PD trebuie sa decida astazi cum va razbuna demiterea lui Bodu. Intre timp, toate tunurile politice s-au mutat pe Cotroceni.

Liderii PD s-au reunit aseara in Modrogan pentru a stabili strategia de atac. Strategia urmeaza sa fie oficializata astazi, intr-o sedinta extraordinara a Colegiului Director. Pe linga raspunsul la demiterea sefului ANAF, Sebastian Bodu, fara consultarea partenerilor de Alianta, democratii sint asteptati sa dea un semnal clar privind sustinerea lui Basescu. Asta dupa ce presa a speculat intens pe marginea unei posibile rupturi de Cotroceni. Chiar daca nu figureaza pe ordinea de zi, problema retragerii de la guvernare va fi cu siguranta abordata, insa surse din conducerea PD sustin ca este greu de crezut ca se va lua o decizie. In plus, Colegiul Director nu poate decit sa propuna iesirea de la guvernare, o hotarire definitiva urmind sa se ia doar in cadrul unui Consiliu National.

Inapoi la popor

Mai mult, sursele citate sustin ca PD a comandat la CSOP un sondaj de opinie in care se pune explicit problema retragerii de la guvernare. Democratii ar urma sa amine luarea unei decizii pina dupa definitivarea sondajului, programata pentru finalul saptaminii viitoare. Democratii vor afla din acelasi sondaj si care este opinia cetatenilor despre scandalul biletelului, dar si ce parere au romanii despre o posibila participare pe liste separate a PD si PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

Tariceanu a prins curaj

Intre timp, Tariceanu continua atacurile la adresa lui Basescu, pe care l-a comparat, de la tribuna Congresului PNTCD, cu Lukasenko. Intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, premierul il acuza pe seful statului ca a adus scena politica in pragul isteriei colective. „Romania nu trebuie sa devina o masina fara sofer, doar pentru ca unul dintre pasageri vrea cu orice pret sa o conduca, desi sta pe locul din dreapta si are centura pusa", afirma Tariceanu, care tine sa precizeze ca ramine adeptul aliantei cu PD, cu conditia sa nu fie transformata intr-o noua CDR. Liderul PNL s-a declarat mirat si de „reactia emotionala exagerata" pe care au avut-o democratii dupa ce au aflat ca Bodu nu mai e sef la ANAF. De altfel, si vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ieri ca a primit un telefon „emotional" de la Bodu, in care fostul sef ANAF ar fi recunoscut, citam, ca a fost „un idiot si un dobitoc" atunci cind a criticat Guvernul.

Suspendare utopica

Nici Basescu nu sta chiar degeaba. Intr-un interviu acordat ziarului „Financial Times", presedintele vorbeste din nou despre alegeri anticipate. Mai mult, seful statului se declara convins ca, daca s-ar ajunge acolo, PD le-ar cistiga.

Tot la cistiguri electorale se gindeste si PSD, care si-a canalizat, simbata, toate energiile pentru a extrage maximum de profit electoral din initierea procedurii de suspendare a presedintelui si din motiunea de cenzura la adresa Guvernului. Pentru asta, PSD a constituit deja grupul care va redacta incondeierea lui Basescu la Curtea Constitutionala. Insa pina si adversarul numarul unu al presedintelui, Tariceanu, crede ca ideea suspendarii lui Basescu este profund utopica.

Negocieri à la Cluj Vicepresedintele PSD Ioan Rus a dezmintit informatiile aparute in presa referitoare la o ipotetica intilnire a acestuia cu Vasile Blaga, in cadrul careia cei doi ar fi discutat o eventuala sustinere a unui guvern minoritar PD si posibilitatea ca PSD sa intre la guvernare. Cu toate acestea, surse din interiorul partidului sustin ca, desi o intilnire Rus-Blaga nu a avut loc, intre grupul de la Cluj si ministrul de Interne democrat ar fi existat mai multe discutii telefonice pe aceste subiecte, in ultima perioada. (D.D.)

O zi plina de sedinte de partid

Colegiul Director al PD se va reuni azi la ora 11.00 la Palatul Parlamentului. Pe ordinea de zi figureaza ruperea protocolului Aliantei si retragerea de la guvernare sau mentinerea la putere pina la alegerile pentru PE. Liberalii se intilnesc astazi la ora 10.00 la sediul partidului in cadrul obisnuitului Birou Politic Central al partidului, in care ar urma sa fie discutata situatia din Coalitie. PSD si-a convocat pentru ora 10.00 la sediul din Kiseleff Biroul Permanent National. UDMR ar urma sa prezinte un punct de vedere asupra situatiei din arcul guvernamental miine, dupa reuniunea Consiliului Operativ al partidului. (D.D.) Ultima ora: Democratii ramin la guvernare

La finalul reuniunii informale din Modrogan, Emil Boc a declarat ca PD nu are de ce sa-si puna problema iesirii de la guvernare, pentru ca nu a gresit cu nimic. Liderul PD a tinut sa le reaminteasca liberalilor ca atit Alianta, cit si Tariceanu se afla la guvernare pentru ca Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale.

Cu toate acesteal, liberalii par hotariti sa amplifice razboiul. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti l-a atacat dur pe Emil Boc. "Nu sperie pe nimeni in PD, dara-mi-te in PNL. Amenintarile astea sa le faca la primarie, la Cluj (...) Marele Traian Boc este un mincinos, populist si demagog" – a declarat Puiu Hasotti despre colegul sau de Alianta si de guvernare. Vicepresedintele PNL s-a declarat, totodata, convins ca PD nu va iesi de la guvernare, "tot asa cum nu pleaca ciinele de la macelarie".