E comica o mica polemica intre un tinar domn (care se descopera de stinga") si doua proeminente personalitati culturale care l-au facut varza pe primul intr-o emisiune la Realitatea TV pentru ca n-ar fi citit destul. Situatia e comica pentru simplul fapt ca dezbaterea are acel incredibil aer provincial pe care numai cultura romaneasca poate sa-l emane periodic. Pe de o parte, e evident ca exista o intreaga traditie marxista in cultura occidentala, care are prea putin de-a face cu experienta estului. De cealalta parte, exista un avint al condamnarii ideologiei de stinga, care poate face ravagii si acolo unde nu e nevoie. Liiceanu si Plesu au o educatie filosofica, in primul rind: mi-e greu sa cred ca ignora o intreaga pleiada de ginditori francezi sau americani de stinga, doar pentru ca nu sint de acord profund cu orice e de sorginte marxista. Asa cum mi-e greu sa cred ca filosofii nostri il respecta pe Popper, mare critic al Scolii de la Frankfurt, fara sa ia macar in serios influentele in Occident ale unor Adorno sau Habermas. De cealalta parte, Dragos Bucurenci nu face altceva decit sa spuna ca e cool sa fii de stinga". Si-a gasit aiurea momentul, alaturind Raportul Tismaneanu, care avea cu totul alte intentii decit sa distruga traditii de stinga occidentale.

Asadar, o discutie complet paralela. Tinarul a observat ca e misto sa te dai de stinga, sa te dai drept fanul concertelor de tip G8 (o stinga care ma face sa rid), cu mesaje naive si pretentii de responsabilizare a intregului glob pamintesc. Iar maturii l-au taxat pentru ca dorea sa fie la moda. Un clasic conflict intre parintii ceva mai conservatori si baiatul care vrea sa fie cu orice pret calare pe trend. Stinga e in alta parte.

Sint deja doua, trei generatii care au invatat sa guste rafinamentul ginditorilor de stinga, pentru simplul fapt ca acestia se gasesc in toate bibliografiile serioase. Exista fani Zizek sau Foucault sau Rorty in multe coltisoare ale umanioarelor romanesti. Si orientarea lor de stinga nu are neaparat ceva de-a face cu tricourile cu Che. Sint sigur ca, dincolo de mode mai mult sau mai putin idioate, se formeaza pur si simplu o scoala critica a noii societati. Stinga adevarata nu are nimic de-a face nici cu faptul ca-ti place cum cere Bono bani pentru Africa, nici cu faptul ca regimul totalitar comunist romanesc a fost cum a fost.