Scriitorul Ian McEwan traieste povestea intilnirii cu un frate despre a carui existenta a aflat de curind.

Autorul romanelor „Copilul furat", „Mingiieri straine" si al altor best-selleruri internationale este subiectul unor articole de prima pagina, dar de data asta nu e vorba despre o noua lansare sau despre un premiu literar, ci despre o poveste personala, rupta dintr-o telenovela cu final fericit. McEwan a descoperit ca are un frate mai mare, abandonat intr-o gara de catre mama sa la virsta de citeva saptamini, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In urma cu citeva zile, autorul a declarat public ca si-a regasit fratele si ca acum sint in relatii foarte apropiate. „L-am primit cu caldura in familia noastra si pastram legatura. Am fost la nunta fiicei lui. Sint trist insa ca nu a avut niciodata sansa sa isi cunoasca parintii", a spus scriitorul.

Pierdut si gasit la mica publicitate

Intilnirea a fost posibila in urma unui anunt dat in ziarul „Oxford Mail" de catre fratele instrainat, David Sharp (64 de ani), in care dezvaluia legatura de singe cu scriitorul. Sharp a spus ca avea 14 ani cind a aflat de la actualii sai parinti ca a fost adoptat. Rose, mama celor doi, a ramas insarcinata cu un amant de-al sau, ofiterul David McEwan, in timp ce sotul ei era pe front. Pentru a acoperi urmele adulterului, Rose a dat un anunt scurt in ziarul local: „Caut o casa pentru un baietel in virsta de o luna: abandon definitiv". Dupa ce sotul sau a fost ucis in razboi, Rose s-a casatorit si a dat nastere unui alt copil, Ian, in 1948.

Cind Sharp a dat de urma fratelui sau prin intermediul unui serviciu special pentru cei care si-au pierdut familiile in razboi, nu avea idee despre celebritatea scriitorului. „N-auzisem niciodata de el", a declarat pentru „Oxford Mail". Cei doi frati au avut vieti complet diferite. Ian a fost educat la cele mai bune scoli britanice, a studiat literatura britanica la universitate si a devenit un autor de succes. Sharp a abandonat scoala la virsta de 15 ani si a invatat meseria de zidar. „Bineinteles ca i-am citit toate cartile acum, dar pentru mine nu conteaza ca e maturator de strada sau scriitor", a declarat Sharp. „Pentru mine este pur si simplu fratele meu." Sharp lucreaza acum la un roman despre povestea vietii sale care se va numi „Abandon definitiv".