Proiectul, lansat in dezbatere publica anul trecut, sta afisat pe site-ul Ministerului Justitiei inca din septembrie 2006. El vizeaza adoptarea unor masuri reparatorii constand in principal in stergerea prin efectul legii a tuturor urmarilor produse
Proiectul, lansat in dezbatere publica anul trecut, sta afisat pe site-ul Ministerului Justitiei inca din septembrie 2006. El vizeaza adoptarea unor masuri reparatorii constand in principal in stergerea prin efectul legii a tuturor urmarilor produse de condamnarile pentru acele tipuri de infractiuni folosite cu predilectie pentru reprimarea celor care au rezistat regimului totalitar.
Scopul declarat este acela de a permite persoanelor interesate - in general persoane in varsta - sa obtina reparatia morala a stergerii consecintelor condamnarilor fara a mai fi necesara parcurgerea unei proceduri judiciare sau administrative. "Ar fi, intr-adevar, o lege cu caracter reparatoriu pentru noi, dar tardiva din punct de vedere al supravietuitorilor, pentru ca au mai ramas foarte putini in viata dintre noi. Am avut ghinionul de a ne <<bucura>> si dupa 1989 de acelasi regim, putin indulcit. Si, sigur, de toti acesti urmasi ai <<Partidului Criminal Roman>> care ne-au iubit tot atat de mult cat i-am iubit noi pe ei. Cand am reclamat niste drepturi, s-au opus", comenteaza Paul Dumitrescu, unul dintre putinii supravietuitori ai reeducarii de la Pitesti.
Dumitrescu ne-a declarat ca proiectul "are merite", dar trebuie completat cu masuri reparatorii efective pentru cei obligati sa suporte domiciliul obligatoriu. Si in opinia lui Constantin Dumitrescu-Cunctator - 93 de ani, din care 15 traiti in inchisoare pentru vina de a fi taranist - initiativa MJ este buna, insa trebuie completata cu mecanisme care sa o faca operabila. Concret, Dumitrescu-Cunctator propune ca de subiectul reabilitarii si al reparatiilor sa se ocupe o comisie, formata din reprezentanti ai societatii civile, ai autoritatilor si ai fostilor detinuti politici. "Ca sa nu ne mai plimbe prin tara pe la judecatorii", a motivat Dumitrescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.