Cinci romani au murit de pneumonie, iar numarul afectiunilor respiratorii s-a dublat in ultima saptamina, potrivit Ministerului Sanatatii.

Numarul total de infectii respiratorii si pneumonii raportate s-a dublat in ultima saptamina,
Cinci romani au murit de pneumonie, iar numarul afectiunilor respiratorii s-a dublat in ultima saptamina, potrivit Ministerului Sanatatii.

Numarul total de infectii respiratorii si pneumonii raportate s-a dublat in ultima saptamina, fata de media numarului de cazuri din trei saptamini anterioare, potrivit datelor transmise Ministerului Sanatatii de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile. Judetele in care se inregistreaza cele mai multe cazuri de infectii respiratorii sint Arad, Bihor, Bistrita, Covasna, Iasi, Maramures, Satu Mare si Suceava, iar cele in care sint cele mai numeroase cazuri de pneumonii - Arad, Bihor, Botosani, Gorj, Iasi, Suceava si Vrancea.

La nivelul municipiului Bucuresti, la ambulanta s-au inregistrat 987 de solicitari, dintre care 19 pentru gripa, 841 pentru infectii respiratorii si 127 pentru pneumonii, dar in Capitala nu au fost raportate decese din cauza acestor afectiuni.

Cum se poate preveni

Medicii avertizeaza ca temperaturile extrem de ridicate pentru aceasta perioada a anului favorizeaza inmultirea cazurilor de viroze si, pentru ca nu exista masuri precise de prevenire a bolii, prima regula pentru a o tine cit mai la distanta este aceea de a se evita zonele aglomerate.

Medicii recomanda pentru aceasta perioada o alimentatie bazata pe cit mai multe fructe si legume, precum si consumul de vitamina C pentru o buna vitaminizare a organismului si pentru intarirea sistemului imunitar. Virozele netratate pot genera complicatii in sensul ca pot determina forme complicate de sinuzite, otite sau pneumonii. Specialistii spun ca au observat, mai ales la copiii mici, ca virozele de anul acesta au doua faze: boala respiratorie si ulterior diaree.

Cum se poate trata

In cazul in care o persoana face febra trebuie sa ia medicamente antitermice, iar daca temperatura corpului este mai mare de 38,5 grade Celsius si nu cedeaza la medicamente in 24 de ore, trebuie consultat medicul, fiind contraindicata automedicatia si, mai ales, administrarea de antibiotice.

Daca apar frisoane si se instaleaza tusea, persoanele afectate trebuie sa se izoleze in casa, sa stea in pat, repausul fiind recomandat in cazurile mai complicate ale bolii, intre trei si sapte zile.

Medicii mai atrag atentia ca tocmai pentru a preintimpina producerea unor complicatii ale bolii cauzate de aglomeratia aparuta la camerele de garda ale spitalelor, in cazurile usoare ale bolii este mai indicat ca pacientul sa solicite telefonic sfatul medicului.

Primele cazuri de gripa Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, in saptamina 8-14 ianuarie 2007, au fost mentionate 40 de cazuri de gripa, dintre care 17 pacienti au fost internati, neinregistrindu-se nici un deces. De asemenea, au fost consemnate 25.843 de cazuri de pneumonie, fiind efectuate 4.803 internari si inregistrindu-se cinci decese, trei dintre acestea in judetul Galati, la grupa de virsta 0-4 ani, un deces in Dolj, la aceeasi grupa de virsta, si unul in Tulcea, la grupa de virsta mai mare de 65 de ani. In cazul infectiilor respiratorii au fost consemnate 56.598 de cazuri, dintre care 2.830 de internari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.