Ultimele evenimente au aratat ca degeaba incearca presedintele statului, domnul Traian Basescu, sa scape de premierul Calin Popescu Tariceanu; nici unul, nici altul nu dispune de suficient "praf de pusca", daca ne putem exprima astfel, pentru a-l rap
Ultimele evenimente au aratat ca degeaba incearca presedintele statului, domnul Traian Basescu, sa scape de premierul Calin Popescu Tariceanu; nici unul, nici altul nu dispune de suficient "praf de pusca", daca ne putem exprima astfel, pentru a-l rapune pe concurent.
Incercarile Cotrocenilor de a pune capat carierei de premier a domnului Tariceanu sunt notorii. Ajutor a venit, insa, premierului liberal de unde ne-am fi asteptat mai putin. Dintr-o data, PSD are sperante sa joace un rol major; le datoreaza manevrelor PD... Dezbaterea in Parlament a unei cereri a PSD de suspendare a presedintelui Basescu este iminenta. Nu are sanse sa treaca dar simpla ei formulare a determinat, in opinia publica si presa, un reviriment defavorabil presedintelui. Din mare favorit si victorios in afacerea biletelelor (au fost mai multe la numar), domnul Basescu a trecut brusc, cu ajutorul opozitiei, pe banca banuitilor de intentii rele fata de democratie.
Domnul Mircea Geoana, presedintele PSD, este dispus, pare-se, sa sustina un Guvern liberal minoritar, ceea ce reprezinta un fapt nou. Motivul? "Basescu nu a respectat prevederile constitutionale". Simtindu-l pe presedinte incoltit si victima a unor manevre neloiale in cadrul Aliantei DA, premierul a prins curaj, infirmandu-si porecla "Moliceanu". Obiectivul sau strategic pare sa fie o spartura intre democrati si Basescu. Parlamentarii democrati sunt mai retinuti. Premierul i-ar fi avertizat, luni seara, pe democrati ca nu mai este dispus sa suporte criticile publice ale sefului statului. Totodata, liderul liberal a cerut presedintelui Basescu sa renunte la amestecul in treburile interne ale Aliantei. Greu de crezut ca el va accepta; ar insemna o capitulare... Dar unele semne ca Basescu a sesizat pericolul exista. Exista semnale ca presedintele va pune surdina declaratiilor sale agresive. Potrivit stirilor din presa, democratii i-au garantat lui Tariceanu, de pilda, ca doamna Elena Udrea, egeria Cotroceniului, invinuita de trafic de influenta in favoarea sotului ei afacerist, va inceta atacurile ei contra liberalilor. Democratii au constatat, de altfel, ca aceste atacuri orchestrate, contrare Aliantei DA, au servit mai curand partidului rival social democrat; de unde, avertismente venind din PD.
Cel mai important considerent, impunand presedintelui Basescu retinere, este insa inapetenta parlamentarilor democrati pentru alegeri anticipate, avand in vedere riscul ca s-ar putea sa-si piarda mandatul.
Pe acest fundal de nesiguranta, mai survine, "colac peste pupaza", si protejatul domnului Basescu, Theodor Stolojan, cu al sau Partid Liberal Democrat, care pretinde si el locuri eligibile.
Domnul Tariceanu are, deci, ocazia sa se prezinte intr-o lumina mai buna, ca fiind preocupat de problemele concrete ale cetatenilor. Liberalii incearca, totodata, sa-l prezinte pe seful statului ca pe un politician ahtiat de putere, talk show-uri tv, situatii conflictuale si scandaluri. Versiuni de acest gen au aparut si in presa occidentala.
Intelectualitatea are nemultumirile ei, tinand de rolul in crestere al serviciilor secrete; el a fost denuntat recent de premier. Nu putini cetateni sunt convinsi ca "serviciile" le intercepteaza convorbirile telefonice si corespondenta. Ori, "serviciile" sunt subordonate sefului statului, care refuza sa imparta cu premierul controlul asupra lor. Deocamdata, nu exista insa o criza care sa afecteze functionarea institutiilor statului, dar adversarii presedintelui anticipeaza aceasta criza, atribuind-o caracterului autoritar al presedintelui. In acest sens, exista mai mult decat indicii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.