Lupta dintre iluzia primei femei presedinte si cea a primului presedinte de culoare ar putea face ca SUA sa rateze oricare dintre premiere.

Prima femeie lider al majoritatii din Camera Reprezentantilor - Nancy Pelosi; primul congresman musulman - Keith Ellison, Minnesota; al doilea guvernator de culoare al unui stat american - Deval Patrick, Massachusetts. Seria premierelor democrate s-ar putea opri insa aici.

Aparent, Hillary Clinton s-a lansat in cursa pentru Casa Alba in cele mai favorabile circumstante posibil - democratii controleaza ambele Camere ale Congresului, iar opt ani de presedintie dezastruoasa a lui George W. Bush au uzat orice urma de sprijin popular pentru ultraconservatori iar, prin ricoseu, si pentru republicanii moderati.

Si totusi, cursa din 2008 promite sa fie printre cele mai imprevizibile. Presedintele in functie nu mai poate candida, iar pentru prima data din 1952, vicepresedintele nu incearca sa-i ia locul. Mult mai important insa, pasivitatea electoratului, votul negativ (nu democratii au cistigat Congresul, ci republicanii l-au pierdut) lasa loc oricarui eveniment neprevazut sa modifice radical situatia.

Acest ceva neprevazut ar putea fi tinarul senator de culoare Barack Obama. Iar in confruntarea Clinton-Obama, cei doi oponenti democrati risca sa se uzeze reciproc, scotindu-si in evidenta defectele unul altuia si lasind astfel calea libera pentru un al treilea.

Hillary are, desigur, avantaje incontestabile asupra oricarui adversar: cei mai multi bani pentru campanie, notorietate incontestabila, cea mai eficienta echipa de campanie, un sot fost presedinte, a carui popularitate este in continuare la cote impresionante, sase ani de eforturi de a se repozitiona la centrul esichierului politic, catre care se indreapta majoritatea electoratului. In acelasi timp insa, cunoscute fiind intentiile sale de a candida, Hillary a fost permanent tinta tirului presei si a adversarilor republicani. Pina recent unica pretendenta la nominalizarea democrata, ea nu a avut concurenta in cadrul partidului care sa o stimuleze sa se autodepaseasca. Campania ei, construita incet si prudent, risca sa fie pur si simplu spulberata de impetuosul Obama.

Demarajul in tromba al tinarului carismatic, neexperimentat in politica, dar aducind un suflu cu atit mai proaspat electoratului satul de feuda dintre familiile Clinton-Bush din anii 90 si doritor de nou, scoate in evidenta tot ceea ce ii lipseste lui Hillary si o arunca brusc pe aceasta in defensiva. Desigur, pe cit de mare priza va avea novicele Obama la electorat in prima faza, pe atit de putine sanse are sa reziste ulterior dezbaterilor televizate si atacurilor versatei senatoare de New York. Experienta ar putea fi un atu pentru fosta prima doamna, care, trecuta deja prin ciur si dirmon, nu risca pierderi importante in urma probelor ulterioare. Cu toate acestea, urmele lasate de confruntarea dura ii pot reduce sansele in fata unui alt oponent de anvergura - cum ar fi republicanii Giuliani sau McCain.