Presedintele-director al TVR, Tudor Giurgiu, incepe mai devreme curatenia de primavara. Cu sprijinul sindicatelor, spera sa ii indeparteze pe cei care nu-si fac treaba. Principala tinta anul acesta este atragerea publicului tinar.

De ce ai reactionat abia acum la emisiunile proaste care se fac in TVR?

In primele luni ale mandatului meu, am spus ca prioritatea este ridicarea calitatii programului. Am dat niste directii si am lasat managerii sa-si faca treaba. Apoi, am inceput un proces de reasezare organizationala. Eram curios sa vad rezultatul si, avind mai mult timp in perioada sarbatorilor, m-am uitat cu atentie la anumite programe. M-au surprins fusereala, dezinteresul, dar si niste lucruri care nu au ce cauta pe post.

Se lasa cu sanctiuni?

Sint oameni platiti in TVR care trebuie sa vada casetele de la realizatori, sa le spuna unde nu e bine, sa gindeasca cum se pot imbunatati niste lucruri. Dar oamenii aia nu-si fac treaba, iar eu nu sint dispus sa fac compromisuri. E ultimul semnal de alarma inaintea unor sanctiuni foarte dure! Nu e simplu, pentru ca trebuie sa tinem cont de Codul muncii si de contractul colectiv de munca care protejeaza angajatii. Dar sindicatele mi-au promis tot sprijinul in indepartarea celor care nu-si fac treaba. Sint si programe bune, TVR incepe sa conteze, sa fie un jucator mai vizibil, lucru care deranjeaza pe multi. Inainte, TVR se remarca printr-o totala decredibilizare a stirilor si prin evenimente muzicale. Acum s-au schimbat lucrurile.

„Dinozauri" ca Marina Almasan fac inca emisiuni. In acelasi timp, spui ca vrei sa atragi publicul tinar.

TVR trebuie sa ramina un post generalist, sa se adreseze tuturor romanilor: de la tara, de la oras, de virste si meserii diferite. Marea noastra provocare e gasirea unor metode prin care sa aducem mai aproape publicul intre 14 si 24 de ani, de care TVR si-a batut joc, in ultimii 10-15 ani. Trebuie sa fim un jucator important de continut si pe Internet. Vom reveni cu un site total nou. In urmatorii ani, vrem sa diversificam portofoliul de canale si sa folosim arhiva mai destept.

Citi consilieri ai?

Folclorul consilierilor nu mai e de actualitate. A fost o perioada in care aveam nevoie de mult ajutor, dar acum au ramas trei. Consilierul principal e Gordon Lovitt, care este foarte bun.

M-a amuzat folclorul din jurul lui, ca a falimentat televiziunea ceha, tot felul de timpenii. Cind a fost director interimar la canalul 1, am avut surpriza sa-i aud pe multi spunind ca e foarte bun, ca stie cum sa construiasca o grila. E foarte usor sa desfiintezi oameni, iar in Romania avem vocatia asta.

Care e bugetul pentru ei?

Am un deviz care cuprinde bugetul general pe 2007, dar salariile consilierilor sint confidentiale. Daca vrei sa ai un om bun, trebuie sa-l platesti, iar Gordon e platit bine. Ma mai deranjeaza sintagma ca TVR cheltuieste X bani pentru Y. Pe perioada mandatului meu, TVR cheltuieste exact atit cit trebuie ca sa-si puna in aplicare obiectivele. N-am facut porcarii, nu s-au mai luat spagi ca inainte, nu s-au facut contracte in defavoarea televiziunii, cum s-au facut ina-inte. Da, Giurgiu a cheltuit in programe mai mult decit s-a cheltuit inainte. Dar Giurgiu a acoperit gaurile negre care au existat inainte si cred ca asta e un merit.

Deci s-au mai luat spagi.

In televiziune, se stie, se mai fac copieri la videoteca, se mai fura un pian... da, un angajat de-al nostru a plecat cu un pian, sa faca o filmare pentru nu stiu ce. Se fac mici ciubucuri, ca in orice institutie cu 3.000 de angajati. M-a preocupat sa eliminam orice urma de suspiciune la nivelul unor contracte de valoare mare si la nivelul unor achizitii. Cred ca trebuie sa facem cit mai transparente toate procedurile de achizitii, pentru ca omul sa inteleaga de ce alegem sa lucram cu furnizorul X.

