"Eu am spus ca nu voi recomanda partidului sa sustina o asemenea inititiva. Sigur ca atitudinea finala va depinde de comportamentul presedintelui. El trebuie sa inteleaga ca exista o institutie care controleaza puterea presedintelui. Presedintele nu
"Eu am spus ca nu voi recomanda partidului sa sustina o asemenea inititiva. Sigur ca atitudinea finala va depinde de comportamentul presedintelui. El trebuie sa inteleaga ca exista o institutie care controleaza puterea presedintelui. Presedintele nu face chiar ce crede el. E controlat de Parlament. Eu cred ca o astfel de masura trebuie foarte bine analizata", a subliniat Tariceanu. El a continuat: "Demersul de suspendare e serios. PSD a gresit pentru ca se pliaza unui stil de politica al presedintelui, care nu vrea decat sa genereze scandaluri. Se demonetizeaza institutia prezidentiala, se transforma intr-o carciuma, intr-un "Golden Blitz". Cred ca presedintele a gresit din start cand a afirmat ca vrea sa fie un presedinte jucator. Constitutia spune ca e arbitru, mediator. Nu se poate interpreta dupa o partitura proprie ceea ce spune Constitutia". Tariceanu a moralizat TVR, exprimandu-si nemultumirea fata de faptul ca aceasta nu i-a acordat lui Ion Iliescu dreptul la replica la cele afirmate de Basescu. Liderul PNL a tinut sa remarce ruptura dintre PD si presedinte: "PD a luat aceasta decizie de a ramane la guvernare si nu a cedat presiunilor care s-au facut de la Cotroceni. E foarte bine ca presedintele a incercat, dar PD nu a iesit de la guvernare (...) PD aluat o decizie corecta, avem o reala responsabilitate in fata electoratului, nu putem sa-i dezamagim".
"Presedintele a gresit din start"
Tariceanu a lansat si o serie de acuzatii grave la adresa lui Basescu. "Eu nu i-am declarat razboi presedintelui pentru ca primul ministru trebuie sa aiba raporturi institutionale cu presedintele. Dar daca presedintele va continua sa transforme Guvernul intr-o anexa a sa, sa domine serviciile secrete, sa influenteze Justitia, nu voi asista impasibil. Daca presedintele va continua sa atace si sa discrediteze PNL sau sa incerce sa-l distruga (...) acest lucru nu va fi posibil". "Cred ca presedintele a gresit din start cand a afirmat ca vrea sa fie un presedinte jucator. Constitutia spune ca e arbitru, mediator. Nu se poate interpreta dupa o partitura proprie ceea ce spune Constitutia", a subliniat liderul PNL. El a tinut sa remarce: "Vad un lucru, ca presedintele foloseste informatii de la serviciile secrete despre membri ai Guvernului, iar acest lucru e foarte grav. (...) Anumiti membri ai Guvernului fac obiectul unor ascultari, iar eu nu sunt informat. Orice corespondenta ar trebui sa ma informeze si pe mine. Nu contest dreptul presedintelui de a discuta cu nimeni, dar ar trebui sa tina cont ca seful Executivului este primul-ministru si nu sa se substituie el premierului."
Tariceanu si-a anuntat intentia de a se prezenta in Parlament cu un proiect de restructurare a Guvernului, continand reducerea numarului de ministere, dar in care se va regasi si transformarea statutului secretarului general al Guvernului, din membru al Executivului in functionar public.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.