiu independent al pluralismului media in statele membre UE, va determina, in 2007, indicatorii obiectivi care sa descrie structura media pe continent.
Ultimul pas va consta intr-o Comunicare a Comisiei Europene despre indicatorii pluralismului media, urmata de o larga consultare publica in 2008. in final, aceasta Comunicare va duce catre o evaluare a oportunitatii de a aplica indicatorii de pluralism, probabil printr-un nou studiu. De-a lungul intregului proces, Grupul Comisarului pentru Drepturi Fundamentale, Parlamentul European si Consiliul European vor fi informati despre progresele facute.
Noua Directiva "Servicii Media Audiovizuale fara Frontiere", propusa de Comisie inca din decembrie 2005, contribuie la pluralismul media in sensul initiativei "Reding - Wallstrom". Directiva obliga statele membre sa garanteze ca autoritatile nationale de reglementare sunt independente de guverne si de furnizorii de servicii media. Propunerea Comisiei va fi dezbatuta in primul semestru al anului in curs.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.