Asociatia non-profit Wikimedia Romania va fi cea de-a noua filiala locala a fundatiei americane Wikimedia Inc, iar veniturile rezultate in urma infiintarii acesteia vor asigura bugetul dezvoltarii site-ului enciclopedic, potrivit reprezentantilor enciclopediei.
Fundatia americana Wikimedia Inc., asociatie non-profit si de caritate, care este scutita de taxe, ofera suportul financiar necesar rularii si dezvoltarii site-urilor enciclopedice. "Fondurile adunate de asociatia locala vor fi utilizate pentru premieri, intalniri ale membrilor si publicitate", a mai declarat pentru NewsIn Radu Trifan.
in prezent, administratorii enciclopediei romanesti colaboreaza cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor in cadrul proiectului eComunitate, care are ca scop extinderea utilizarii internetului in tara (in special in scoli), potrivit reprezentantilor enciclopediei.
Administratorii siteului ro.wikipedia.org vor crea un ghid pentru editarea Wikipedia, iar ministerul il distribuie in teritoriu si invita utilizatorii sa participe la Wikipedia.
Publicul tinta al enciclopediei online este impartit in doua categorii: utilizatorii (cititorii), care doar citesc continutul si editorii, care scriu articolele enciclopediei. Articolele enciclopediei acopera variate domenii - de la geografie, istorie si literatura, pana la sport, politica, religie, societate, "pe scurt, orice prezinta un subiect enciclopedic", mai spune Trifan.
Enciclopedia online Wikipedia a aparut in limba romana pe 15 iulie 2003, cand initiatorul proiectului romanesc, utilizatorul "Gutza", a inceput traducerea interfetei originale.
Enciclopedia romaneasca are peste 50.000 de articole, 25.470 utilizatori - dintre care 192 sunt activi - si este administrata de 19 persoane, potrivit administratorilor site-ului.
Versiunea in limba engleza a enciclopediei contine peste 1,5 milioane de articole si are peste 3 milioane de utilizatori.