Propunerile ANPDC
Conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal vor fi modificate printr-un act normativ pregatit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Proiectu
Propunerile ANPDC
Conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal vor fi modificate printr-un act normativ pregatit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Proiectul de Hotarare este publicat pe site-ul oficial al institutiei si este in faza de dezbatere publica.
Un punct sensibil este ca Bogdan Panait, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, nu ageeaza adoptia unui copil de catre asistentul maternal. El va lasa la latitudinea Directiilor de Asistenta Sociala continuarea contractului de munca cu un asistent maternal care doreste sa adopte copilul avut in asistenta. Seful ANPDC apreciaza ca in acest caz, asistentul maternal isi incalca obligatiile de serviciu. Insa, Panait nu tine cont de faptul ca prin eliminarea din sistem a unui asistent maternal, pentru ca a adoptat un copil pe care l-a crescut o perioada de timp, se incalca dreptul cetateanului roman (care indeplineste toate conditiile legale) de a adopta copii. Noile reglementari vor stabili ca asistentii maternali vor fi pregatiti pentru cazurile urgente, cum ar fi cele de abuz, pentru copiii cu varsta 0-2 ani si pentru copiii cu dizabilitati. Bogdan Panait, doreste ca asistentul maternal sa poata tine un copil cel mult doi ani, cu exceptia celor cu handicap. Panait sustine ideea ca in cei doi ani in care un copil este in asistenta maternala trebuie gasita o solutie definitiva: reintegrarea, adoptia sau familia substitutiva eliminand astfel asistentul maternal. De asemenea, asistentii maternali ar urma sa fie toti cu studii de cel putin 10 clase.
Unul dintre directorii Directiei de Asistenta Sociala din Bucuresti, Danut Fleaca ne-a declarat ca va fi greu de gasit foarte multi asistenti maternali cu 10 clase, iar faptul ca un copil ar trebui sa stea cel mult doi ani in asistenta maternala este un lucru si mai greu de realizat. Astfel, prevederile proiectului legislativ ar fi aproape imposibil de realizat. In numarul de maine va vom prezenta interviul acordat de presedintele ANPDC si declaratiile directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala - Sector 1, Danut Fleaca.
Fara asistenti in comune
Pentru a deveni asistent maternal este obligatoriu (pe langa multe alte conditii legate de sanatate, locuinta etc) ca acea persoana sa fi absolvit cel putin 10 clase si sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat copilul care urmeaza sa beneficieze de o masura de protectie speciala. Numarul de ore de cursuri de formare profesionala pentru a fi acordat atestatul de asistent maternal va creste de la 60 de ore la 150 de ore. De asemenea, asistentul maternal trebuie sa participe anual la cursurile de perfectionare profesionala organizate de angajatori. O alta conditie suplimentara de a obtine atestat de asistent maternal este sa aiba domiciliul stabilit intr-o localitate cu acces la servicii educative, medicale si de recuperare/reabilitare.
Pensionarii au fost eliminati
In plus fata de vechile reglementari, nu pot obtine atestat persoanele care au depasit limita varstei de pensionare, persoana care sufera de boli transmisibile, inclusiv membrii adulti care locuiesc cu acesta. De asemenea, nu poate fi atestata ca asistent maternal o persoana care a consimtit la adotia propriului copil sau al carei copil beneficiaza sau a beneficiat de masura de protectie sociala. In aceasta categorie este inclus parintele decazut din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca definitiva. Nu se poate angaja ca asistent maternal persoana care sufera de boli psihice, este dependenta de alcool, droguri sau alte substante psihotrope, atat ea cat si membrii familiei cu care locuieste.
Statistici oficiale ANPDC
La mijlocul anului trecut numarul copiilor aflati in institutii, la asistenti maternali, la familiile extinse sau incredintati spre adoptie, era de 76.168. Dintre acestia, 19.118 de copii se aflau la asistenti maternali angajati ai serviciilor publice si 250 la asistenti maternali angajati ai organismelor private autorizate. De asemenea, 27.188 de copii erau protejati in institutii (22.285 in centre de plasament public si 4.903 in centre de plasament private).
Potrivit ANPDC, in iunie au fost dezinstitutionalizati, prin masuri definitive, doar 544 de copii. Dintre acestia 247 au fost reintegrati in familiile naturale, 247 au iesit din sistem pentru ca au implinit varsta de 18 sau 26 de ani si pentru alti 50 de minori s-au declinat competentele sau au fost alte cauze. Astfel, potrivit datelor ANPDC dintre copiii dezinstitutionalizati nici unul nu a fost adoptat.
Din cei 27.188 erau in centrele de plasament publice sau private 111 copii cu varsta pana la un an, 392 de copii cu varsta intre 1 si 2 ani, 2.095 de copii intre 3-6 ani, 2.620 de copii cu varste intre 7 si 9 ani, 5.650 cu varste intre 10-13 ani, 9.453 cu varste intre 14-17 ani, 6.867 de tineri peste 18 ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.