Ieri seara presedintele Israelului Mose Katzav se intalnea cu reprezentantii mass-media. O conferinta de presa insolita convocata de presedintele israelian pentru a face cunoscuta lumii pozitia sa fata de hotararea lui Menahem Mazuz, consilierul j
Ieri seara presedintele Israelului Mose Katzav se intalnea cu reprezentantii mass-media. O conferinta de presa insolita convocata de presedintele israelian pentru a face cunoscuta lumii pozitia sa fata de hotararea lui Menahem Mazuz, consilierul juridic al Guvernului, de a-l trimite in judecata pentru viol si alte delicte sexuale.
Cateva ore mai inainte, Katzav a trimis o scrisoare Knessetului (Parlamentul israelian) in care si-a anuntat intentia de a-si impune "un concediu temporar". Pana ce isi va expune versiunea sa in fata Consilierului juridic al Guvernului. Daca acesta isi va mentine decizia de a-l trimite in judecata, si va fi gasit vinovat, presedintele Israelului risca o pedeapsa de 16 ani inchisoare. Decizia de a-si lua concediu si-a impus-o dupa o actiune din Knesset, unde se intocmea o lista cu semnaturi pentru suspendarea temporara din functie. Conform legii, erau suficiente 20 de semnaturi pentru ca Parlamentul sa supuna la vot suspendarea, pentru care erau necesare voturile a cel putin 90 de deputati (din cei 120). Katzav a preferat sa nu ajunga la aceasta judecata a parlamentara.
O viata intreaga, Mose Katzav, unul din conducatorii Partidului Likud, a ocupat functii importante in varful politicii si administratiei statale, sot model, tata, respectabil si respectat in comunitate. A urcat, muncind si invatand din greu, dintr-o casa saracacioasa de emigranti evrei iranieni pana in palatul prezidential din Ierusalim. Desi "cazul Mose Katzav" a stat adesea, in ultima jumatate de an, pe prima pagina a ziarelor, decizia de a-l trimite pe "primul cetatean al tarii" in fata instantei judecatoresti, a provocat reactii contradictorii. Nu vor lipsi nici facaturi despre conspiratii ale evreilor ashkenazi (originari din Europa si Statele Unite) care nu s-au impacat cu existenta unui presedinte sefard, originar din lumea evreiasca asiatica. Dar se va vedea in cele din urma adevarul despre un om care nu a rezistat betiei puterii.
Numeroase personalitati ale vietii publice israeliene ii cer presedintelui israelian sa demisioneze imediat, in vreme ce Katzav e ferm hotarat sa lupte din toate puterile si sa se foloseasca de toate modalitatile pentru a-si dovedi nevinovatia. Dosarul sau penal cuprinde cateva delicte sexuale (viol si agresiuni si hartuiri sexuale), savarsite intre anii 1998-1999, asupra a patru femei, intre care trei foste sau actuale functionare la "Casa Presedintiei", incercari de a impiedica bunul mers al cercetarilor, amenintari asupra unor martori si acordarea de Cupe ornamentale cumparate cu bani publici si daruite la manifestari particulare si familiare. Plangerile altor cinci femei nu au mai fost luate in seama datorita invechirii cazurilor sau lipsei unor dovezi sigure.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.