Saptamana trecuta, premiul intai la eroare revenea presedintelui Basescu, care atribuia majoritatii romanilor prea putina familiaritate cu Caragiale. Saptamana asta, premiul trece insa la PSD si la ideea acestui partid, redevenit brusc vajnic, de a i
Saptamana trecuta, premiul intai la eroare revenea presedintelui Basescu, care atribuia majoritatii romanilor prea putina familiaritate cu Caragiale. Saptamana asta, premiul trece insa la PSD si la ideea acestui partid, redevenit brusc vajnic, de a initia procedurile de suspendare a presedintelui.
Nu am intentia sa polemizez cu dl Iorgovan pe tema indreptatirii acestei initiative; vreau doar sa enumar cateva considerente in virtutea carora aceasta reprezinta o eroare politica majora a PSD. Ca e o eroare paguboasa si pentru Romania sare-n ochi, dar nu de la PSD astept sa-si bata capul cu fleacuri: nu cred ca poate fi citat nici macar un singur caz in care acest partid de oligarhi imbogatiti ai revolutiei sa fi renuntat la vreo actiune care ii parea avantajoasa - de la mineriade la alianta cu PRM, de la blocarea reformelor la retorica anti-NATO din 1998-1999 sau la cinismul ultimei sale guvernari - doar fiindca pagubea interesul national.
Poate ca dl Iliescu isi inchipuie ca va scapa de justitie aruncand iarasi Romania in haos. Din nou eroare, ma tem ca venerabilul n-a meditat indeajuns la soarta amicului Cozma. Doar dlui Geoana, in virtutea epitetului ornant care i s-a lipit de chip ca marca de scrisoare, ideea ii poate parea rentabila. Consecintele ei au toate sansele de a fi devastatoare pentru PSD.
PSD pierde in orice varianta. Pierde acum, fiindca aduce in discutie argumente constitutionale care nu au cum incita majoritatea cetatenilor, prea putin pasionata de exegeze de drept public, dar fascinata de populismul voios al presedintelui Basescu. Singurii care ar putea avea urechea destul de sensibila la argumente de neconstitutionalitate sunt aceia care le-au invocat in zadar cand dl Iliescu isi trimitea ortacii sa planteze flori in Piata Universitatii lua de gat ziaristi, intervenea brutal in justitie, candida a treia oara consecutiv, etc. Cei pentru care n-a fost atat de important ca Basescu a castigat prezidentialele din 2004, cat a fost de important ca PSD le-a pierdut. Cei care, vazandu-l azi pe presedintele - de onoare, va rog - al PSD cum se zbate inecat de iubire furioasa pentru Sfanta Constitutiune, au inceput deja sa rememoreze, sonor si pe multe voci, numeroasele imprejurari care delegitimeaza orice demers pesedist in numele Legii fundamentale. In aceasta etapa, PSD nu poate decat sa piarda.
La votul in Parlament e probabil ca PSD va pierde, mai ales ca a avut grija sa lege atacul la presedinte de o motiune contra Guvernului. PNL si, respectiv, PD, ar vadi prea multa prostie sa se alieze crucis cu un asemenea adversar. Daca PSD pierde in Parlament, castiga Basescu si pierde Parlamentul.
Dar cel mai grav lucru ar fi sa castige in Parlament. Iarasi, nu vorbesc de noi, cestilalti, pe care ne va reprezenta dl Vacaroiu cu stralucirea pe care i-o cunoastem. Dar, la un referendum la care PSD nu va mai putea alerga dupa votanti prin supermarketuri, e clar ca dl Basescu va fi plebiscitat cu panas.
Si atuncea sa te tii. Adio parlament, adio guvern. Confirmat in atare dramatice circumstante, dl Basescu va dicta. Iar PSD, definitiv compromis, tinta a pulsiunilor vindicative de care dl Basescu nu-i, vai, strain, va fi spulberat. Nu ca mi-ar parea rau, dar tot nu pot pricepe in virtutea carei logici isi pregateste PSD acest luminos viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.