Apreciat de presa internationala drept mai putin ferm decat in anii precedenti, traditionalul discurs despre Starea Natiunii sustinut de liderul de la Casa Alba a dezvaluit, saptamana aceasta, preocuparile de ordin energetic ale Washingtonului. Prese
Apreciat de presa internationala drept mai putin ferm decat in anii precedenti, traditionalul discurs despre Starea Natiunii sustinut de liderul de la Casa Alba a dezvaluit, saptamana aceasta, preocuparile de ordin energetic ale Washingtonului. Presedintele american a depasit faza avertismentelor din 2006, cand declara, in fata Congresului pe atunci preponderent republican, ca SUA "sunt dependente de petrol", trecand, anul acesta, direct la recomandari. "Natiunea noastra este dependenta de prea mult timp de petrolul din strainatate, iar aceasta dependenta ne face sa fim vulnerabili in fata regimurilor ostile si in fata teroristilor, care ar putea provoca intreruperea livrarilor, majorarea preturilor si ar putea aduce prejudicii economiei noastre", a declarat Bush, pledand in favoarea diversificarii furnizorilor de resurse energetice si solicitand Congresului sa i se alature in atingerea "maretului obiectiv" de a reduce consumul de carburant cu pana la 20% in urmatorii 10 ani, prin imbunatatirea standardelor de consum auto si cresterea utilizarii combustibililor alternativi, precum etanolul. Liderul de la Casa Alba a propus, totodata, dublarea capacitatii actuale a rezervelor strategice de petrol ale SUA, avertizand, pe de alta parte, ca "atingerea acestor obiective ambitioase va reduce semnificativ dependenta noastra de petrolul provenind din strainatate, insa nu o va elimina".
"O sansa pacii" pentru Irak
Strategia SUA in Irak s-a regasit, de asemenea, in discursul sustinut la Capitoliu, presedintele Bush aparand "noua directie" anuntata la inceputul anului, deja receptionata cu ostilitate de democratii acum majoritari in Congres. Referitor la propunerea de suplimentare a efectivelor americane detasate in regiune cu peste 20.000 de militari, liderul de la Casa Alba a apreciat ca aceasta reprezinta "cea mai buna modalitate de a obtine un succes", propunand stabilirea unui consiliu consultativ, format din lideri din ambele partide din Congres, in privinta Irakului si a terorismului. "Tara noastra urmeaza o noua strategie in Irak si va rog sa ii acordati o sansa", a mai spus Bush. Discursul lui Bush ramane insa istoric din alte motive: este primul sef al Casei Albe care si-a inceput discursul cu introducerea "Doamna presedinte", cu referire la democrata Nancy Pelosi, prima femeie "speaker of the House". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.