Platiti foarte bine colaborarile...

Cred ca s-au cheltuit excesiv de multi bani pe colaborari si pe drepturi de autor. Am anuntat deja ca incercam sa reducem drastic colaboratorii care presteaza la unele emisiuni.

O parte din filme sint achizitionate prin Transilvania Film, firma ta si a sotiei tale. Nu e asta un conflict de interese?

TVR cumpara filme de la cei mai mari distribuitori de filme din Romania. Printre acestia, Transilvania Film, la care am fost asociat si la care nu mai am actiuni. Mi le-am cesionat imediat ce am fost numit in functie. E normal ca TVR sa lucreze cu singurii si cei mai importanti distribuitori de film european, Independenta Film si Transilvania Film. Volumul de filme si platile totale care s-au facut sint insa inferioare fata de ceilalti distribuitori. Hotaririle in ceea ce priveste achizitiile se iau in Consiliul director, iar in momentul in care s-a pus problema sa se cumpere de la Transilvania Film, m-am abtinut de la vot.

Esti copatron la City Cinema, din cadrul City Mall.

Am anuntat public asta, am cistigat multi bani dupa ce am facut un film in 2005, in calitate de regizor, si am decis sa-i investesc in aceasta afacere. Sint patru sali de cinema, iar investitia a fost minima, pentru ca aceasta firma care opereaza City Cinema face managementul acestor sali. M-a tentat sa fac asta si nu e nici un conflict de interese cu televiziunea,

m-am uitat in lege.

Vei mai face film, curind?

Postul imi ocupa toata energia, nu am timp de altceva. Vreau sa arat ca aceasta institutie poate mai mult. Si ar fi pacat sa nu o faca, la ce capacitate de productie are, la ce energii sint aici. Cred ca deliberat a fost tinuta in intuneric sau ca o oala sub presiune, ani de zile. A performat financiar cit au vrut unii, pentru ca foarte multi bani curgeau prin alte cai. Pe de alta parte, cred ca influentele care au fost in trecut la nivel politic au determinat si o atitudine reticenta a realizatorilor. Lumea din interior a ajuns sa fie timorata, blazata, oamenilor parca sa le fie frica sa spuna ca sint din TVR.

TVR 1 difuzeaza asta-seara „Marele Jaf Comunist".

E un film pe care l-am produs acum cinci-sase ani si care a costat in jur de 250.000 de euro. TVR n-a vrut sa fie coproducator, la acea vreme. Faptul ca e difuzat acum, mi se pare un gest de reparatie morala, in primul rind, fata de regizor.

Seriale si emisiuni noi TVR pregateste un proiect amplu, „Restauration", dedicat patrimoniului national. „E un format care isi propune sa trezeasca in om nevoia de a contribui nu doar pentru copiii saraci si pentru oamenii cu probleme, ci si pentru salvarea patrimoniului. Ne vom focusa si pe zona educatiei si vrem sa sustinem si industriile creative, precum arta contemporana, filmul, dansul", spune Tudor Giurgiu. El crede ca televiziunea publica are nevoie de analisti politici si de moderatori, dar si de oameni bine pregatiti pe partea de divertisment. „Sper ca din vara sa pot anunta cooptarea mai multor nume sonore, din aceste zone, in echipa televiziunii publice", spune Giurgiu. „La Urgenta" va continua, iar din toamna vor aparea inca doua seriale. In grila isi vor face loc o noua emisiune de divertisment si un matinal „puternic si serios". Anul acesta se va relua si „Cerbul de Aur".

Tudor Giurgiu

Tudor Giurgiu s-a nascut in 1972, la Cluj-Napoca Este presedinte TVR din iunie 2005 A absolvit Academia de Teatru si Film Bucuresti, sectia Regie-Film In perioada 2002 – 2005 a fost directorul Festivalului International de Film Transilvania In 2006 a regizat filmul "Legaturi bolnavicioase" A mai produs numeroase filme documentare.