Noul director al TVR 1, Dana Deac, dezvaluie pentru „Cotidianul" citeva dintre planurile pe care le are cu postul public.

Cum v-ati hotarit sa va intoarceti la televiziunea publica?

Poate este greu de crezut, dar motivele sint metafizice. Sint vremuri in care mai toti ne gindim la bani si apoi la cariera. Am ales un nou statut profesional si nu o oferta financiara tentanta. Glumind, as putea spune ca am considerat ca pentru mine acum e timpul gesturilor nobile si nu al imburghezirii.

Ce schimbari aveti in plan?

Readucerea publicului tinar in fata ecranului TVR 1. De exemplu, programe care sa se adreseze familiilor tinere. Cred ca avem nevoie ca oamenii care si-au format parerea ca TVR 1 este televiziunea de stat, la care nu au ce vedea, sa redescopere acest canal.

Care ar fi punctele tari si punctele slabe ale TVR 1?

Printre punctele forte sint spatiile ample dedicate emisiunilor culturale eliberate de presiunea ratingurilor, rezervele uriase de energii umane pe care sper sa le folosesc din toamna, implicindu-le in proiecte ambitioase. Punctele slabe sint abia de acum incolo inventariate. Sint doar de citeva zile in TVR 1 si nu am incheiat analiza. Din afara se vede altceva.

Cit de grave sint problemele semnalate de Tudor Giurgiu zilele acestea?

Am mai fost intrebata despre asta si nu pot oferi decit un singur raspuns. Pina acum, nu am vazut acea scrisoare, dar, si dupa ce o voi citi, reactia mea va fi aceeasi: deocamdata nu sint in situatia sa comentez in vreun fel.

Ce parere aveti despre evolutia TVR 1 in ultimul an?

Tocmai evolutia TVR din ultima vreme mi-a atras atentia si m-a facut sa imi doresc sa contribui la acest proces. Prin urmare, eu vad „semne" bune, promitatoare. In ceea ce priveste achizitiile de programe, cred ca TVR 1 ofera filme si seriale foarte bune, premiate in toata lumea. Dar si productii romanesti de succes am vazut la TVR 1. Documentarele mi se par, de asemenea, bune. La capitolul transmisiuni, cele sportive „sar in ochi". E adevarat ca, pe de alta parte, sint si critici la adresa acestor transmisiuni sportive, legate in primul rind de cantitate. Iar despre productiile proprii sau coproductii... unele imi plac mai mult, altele mai putin. Apreciez emisiunile culturale si mai ales faptul ca TVR 1 a ramas, din pacate, printre putinele televiziuni care produc si difuzeaza reportaje, anchete, documentare, genuri jurnalistice care sint aproape de sufletul meu.

Cum apreciati ca se pozitioneaza TVR 1 printre celelalte posturi romanesti de pe piata?

In primul rind, TVR se diferentiaza prin faptul ca este televiziune publica. Nu are aceleasi obiective, nu urmareste doar ratingul. TVR 1 nu este, dupa parerea mea, in concurenta directa cu celelalte televiziuni, decit poate la capitolul achizitii, pentru care se „bat" toate posturile, si poate la anumite genuri de emisiuni - sportive, divertisment. Dar chiar si in aceste doua cazuri, armele sint sau ar trebui sa fie altele: fara vulgaritati, fara prost gust.

Care ar fi avantajele postului TVR 1 fata de televiziunile comerciale?

Avantajul unui buget asigurat prin taxe este unul fals, pentru ca poate crea o amorteala, o lentoare, o incremenire in proiecte din anii ’70. E adevarat ca bugetul asigurat te elibereaza de presiunea compromisurilor in fata celorlalte televiziuni comerciale, care accepta manelizarea sub motivul clasic al cistigarii banilor din publicitate. Un avantaj real al TVR 1 il reprezinta potentialul creativ, dar si resursele tehnice pe care vreau sa le pun in joc pentru a obtine programe cu mize mari.

Cum va schimba aderarea la Uniunea Europeana TVR 1?

In principiu, nu sint prevederi europene care sa ne afecteze la acest moment activitatea deoarece in mare parte legislatia audiovizuala a fost adaptata la prevederile europene. Oricum, la TVR, proportia inclina spre productii autohone sau europene si in privinta programelor de fictiune si a altor genuri.

V-ati gindit sa tineti un blog?

Poate dupa prima mea victorie pe piata media imi voi crea un blog.