Seful FMI recomanda statelor din zona euro sa profite de situatia favorabila a economiilor lor si sa-si diminueze deficitele bugetare.

Economiile zonei euro sint pe pozitii puternice, cu o revenire mult asteptata in investitii si pe piata muncii, a declarat miercuri seful Fondului Monetar International (FMI), Rodrigo Rato, si a cerut acestor state sa foloseasca avantajul pentru diminuarea deficitelor bugetare, relateaza Reuters. Potrivit acestuia, in zona euro a fost o crestere economica de peste 2,5%, usor peste previziunile care au indicat, in septembrie 2006, o crestere economica de 2,4%. Cresterea economica a zonei euro pina in anul 2008 este vazuta ajungind la 2%.

Deficitele bugetare trebuie reduse

Rato, fost ministru spaniol de finante, sustine ca tarile membre ale zonei euro trebuie sa rezolve mai agresiv problema deficitelor bugetare: „In multe tari europene este nevoie de mai multa ambitie pentru abordarea problemei deficitelor structurale". FMI recomanda ca acele tari care nu au atins obiectivele lor bugetare pe termen mediu sa incerce sa isi imbunatateasca pozitia fiscala cu 0,5% din produsul intern brut (PIB) pe an. Spre deosebire de deficitele ciclice, care apar si dispar corelat cu ciclul de afaceri, deficitele structurale sint pe termen lung si nu pot fi indepartate prin schimbari in economie, fiind nevoie de masuri politice.