Expozitia temporara intitulata "Epoca de aur. Intre propaganda si realitate" a fost vernisata, ieri, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, chiar in ziua in care dictatorul Nicolae Ceausescu ar fi implinit 89 de ani. Expozitia reprezinta segmentul
Expozitia temporara intitulata "Epoca de aur. Intre propaganda si realitate" a fost vernisata, ieri, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, chiar in ziua in care dictatorul Nicolae Ceausescu ar fi implinit 89 de ani. Expozitia reprezinta segmentul initial al proiectului propus de Asociatia Civic Media impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor - infiintarea unui Muzeu al Comunismului - si are rolul de a marturisi si de a atrage atentia asupra contextului politic si social care a alterat mentalul si memoria generatiilor trecute. La acest proiect au fost invitate sa colaboreze Agentia Nationala de Presa ROMPRES, Asociatia "Brasov 15 noiembrie", Muzeul National Filatelic, Ordinul Arhitectilor din Romania, Serviciul Roman de Informatii, Institutul Polonez si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Urmarind doua coordonate, cum ar fi cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si distrugerea identitatii romanesti si a mentalului colectiv, expozitia trateaza perioada 1965-1989.
Publicului ii sunt prezentate cateva sute de exponate - de la obiecte de arta plastica si decorativa (pentru a ilustra cultul personalitatii), fotografii-document, la obiecte care fac mici reconstituiri de interior de locuinta din perioada comunista (pentru a ilustra starea natiunii, planul de alimentatie stiintifica). Sunt si materiale care vorbesc despre uniformizarea societatii, demolarea bisericilor si distrugerea satelor. Materialele muzeistice tridimensionale, cu documente, fotografii si casete audio-video, au ca scop ilustrarea impactului pe care l-a avut cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si distrugerea identitatii individului. Expozitia a fost deschisa de ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, care a marturisit, pe fondul unei muzici patriotice, ca, privind exponatele, a rememorat anii traiti in comunism, ani in care a dominat frica. Adrian Iorgulescu a spus ca expozitia nu este doar o rememorare pentru cei care au trait acea epoca, ci este adresata si tinerilor. "Este bine ca tinerii sa stie cum s-a trait in acele timpuri, ca ele sa nu se mai repete", a afirmat ministrul culturii.
El a promis ca, intr-o perspectiva nu prea indepartata, va fi infiintat un Muzeu al luptei anticomuniste. La vernisaj a fost prezent si ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Jacek Paliszewski, care a afirmat ca, daca in Polonia ar fi fost organizata o asemenea expozitie, lucrurile expuse ar fi fost asemanatoare. El a subliniat ca si Polonia a trait 50 de ani de totalitarism, doar ca regimul din Romania a fost mult mai dur.
Reprezentantul Asociatiei Civic Media Victor Roncea a citit un "protest fata de Raportul Tismaneanu", semnat de "autentici militanti anticomunisti din Romania" in numele Centrului Rezistentei Anticomuniste, coordonat la nivel international de scriitorul Vladimir Bukovski. "Desi apreciem in mod deosebit gestul presedintelui Traian Basescu de a condamna comunismul, ne exprimam nemultumirea, pentru ca, pana la aceasta ora, avem de-a face doar cu o condamnare teoretica, care nu are o consecinta practica si juridica pentru a se sustine in mod real dezideratele campaniei electorale a presedintelui tarii: Dreptate si Adevar", se arata in protest. Expozitia "Epoca de aur. Intre propaganda si realitate" va fi deschisa pana pe data de 26 februarie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.