O persoana fizica nemultumita ca a platit taxa de inmatriculare a cistigat la CJE un proces care poate forta guvernul polonez sa inapoieze populatiei peste 555 de milioane de euro.

Autoritatile poloneze au incalcat legislatia europeana prin impunerea unor niveluri mai ridicate ale accizelor pentru automobilele second-hand importate comparativ cu vehiculele rulate in Polonia, a anuntat Curtea Europeana de Justitie, citata de Reuters. Decizia instantei a fost adoptata in cazul unui proces intentat de o persoana fizica, Maciej Brzezinski, ce a platit taxa pentru un automobil Volkswagen Golf, fabricat in 1989. Guvernul polonez ar putea fi astfel obligat sa returneze accizele incasate pentru aceste masini dupa aderarea la UE, in 2004, pina in decembrie 2006, adica mai mult de 555 de milioane de euro. Impunerea unor accize mai mari pentru automobilele importate, cu o vechime mai mare de doi ani, decit in cazul vehiculelor inregistrate in Polonia, este ilegala, potrivit deciziei Curtii Europene de Justitie. Nivelul taxei era cuprins intre 1,3% si un maxim de 65% din valoarea autoturismului, in cazul vehiculelor mai vechi de sapte ani.

Polonia a modificat aceste reglementari in decembrie 2006, iar nivelul accizelor nu mai depinde de vechimea sau de provenienta automobilelor.