Amenajarea unui club se negociaza, iar intre patronul clubului si arhitect e mai mult decit un contract cu multe zerouri: o idee care sa-i multumeasca pe amindoi.

Preturile pentru decorarea cluburilor se stabilesc in functie de pozitionare, de suprafata, dar si de cota pe care decoratorul o are pe piata. Majoritatea celor care se ocupa de acest tip de amenajari sint arhitecti care lucreaza independent sau in cadrul unei firme. Cei de la Cuando, bar decorat de Mihai Popescu (Twins Design), au marturisit ca au ales arhitectul cu care sa lucreze, convinsi de portofoliul acestuia. Din schitele lui Mihai Popescu au iesit Kristal, Da Vinci, Fratelli, dar si noua varianta a clubului The Office. Onorariul pe care l-a incasat arhitectul ramine confidential, dar suma poate sa ajunga de la cinci la zece euro pe metru patrat, sustin cei de la Cuando.

Dar Serghei Perju, avocatul Ordinului Arhitectilor, spune ca e practic imposibil ca un arhitect sa accepte sa lucreze pentru sume cuprinse intre cinci si zece euro pe metru patrat, asta in caz ca nu-si propune sa faca acte de caritate. Perju declara ca, desi exista reglementari privind onorariile pentru amenajari interioare, fiecare arhitect poate, in principiu, sa-si fixeze propriile tarife. Onorariile aprobate in cadrul Conferintei Nationale a Ordinului Arhitectilor au devenit aproape inaplicabile pentru ca, intre timp, valoarea constructiilor si a materialelor de constructie a crescut foarte mult. Teoretic, suma pe care un arhitect ar trebui s-o inca-seze pentru executarea lucrarilor de amenajari interioare, potrivit reglementarilor votate de Ordinul Arhitectilor, se calculeaza in functie de valoarea investitiei: 20%, pentru o valoare mai mica de 140.000 de euro, si 5%, in cazul unei investitii de peste 360.000 de euro. Practic, fiecare arhitect isi poate fixa propriile tarife, care incep, sustine avocatul, de la 30 pina la 50 de euro pe metru patrat.

Cum ajungi la acord

Mario Kuibus, (Re-act Architecture Office), arhitectul care a gindit conceptul de amenajare pentru Amsterdam Grand Cafe, povesteste despre disputele prin care a trecut proiectul decorului si despre energia consumata in lamuriri si explicatii: „A trebuit sa lamurim pe toata lumea de importanta pastrarii in detaliu a unei anumite povesti de la care am pornit". Punctul de pornire a fost aici dorinta comanditarului: „Tema dorita de la inceput de proprietarii locatiei - majoritar olandezi - a fost de a introduce un concept de «Grand Café» de tip olandez foarte popular in Amsterdam, care, pe scurt fie spus, este o imbinare de pub englezesc cu cafenea vieneza". Desi au fost „mai multe mame la un singur copil", lucrurile au iesit bine, mai ales pentru ca unul dintre asociatii clubului era arhitect. Onorariul de proiectare incasat de arhitect a insemnat 10% din valoarea lucrarilor de constructie si amenajare.

In Bucuresti, ca la Hong Kong

Pentru amenajarea clubului Embryo, arhitectul Robert Marin (Square One) a avut mina libera: „Am avut in minte un tip de consumator contemporan, informat si care sa aiba idee de stil". Arhitectul marturiseste ca a gindit un tip de spatiu tipic pentru o metropola si ca a vrut sa propuna in Romania genul de club pe care il gasesti in Londra sau in Hong Kong. „Neintelegerea genereaza frica", asa explica arhitectul reticenta romanilor la tot ce iese din retetar. Suparat de tendinta generala de a merge pe lucruri sigure, Robert Marin vorbeste despre capacitatea de receptare autohtona: „Oamenii nu au aplecare, nu au rabdare, nu vor sa afle si sa experimenteze". Arhitectul critica si teribila incongruenta a formelor, de gasit in majoritatea spatiilor publice, din care nici barurile nu fac exceptie.

Patroni cu talent la desen

Dan Hornoiu, patronul clubului La Scena, povesteste ca si-a dorit un club pentru „gasca boema de copii buni care nu merg in fiecare seara la club". In urma cu cinci ani, investitia a pornit de la 25.000 de dolari, pentru ca in final sa ajunga la 50.000, lasind la o parte cheltuielile pentru utilitati. Pentru decor s-a sfatuit cu regizorul Bogdan Voicu si cu arhitectul Dan Marghetiu. Ulterior, regizorul i-a devenit asociat si prieten, insa cum afacerile nu fac casa buna cu prieteniile, in scurt timp La Scena a ramas fara regizor! Pentru decorarea barului a pus umarul si mina pe creion patronul insusi. Dan Hornoiu a desenat scaunele si a conceput peretele cu oglinzi de la intrare, ca sa nu intre energiile negative pe scena! Patronul nu se sfieste sa spuna ca multe dintre ideile puse in act sint luate din reviste sau din alte parti. Contrariat sa afle ca multi patroni de cluburi refuza sa spuna cit i-au costat investitiile in decorarea barului si cit a fost onorariul decoratorului, Hornoiu recunoaste ca „fara 150-200.000 de euro nu poti sa te apuci de nimic".

Locul dicteaza conceptul

Andrei Ciuhodaru este arhitectul care a proiectat trei baruri de succes din Iasi: City Café, Time Out si Bourbon House. Ciuhodaru nu vorbeste despre tendinte clare: „Conceptul e dat de spatiul ales. Locul este cel care te inspira". Relaxat, arhitectul crede ca ceea ce conteaza e sa faca lucruri unice, iar patronii ii dau mina libera: „Le spun sa aiba incredere in mine. Au fost si cazuri in care a iesit altceva decit voiau, dar au fost multumiti".