Presedintele Basescu si-a promovat din nou doua dintre subiectele favorite - alegerile anticipate si proiectul Nabucco - intr-un interviu acordat publicatiei „Financial Times".

„Financial Times" comenteaza in numarul de simbata ca Basescu a „recunoscut scurt" ca tensiunile dintre el si primul-ministru Tariceanu vor cauza dificultati Romaniei, insa a precizat ca era de datoria lui sa faca publice neintelegerile. Basescu a repetat si cu ocazia acestui interviu mai vechiul sau apel pentru alegeri parlamentare anticipate, iar FT aminteste ca Partidul Democrat ar avea de cistigat daca alegerile s-ar desfasura acum.

Greselile trecutului

Intrebat despre comparatia pe care a facut-o recent intre Gazprom si Armata Rosie, Basescu „a zimbit" si a cerut: „Sa uitam despre asta in acest interviu." Chiar daca a vrut sa fie mai moderat cu privire la Rusia, Basescu a insistat pe nevoia ca Europa sa-si multiplice sursele de energie, pentru a nu mai fi vulnerabila la presiuni politice din partea Moscovei.

Vorbind in romana si engleza, presedintele si-a declarat sustinerea pentru o politica energetica europeana centrata pe reducerea consumului si pe construirea unor rute alternative pentru importuri, printre care conducta Nabucco trebuie sa fie o prioritate.

Presedintele si-a explicat viziunea: „Pe termen lung, a avea o singura sursa pentru importuri este contradictoriu cu conceptul european de economie de piata. Chiar daca implica investitii mari, trebuie sa cream conditiile pentru competitie, pentru ca nu e vorba numai despre cresterea competitiei, ci si despre crearea libertatii de a lua decizii".

Asigurarile presedintelui

Intrebat despre rolul pe care PRM l-a jucat in consolidarea gruparii de extrema dreapta din Parlamentul European, Basescu a incercat sa minimizeze daunele. El a explicat ca partidele extremiste nu sint mai puternice in Romania decit in restul Europei, ba, mai mult, ca influenta lor a scazut in ultimii ani datorita progresului economic si a cresterii calitatii vietii.

Presedintele a asigurat ca Bruxelles-ul nu are nici un motiv de ingrijorare ca ritmul reformelor din Romania va fi incetinit dupa aderare, deoarece Presedintia si Guvernul sint „hotarite sa continue procesul de modernizare a Romaniei."