Locuitorii au intrat in conflict inca de acum doi ani cu conducerea Petrom OMV care, la un moment dat, pusese bariere pe drumurile publice. Explicatiile celor de la Petrom au fost ca montarea barierelor a fost impusa de cresterea furturilor de la obi
Locuitorii au intrat in conflict inca de acum doi ani cu conducerea Petrom OMV care, la un moment dat, pusese bariere pe drumurile publice. Explicatiile celor de la Petrom au fost ca montarea barierelor a fost impusa de cresterea furturilor de la obiectivele petroliere. Pentru dezamorsarea situatiei a fost inclusa o prevedere in acest sens intr-un proces verbal incheiat de catre primarie, proprietarii de terenuri si Schela Petroliera Zemes. Astfel, se prevedea ca unitatea petroliera sa demonteze toate barierele existente la acel moment, fapt care, in realitate, nu s-a concretizat. "Caile de acces din zona sunt, conform cadrului legislativ, drumuri publice, deci circulatia pietonala sau auto pe acestea nu poate fi ingradita, indiferent de orice ratiune. Am inteles ca cei de la Petrom au hotarat, totusi, sa nu demonteze barierele, insa urmau sa le utilizeze doar pe parcursul noptii, varianta cu care locuitorii ar fi fost, in principiu, de acord. Voi face deplasari in teren pentru a constata daca cele reclamate, cum ca acestea functioneaza si in timpul zilei, se confirma. Daca va fi asa, voi intreprinde, din nou, demersurile necesare pentru ca lucrurile sa intre in normalitate, conform legii", declarase, in urma cu aproape doi ani, Ion Selaru, primarul din Zemes, citat de presa locala. Mai mult, faptul ca drumurile respective sunt publice a fost recunoscut si de Ion Valcu, seful Serviciilor Formalitati Topo din cadrul Sucursalei Moinesti OMV Petrom, intr-o intilnire avuta cu o delegatie a locuitorilor din Zemes, care s-au plans de acest aspect.
Ciocoii vechi si noi
Cu toate acestea, si in ziua de astazi exista bariere, unele inchise cu lacat, asa cum ne-a confirmat primarul din Zemes. "Sunt unele drumuri considerate petroliere unde exista bariere, desi s-au mai redus numarul acestora dupa ce locuitorii au protestat. Oricum, scrie clar in lege: raman deschise drumurile publice, inclusiv acelea petroliere, dar m-am cam saturat sa le tot spun si ei sa faca ce vor", a precizat, ieri, pentru ZIUA primarul localitatii. Cand au venit cei de la Ovidius Protguard pe meleaguri bacauane, in vara anului trecut, viata locuitorilor din zona a cunoscut un soc. Firma constanteana asigura paza schelelor de extractie ale Petrom OMV in trei localitati bacauane, Zemes, Moinesti si Modarzau. "Aveau un comportament badaranesc. Se legau de fete, mergeau cu viteza se certau cu oamenii, profitau ca aveau uniforme, dotare si masini puternice. Sunt fete care s-au plans ca le fluierau si care s-au plans ca li s-au facut propuneri indecente. O parte dintre locuitori au depus reclamatie impotriva lor (a paznicilor n.n.).
Batrana amenintata cu arma
Unii s-au adunat in fata Primariei sa protesteze. Printre ei erau si cei care au paduri in zona si se plangeau ca nu pot ajunge la propietati din cauza lor", ne-a declarat Ioan Selaru. Edilul a confirmat pentru ZIUA ca, la sfarsitul anului trecut, vreo 35 de oameni s-au adunat in fata Primariei pentru a protesta impotriva comportamentului abuziv al paznicilor. "A fost o comisie formata din reprezentanti ai Politiei, ai Petrom OMV si ai firmei de paza care, impreuna cu noi (cei de la Primaria Zemes n.n.), au intocmit un proces-verbal cu sesizarile si reclamatiile oamenilor. In acel proces-verbal au fost scrise toate doleantele locuitorilor", a mai precizat Ioan Selaru. Culmea este ca plangerile sau sesizarile facute de locuitori nu s-a soldat cu sanctionarea firmei sau a agentilor de paza! Mai mult decat atat, oamenii au ajuns sa se adreseze unei organizatii pentru apararea drepturilor omului. Socant este un abuz impotriva unei batrane careia, sustin cei care au depus plangerea, i s-a pus pistolul la cap de catre cei de la Ovidius Protguard. "Femeia cara in niste bidoane zlatina (provenita de la izvoarele de apa sarata din zona) iar paznicii au crezut ca batrana are combustibil sustras de la sonde. Cel putin asa reiese din plangere", ne-a precizat primarul. Cert este ca la Politie au ajuns plangeri care au fost tratate cu NUP (neinceperea urmaririi penale). Dorel Goarza, Petrisor Beiota, Marinica Darlau, Vasile Pacurariu, Constantin Fodor si Laurentiu Ghergheli sunt doar cativa dintre cei care s-au plans oficial de comportamentul celor de la Ovidius Protguard. De la IJP Bacau ni s-a confirmat, de asemenea, existenta a sase plangeri penale dar nu ni s-a putut explica de ce nu s-au luat masuri impotriva paznicilor sau a firmei. O parte dintre sesizari au fost facute pentru lovire iar una pentru violare de domiciliu. "Au intrat pe propietatea unui localnic", ne-a explicat purtatorul de cuvant al IJP Bacau, comisar Carmen Sava. O masura a fost luata, totusi de patronii firmei de paza: fostul director regional a fost schimbat din functie, dar abia dupa ce s-au revoltat oamenii. Raman insa multe semne de intrebare mai ales ca firma agreata de Petrom OMV "a cazarmat" in zona numai paznici de prin alte colturi ale tarii carora le asigura salariu, masa si cazare. In plus, de la data infiintarii societatea si-a schimbat de mai multe ori denumirea: Protguard (1991), Protguard National (1993), Protguard N.O. SRL (2000) si Ovidius Protguard (2004). Patronul este nimeni altul decat Pavel Florescu, membru al Federatiei Romane de Arte Martiale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.