Sorin Ovidiu Vintu a fost ieri condamnat la doi ani de inchisoare si la plata a 150.000 de lei in dosarul BID. Sentinta este cu apel in 10 zile.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 l-au condamnat ieri, in dosarul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, la doi ani de inchisoare, cu executare, si la plata sumei de 150.000 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat. Sentinta a fost pronuntata doar pentru acuzatia de uz de fals, pentru ca, in luna decembrie a anului trecut, instanta a renuntat la cea de fals in declaratii, dupa ce a constatat ca, dupa sapte ani si sase luni de la savirsirea faptei (1999), aceasta a fost prescrisa special.

Vintu e acuzat de procurori ca in declaratia referitoare la autorizarea BID ar fi consemnat cu date false originea celor 10 milioane de dolari folositi la participatia pe care a avut-o la constituirea capitalului social al bancii. O alta sustinere a procurorilor este aceea ca adeverinta eliberata de SOV Invest, prin care era atestata calitatea de investitor la FNI a lui Sorin Ovidiu Vintu, ar fi falsa. Atit SOV, cit si procurorii pot face apel la tribunal in termen de 10 zile.

Acuzatiile procurorilor

Concret, in dosarul BID, Vintu a fost acuzat ca, pentru a dobindi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii bancii ar fi declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sint venituri personale si nu credit, contrar prevederilor Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara. Potrivit anchetatorilor, Vintu ar fi declarat ca a contribuit cu banii lui la capitalul BID, dar ar fi folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispozitie Nicolae Popa, acum fugit din tara.

In timpul audierilor, Vintu a declarat ca s-a preocupat foarte putin de modul in care a fost depusa documentatia pentru infiintarea BID. Omul de afaceri sustinea ca, pentru el, cele zece milioane de dolari investiti in BID reprezentau o suma mult prea mica, in contextul in care avea o cifra de afaceri de doua miliarde de dolari.

Tot in timpul audierilor, Ioana Maria Vlas, martor in dosar si fost administrator al SOV Invest, a declarat ca nu stie nimic despre infiintarea bancii, dar ca banii pentru constituirea BID au fost ai investitorilor FNI. Ea l-a acuzat pe Vintu ca a trimis ilegal cererile de rascumparare a banilor depusi la FNI pe carnetele lui Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor, in conditiile in care omul de afaceri nu era titular al acestor acte.

Apararea cere continuarea procesului

Avocatul apararii, Viorel Ros, a afirmat ieri in instanta ca Vintu „a fost condamnat in pofida a ceea ce rezulta cu evidenta din probele de la dosar. El (Vintu - n.r.) a cerut continuarea procesului, pentru a-si dovedi nevinovatia. I se imputa ca banii pe care Popa (Nicolae Popa, fostul director general al grupului Gelsor - n.r.) ii minuia, nu i-ar apartine, ceea ce nu e adevarat". Avocatul a explicat faptele incriminate: „Daca dau niste bani unui broker pentru a-i investi pe piata de capital si apoi fac declaratia ca am banii pe care i-am dat brokerului si sint ai mei, nu am savirsit nici un fals in declaratii, e un adevar".

Acuzatia pentru care Vintu a fost ieri condamnat, de uz de fals, are termen de prescriptie la inceputul lunii februarie. In cazul foarte probabil in care avocatii lui Vintu vor face apel, procesul va continua la Tribunalul Bucuresti. Daca apararea va cere continuarea procesului fara a se tine cont de termenul de prescriptie si daca sentinta il va scoate pe Vintu vinovat, atunci instanta va judeca prescrierea faptei abia dupa pronuntarea sentintei.

