Exista o metoda de masurare a tabloidalului, dupa cite discutii ipocrite naste. Cu cit atitudinile provocate sint mai fals inocente, cu atit subiectul se va dezbate mai intens. Avem doi mari candidati zilele astea: Columbeanu si biletelul.

Irinel Columbeanu este regele penibilului in Romania. Este insa subiectul tratat cu cea mai mare ipocrizie in aceeasi tara. Toata lumea, de toate virstele, de toate orientarile sexuale, ride de cuplul Monica-Irinel. Ca si cum barbatul cu bani pus pe vinat fete tinere, ca si cum locurile speciale de agatat pentru acestia n-ar fi imagini banale pe la noi. E de ajuns sa intri in vreo zece cluburi bucurestene si sa constati ca vinarea „prospaturii" de catre masculi aflati la virste de criza (40-50 de ani) e un sport obisnuit, acceptat si savurat de ambele parti. De unde aceasta ura si pofta de bascalie pentru o situatie mai mult decit banala in Romania, un loc in care relatia mascul-femela a depasit cu putin stadiul neanderthalian? Monica si Irinel nu sint decit virful aisbergului. Monica e casatorita, i-a facut un copil, iar zimbetul ei de tinara mamica purtind un copilas in brate e aproape o icoana a unei bune parti din populatia feminina. Irinel si Monica au fost linsati de presa, iar Irinel, cu o piele bine tabacita de situatii ridicole, a stat si a absorbit ca un burete toata bascalia. Nimeni nu-i suporta, toti se uita la ei. Pentru ca, de fapt, intriga nu atit virstele celor care formeaza cuplul, cit faptul ca o situatie macho, in care barbatul cu bani cucereste o fata tinara, a fost legalizata, a devenit o poza de familie. Asta e chiar insuportabil, nu? Sintem toti gata sa acceptam „vinatoarea de prospatura", dar e prea mult sa oferim intelegere atunci cind prospatura e iubita, face un copil si pare foarte fericita alaturi de sotul mult mai in virsta.

Scandalul biletelul este mult mai tabloidal decit Irinel, dupa aceeasi metoda de masurare: o si mai mare explozie de ipocrizie s-a produs cind Udrea a scapat (intentionat) porumbelul. Nu-i asa ca nici unul dintre noi nu se astepta ca mai-marii politici sau marii functionari sa se sune toata ziua, sa-si ceara servicii, sa faca troc cu trafic de influenta? Nu-i asa ca nu stim ce-i aia sa apelezi la o pila? Ce mi-a placut in scandalul „biletelul" este tocmai antetul de pe biletel - e un fel de a spune ca „pila" e o forma institutionalizata de dialog in politica romaneasca.