Banii necesari construirii a doua reactoare nucleare la Cernavoda vor fi luati si de pe piata de capital.

O parte din banii necesari pentru construirea unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda vor fi obtinuti din vinzarea, pe piata de capital, a unor obligatiuni emise de compania de proiect, in valoare de maximum 1,5 miliarde de euro, si din listarea la bursa a actiunilor societatii Nuclearelectrica, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian. „Vineri am semnat proiectul de hotarire de guvern privind atragerea de investitii la reactoarele trei si patru. Luni (azi - n.r.) il voi depune la Cancelaria primului-ministru. In doua saptamini ar urma sa fie votat de Guvern", a spus Vosganian.

Cele doua reactoare vor fi construite in sistem de parteneriat public-privat de o companie de proiect, in care statul, prin compania Nuclearelectrica, va intra cu ceea ce este construit deja, iar investitorii privati, cu o contributie de cel putin 50 de milioane de euro fiecare. La aceste sume se vor adauga si banii obtinuti din vinzarea de obligatiuni ale companiei de proiect, dar si cei din listarea a 10-15% din actiunile Nuclearelectrica la bursa din Bucuresti, pentru care Vosganian nu a dat insa un moment concret, spunind doar ca va fi in cursul acestui an.

Costa 2,2 miliarde de euro

Constructia celor doua reactoare va costa 2,2 miliarde de euro, iar punerea lor in folosinta a fost prognozata de ministru pentru anul 2014. Din aceasta suma, circa 700 de milioane de euro vor fi obtinuti de la companiile private care vor intra in compania de proiect. Privatii isi vor recupera banii, obtinindu-i din electricitatea produsa de cele doua reactoare, la pretul de cost. Vosganian a refuzat sa ofere numele companiilor interesate, dar, potrivit unor informatii mai vechi, ar fi vorba despre 13 companii, romanesti si straine, printre care AES (SUA), RWE si E.ON (Germania), Enel (Italia) sau ALRO si Electrica (Romania). Unitatea 2 a centralei va fi data in folosinta in aprilie, urmind sa ajunga la capacitatea totala in august-septembrie 2007. Dupa ce se vor construi si celelalte doua, 30% din consumul national de electricitate va fi acoperit de energia nucleara.