PSD a finalizat sesizarea privind suspendarea presedintelui, dar nu o va trimite prea curand catre Curtea Constitutionala. Potrivit secretarului general al PSD, Titus Corlatean, actul redactat de Antonie Iorgovan si Valer Dorneanu va trebui sa fie ci
PSD a finalizat sesizarea privind suspendarea presedintelui, dar nu o va trimite prea curand catre Curtea Constitutionala. Potrivit secretarului general al PSD, Titus Corlatean, actul redactat de Antonie Iorgovan si Valer Dorneanu va trebui sa fie citit si, eventual, completat cu propuneri de catre conducerea partidului, dupa care se vor studia si insera sugestii ale PC si PRM, partide care au anuntat ca vor sustine demersul de suspendare a sefului statului.
PSD asteapta sugestiile PC si PRM
"Documentul va trebui completat. Trebuie sa vedem ce observatii si propuneri au si altii care ar putea sustine initiativa, si de la PC si de la PRM, ca sa avem o baza de sustinere comuna si abia dupa aceea o sa trimitem sesizarea la Curtea Constitutionala", ne-a declarat Corlatean. Acesta a sustinut ca pesedistii vor tine seama de propunerile partidelor care se arata dispuse sa ajute la suspendarea lui Basescu, pentru ca este in interesul lor. "O sa analizam toate propunerile de completare, argumentele suplimentare, pentru ca este si in interesul nostru sa avem o baza cat mai larga de sustinere. In plus, pot veni si sugestii foarte bune. Noi suntem deschisi", a explicat secretarul general al pesedistilor. Acesta a precizat ca documentul ar putea ajunge la Curtea Constitutionala undeva dupa inceputul sesiunii parlamentare. Corlatean a mai spus ca sesizarea va cuprinde si elemente de culoare, legate de biletelul roz sau afinitatea presedintelui pentru Golden Blitz, dar a aratat ca baza documentului vor fi abateri serioase si grave ale sefului statului de la Constitutie si legislatie.
Sarbu nu vrea biletele roz in sesizare
La randul sau, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a sustinut ieri ca sesizarea PSD se refera la incalcari grave ale Constitutiei de catre presedintele Traian Basescu si nu vizeaza aspecte "derizorii" cum ar fi "biletelul roz" sau faptul ca presedintele ar fi condus un autoturism dupa ce a consumat alcool. "Ideea este ca mergem mai departe, mergem pana la capat. Unde va fi acest capat, vom vedea", a spus Sarbu, referindu-se la intentia PSD de a-l suspenda pe Basescu din functie. Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat, la finalul saptamanii, ca, pana in acest moment, PSD a strans un numar de semnaturi care depaseste o treime din numarul total al parlamentarilor, adica suficient pentru a initia procedura de suspendare a lui Traian Basescu. "Avem 146-147 de semnaturi, plus cele 15 de la PRM, deci suntem dincolo de treimea necesara", a explicat Geoana. (Carmen EPURAN)
PC are propria viziune
Conservatorii nu au semnat lista PSD-PRM pentru suspendarea presedintelui, ci asteapta rezultatele anchetei Departamentui Juridic al PC, care analizeaza materialele impotriva sefului statului, provenite de la diverse surse. "Nu criticam demersul colegilor nostri, care este un demers constitutional, democratic, dar asteptam baza juridica pentru acesta, pe care noi inca nu am vazut-o. Pe de alta parte, exista o comisie speciala a partidului care analizeaza motivele pentru suspendarea presedintelui si care nu a dat nici un raspuns", a aratat secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu. Dupa ce identifica propriile motive in favoarea suspendarii, conservatorii au declarat ca fie vor face o actiune separata in acest sens, fie vor semna lista PSD-PRM. "In cazul in care aceasta analiza va fi bazata pe lucruri reale, extrem de grave, vom face un demers propriu, fie vom semna aceasta lista, cu amendamentul ca pe baza juridica sa fie trecute si argumentele noastre", a mai spus conservatorul. Totodata, acesta a precizat ca suspendarea presedintelui este o problema "extrem de grava", care poate afecta intreaga populatie si PC considera ca trebuie sa existe motive foarte clare, iar oamenii sa fie bine informati in legatura cu ele. In opinia lui Stefanescu, in Parlament ar putea aparea surprize, avand in vedere ca procedura este secreta, iar "pe la colturi" se vorbeste ca si unii parlamentari democrati ar putea vota pentru suspendarea presedintelui. (V.D.)
Votul care rupe Alianta
Presedintele PD Emil Boc (foto) a avertizat, ca, daca PNL va sustine demersul PSD de suspendare a presedintelui Traian Basescu, Alianta DA "nu se mai justifica". El a sustinut ca o eventuala colaborare PNL-PSD in acest sens ar atrage dupa sine ruperea Aliantei si ramanerea democratilor la guvernare ar deveni problematica.
"Evident ca orice actiune a PNL de sustinere a suspendarii din functie a presedintelui ar rupe definitiv Alianta dintre PNL si PD. In acel moment Alianta chiar nu se mai justifica si nu mai are nici un rost in acele conditii. Este punctul meu de vedere personal. Nu stiu parerea celorlalti colegi ai mei. In acel moment Alianta nu se mai justifica si chiar ramanerera la guvernare este foarte problematica", a atras atentia Boc sambata, la Realitatea TV . El a mai catalogat initiativa PSD drept un "exercitiu de imagine". La randul sau, vicepresediintele PD Cezar Preda a fost de parere ca liberalii nu dezmint in termeni clari o eventuala colaborare cu PSD in vederea suspendarii lui Basescu deoarece vor sa santajeze PD pentru candidatura comuna la europarlamentare.
Demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu initiat de PSD contine niste avertismente pentru seful statului si este un bun subiect de meditatie pentru acesta la fel cum este un bun subiect de meditatie si pentru Alianta, a sustinut ieri liberalul Varujan Voganian. "PNL nu se poate situa de partea PSD in actiunea lor pentru suspendare presedintelui inainte de a vedea pe ce se bazeaza acest document", a spus senatorul, citat de Mediafax. El a afirmat ca, "daca documentul este impregnat de patimile PSD, PNL nu va sustine actiunea". Varujan Vosganian a precizat ca astazi si maine PNL se va intalni pentru a clarifica pozitia pe care se va situa in acest demers, deocamdata neluand nici o decizie. "Trebuie sa vedem daca actiunea PSD nu este facuta pentru a castiga electorat si daca este o actiune argumentata", a insistat el. Vosganian a afirmat ca trebuie separate declaratiile politice de actiunile politice pentru ca se fac tot felul de declaratii de ping-pong intre partide. Astazi si maine conducerea PNL se intalneste la Sinaia cu parlamentarii partidului pentru a discuta si pozitia partidului fata de suspendarea sefului statului. (R.G.)
Miza Legii referendumului
Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor au in aceste zile pe ordinea de zi un proiect de modificare a Legii referendumului, ce prevede simplificarea modalitatii de demitere a sefului statului. Proiectul, initiat de deputatii PSD Florin Iordache, Titus Corlatean, Cristian Dumitrescu si Valeriu Zgonea, la sfarsitul lui 2005, a fost respins de Senat, dar Camera Deputatilor este camera decizionala.
In actualul context politic miza acestei inititive este cu atat mai mare. Daca in prezent presedintele Romaniei este demis cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale, proiectul deputatilor PSD prevede ca demiterea sa se faca cu voturile majoritatii celor care se prezinta la vot. De remarcat este faptul ca, initiativa legislativa a primit avizul negativ al Guvernului. In acest document semnat de premierul Calin Popescu Tariceanu, se arata ca legea referendumului prevede situatii diferite pentru probleme reglementate diferit chiar de catre Constitutie, adica demiterea presedintelui si problemele de interes national in care chiar seful statului poate cere organizarea unui referendum. Consiliul Legislativ da aviz favorabil proiectului PSD, dar semnaleaza ca "propunerea legislativa ar trebui sa aiba in vedere dispozitiile articolului 81, alineatul 2, din Constitutie, potrivit carora este declarat ales presedinte candidatul care a intrunit in primul tur de scrutin majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale". Prin urmare, spune Consiliul Legislativ, "pentru simetrie juridica e necesar ca presedintele sa fie demis cu aceeasi majoritate cu care a fost ales, adica numai in conditiile in care in urma referendumului organizat in acest scop este intrunita majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale, asa cum se prevede, in mod corect", in textul actual al legii referendumului. (A.H.)
Prostanacul, nebunul si ciudatul
Liderul PD Constanta Stelian Dutu (foto), a declarat ieri ca "pentru demiterea presedintelui s-au asociat un prostanac (n.r.-Mircea Geoana), un Felix ciudat (n.r.-Dan Voiculescu) si un nebun (n.r.- Vadim Tudor)". Potrivit Mediafax, Dutu a argumentat folosirea acestor calificative prin faptul ca "asa sunt cunoscuti in presa si de oamenii de pe strada" initiatorii demersului de suspendare a lui Basescu. Liderul PD Constanta a mai spus ca este sigur ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu va esua, data fiind sustinerea electoratului pentru presedintele Traian Basescu. (C.E.)
"Joc de imagine"
Liderii UDMR Marko Bela (foto) si Laszlo Borbely au calificat initiativa PSD de suspendare a presedintelui drept "un joc de imagine". In cadrul unei intalniri electorale, desfasurate sambata la Reghin, cei doi lideri au criticat in termeni duri initiativa PSD, aratand ca nu gasesc justificata aceasta campanie, pe care nu o crediteaza cu nici o sansa de reusita. "Nu o sustinem, nu o gasim motivata si justificata. Cred ca este un joc de imagine, atat si nimic mai mult", a sustinut Laszlo Borbely, citat de Rompres. "Nu stiu care va fi rezultatul votului in Parlament, dar un referendum in aceasta privinta nu ar reusi", a precizat si Marko Bela. Vicepresedintele executiv Laszlo Borbely a spus ca nici eventualele motiuni de cenzura depuse impotriva Guvernului de catre PSD nu vor avea sustinerea UDMR. (V.D.)
Pesedistii, in cantonament
Liderii PSD care s-au antrenat vineri si sambata la Brasov, in vederea viitoarei campanii pentru alegerile europarlamentare, au introdus in programul de campanie "un modul special" vizand organizarea eventualului referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. "Am introdus in programul de pregatire, in premiera, si un modul special de pregatire pentru organizarea eventualului referendum care va urma dupa ce Parlamentul va vota, speram, in favoarea suspendarii presedintelui. Este un modul suplimentar pe langa cel de pregatire a alegerilor europarlamentare", a spus Geoana, care a aratat ca PSD a mers cu gandul si mai departe si a analizat posibilitatea ca in aceasta toamna sa existe alegeri prezidentiale anticipate, in cazul in care referendumul ar putea sa dea un raspuns pozitiv in ceea ce priveste suspendarea din functie a presedintelui. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.