Armata americana a facut publica pentru prima data in mod oficial ceea ce denumeste ca fiind o arma revolutionara care nu este letala si care este menita sa respinga inamicii si sa disperseze multimile ostile, relateaza BBC.
Arma - denumita Ac
Armata americana a facut publica pentru prima data in mod oficial ceea ce denumeste ca fiind o arma revolutionara care nu este letala si care este menita sa respinga inamicii si sa disperseze multimile ostile, relateaza BBC.
Arma - denumita Active Denial System - care functioneaza cu microunde, produce o senzatie foarte acuta de arsura, dar cu toate acestea este inofensiva.
Oficialii militari cred ca acest dispozitiv poate consta intr-o metoda non-letala de respingere si dezarmare a inamicilor si ca deja exista foarte mult interes din partea companiilor in ceea ce priveste dezvoltarea la scara larga a acestei tehnologii.
"Este un dispozitiv revolutionar care speram ca va fi inclus in arsenalul soldatilor. Acest lucru este posibil cel mai devreme in 2010", a declarat Theodore Barna, de la departamentul Apararii.
Arma, care acum este la nivel de prototip - si care a fost poreclita "Gardianul tacut" - a fost testata la Baza Aeriana Moody din Georgia.
Acolo, specialistii au instalat pe un Humvee un disc mare care a emis undele respective. Raza de actiune a dispozitivului a ajuns pana la 500 de metri, mult mai departe decat celelalte arme non-letale care exista in prezent, cum ar fi gloantele de cauciuc. Fasciculul acestui dispozitiv poate penetra hainele, incinge pielea instantaneu a persoanei care se afla in raza sa, pana la o temperatura de 50 grade C.
Cu toate acestea, fasciculul penetreaza pielea numai la suprafata - suficient cat sa cauzeze disconfort, dar prea slab ca sa poata provoca rani.
Un jurnalist de la Reuters care s-a oferit sa fie "impuscat" cu noua arma a descris senzatia similara cu explozia unui cuptor - prea dureros ca sa o suporti fara sa incerci sa te ascunzi.
Arma ar putea fi folosita pentru a dispersa multimile ostile in zone de conflict ca Irak sau Afghanistan, adica trupele vor putea goni oamenii fara sa mai fie nevoie sa-i raneasca cu gloante de cauciuc sau alte dispozitive. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.