Sorin Ovidiu Vintu a refuzat ieri sa faca orice declaratii catre presa. Sentinta si licenta Chestionat ieri in legatura cu sentinta data impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu si cu licentele posturilor de televiziune pe care acesta le are, Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, a declarat ca, potrivit legii, persoanele condamnate penal nu au voie sa detina licente audiovizuale. „In cazul lui Sorin Ovidiu Vintu insa, sentinta nu este definitiva, iar el nu figureaza, la CNA, ca proprietar al postului Realitatea. In actele noastre, juridic vorbind, actionar majoritar este Vitalie Dobanda. Desi Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca intre el si Vitalie Dobanda exista un contract de incredere, pina acum noi n-am primit un transfer de actiuni intre cei doi. Deci, juridic vorbind, proprietarul postului Realitatea TV este domnul Dobanda", ne-a declarat Ralu Filip.

Cum s-a prescris falsul in declaratii In minuta incheiata ieri de judecatori este explicat cum s-a prescris in luna decembrie a anului trecut prima acuzatie, cea de fals in declaratii. Conform legii, pedeapsa maxima pentru falsul in declaratii este de 2 ani. Conform articolului 122 din Codul penal, pentru o condamnare de 2 ani (cum ar fi fost cea a lui SOV pentru fals in declaratii), prescriptia obisnuita se ia in calcul la 5 ani de la savirsirea faptei. In cazul lui SOV, cei 5 ani se numara din anul 1999, cind au fost intocmite actele BID. Daca din momentul faptuirii a trecut termenul prescriptiei obisnuite (adica mai mult de 5 ani, in cazul de fata), se intra de la sine sub incidenta prescriptiei speciale si se inlatura raspunderea penala, oricite intreruperi ar interveni in proces. Prescriptia speciala se calculeaza adunindu-se la prescriptia obisnuita (5 ani) inca jumatate din termenul ei (2 ani si jumatate), in total 7 ani si 6 luni, termen implinit in decembrie anul trecut.

Istoria dosarului BID * 1999 - a fost depusa documentatia pentru infiintarea BID.

* 2001 - deschiderea dosarului BID.

* 2002 - s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Sorin Ovidiu Vintu, acuzatiile fiind de fals in declaratii. Concret, lui SOV i s-a imputat ca in anul 1999, cu ocazia depunerii documentatiei la BNR pentru infiintarea BID, a prezentat o adeverinta eliberata de SC SOV Invest SA Bucuresti. In ea era stipulat ca este detinator al carnetului de investitor FNI nr. 468 si a declarat ca detine participatie la fonduri deschise de investitii. La sfirsitul lunii martie 2002, lui Sorin Ovidiu Vintu i-a fost prezentat, de catre procurorul Remus Jurj, materialul de urmarire penala din Dosarul nr. 367/P/2001. Lui Vintu i s-a dat si interdictia de a parasi Bucurestiul.

* 2005 - in iunie, Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat la doi ani cu inchisoarea cu executare si la plata unor despagubiri, fiind gasit vinovat de fals in declaratii, tot de magistratii Judecatoriei Sectorului 1. Avocatii lui SOV au declarat apel la Tribunalul Bucuresti, iar dosarul a fost trimis la instanta initiala.

* 2006 - cauza a trecut pe la mai multe instante, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, din cauza invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocatii omului de afaceri.

Dosarele FNI-FNA, alte procese

In afara de dosarul BID, Sorin Ovidiu Vintu a mai aparut si in alte doua dosare grele. Este vorba despre cel privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) si cel al Fondului National de Acumulare (FNA). La sfirsitul lui 2004, Parchetul General l-a scos pe Vintu de sub urmarirea penala in dosarul FNI si, in acelasi an, acesta a scapat si de dosarul FNA, in care era acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu. Partea ce cuprindea faptele sale a fost disjunsa din acest dosar si trimisa la Parchet. In procesul FNI, Curtea de Apel Bucuresti a admis anul trecut apelurile declarate de cei 13 inculpati si a casat sentinta prin care acestia fusesera condamnati la inchisoare. Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, primise o pedeapsa de 20 de ani cu inchisoarea pentru inselaciune si fals. Pedeapsa cea mai mare, 24 de ani de detentie, a primit-o fostul director al grupului de firme Gelsor, Nicolae Popa, care a fost dat in urmarire internationala, intrucit a fugit din Romania imediat dupa prabusirea FNI. Dosarul se rejudeca acum la Tribunalul Bucuresti.