Rezultatul alegerilor parlamentare care au avut loc ieri in Serbia va avea un impact major asupra sanselor de integrare in UE ale tarii si asupra relatiilor cu Kosovo.

In mai 2006, UE a suspendat negocierile de aderare cu Serbia din cauza incapacitatii guvernului de a-l prinde si de a-l preda Tribunalului International de la Haga pe Ratko Mladici, acuzat de crime de razboi. Atitudinea fata de Tribunal este deci unul dintre principalele criterii folosite la evaluarea pregatirii Serbiei pentru aderare. In acest context, daca Partidul Radical condus de Vojislav Seselj (judecat el insusi pentru crime de razboi la Haga) ajunge la guvernare, sansele Serbiei sint minime. Insa radicalii se bucura de sustinerea a 30% dintre sirbi.

Penurie de democrati

Nici unul dintre partidele inscrise in cursa nu va putea forma singur guvernul. Dintre variantele posibile, cea mai folositoare Serbiei pentru aderare ar fi o alianta intre partidul presedintelui Boris Tadici si cel al premierului Vojislav Kostunica. Tadici, provenit din Partidul Democrat, este un fost apropiat al premierului Zoran Djindjici, asasinat in 2003. Kostunica conduce Partidul Democrat al Serbiei, pozitiile lui nationaliste conducind la speculatii despre o posibila alianta cu radicalii.

Prezent saptamina trecuta la Belgrad, Traian Basescu si-a exprimat sustinerea pentru cele doua partide democrate.

In joc, Kosovo

Trimisul special al ONU pentru Kosovo, Matti Ahtisaari, a declarat ca va prezenta propunerea sa pentru statutul Kosovo „fara intirziere" dupa alegeri. Rezulta-tul alegerilor nu va influenta recomandarea acestuia, despre care se stie deja ca va fi pentru o forma de independenta limitata. In schimb, viitorul relatiilor dintre Kosovo si Serbia ar fi ingreunat de o victorie a radicalilor lui Seselj sau a nationalistilor lui Kostunica, cei mai cura-josi in a exprima respingerea de catre sirbi a ideii unui Kosovo independent.