Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, si Adriean Videanu, edilul Capitalei, pregatesc pentru aceasta primavara evacuarea celor 2.800 de locatari abuzivi din Centrului Istoric, unde lucrarile de reabilitare au inceput la sfarsitul anului trecut. "Sunt 2.800 de persoane care ocupa fara acte legale imobilele din Centrul istoric, si urmeaza sa fie evacuate in primavara. Noi am facut o recenzare a celor care domiciliaza acolo, si putem sa asiguram masuri de protectie sociala (asistenta in camine) numai copiilor care trebuie sa parasesca locuintele. (...) Alte 162 de familii care au acte de proprietate sau contracte de inchiriere valabil incheiate vor beneficia de un schimb locativ, chiriasii lasand liber apartamentul pe care l-au inchiriat, proprietarii urmand sa se mute pe perioada consolidarii acestor imobile intr-un apartament pus la dispozitie de municipalitate. Dupa terminarea lucrarilor, se vor intoarce la locuinte", ne-a explicat Negoita.
La randul sau, primarul general Adriean Videanu a anuntat ca municipalitatea va cumpara de pe piata libera locuinte pentru mutarea celor 162 de familii care locuiesc legal in Centrul Istoric. Pana acum, insa, acest lucru nu s-a produs, pentru simplul motiv ca, la licitatia organizata de municipalitate, s-au prezentat si firme care au avut oferte mult mai atractive decat persoanele fizice. Or, Hotararea CGMB adoptata in acest sens prevede achizitionarea de apartamente de pe piata imobiliara numai de la persoane fizice. Ieri, consilierii municipali au votat o modificare a actului normativ, astfel incat ofertele firmelor vor fi acceptate la licitatie. Potrivit primarului general, Comisia de licitatie a purtat negocieri, pana in prezent, pentru 60 de apartamente, urmand ca municipalitatea sa extinda licitatiile pana la 450 de apartamente, pentru crearea unui fond de locuinte necesar repartizarii evacuatilor din casele nationalizate.
Primarul general Adriean Videanu a anuntat ca in centrul istoric al Capitalei s-a lucrat pe timpul iernii doar la reabilitarea infrastructurii de canalizare, care tehnologic se poate executa pana la o adancime de 80 centimetri, unde se afla retele de electricitate, apa si gaze si prin inlocuirea lor prin sapatura deschisa. In primavara insa, lucrarile vor incepe intens la infrastructura de canalizare, unde se vor face cu sapatura deschisa la 5-6 metri. "Vom incepe in primavara sa sapam mai adanc, pentru ca acum exista riscul sa dam peste vestigii istorice si suntem obligati sa oprim lucrarile pe perioada iernii. In sase luni, din momentul demararii proiectului, se va reabilita infrastructura de canalizare si apoi cea stradala, de suprafata", a spus Videanu.
Centrul istoric al Bucurestiului este inclus intr-un program de reabilitare care a demarat prin interzicerea circulatiei auto in zona. Potrivit unei Ordonante de Guvern, centrul istoric al Bucurestiului a fost delimitat la nord de bulevardele Elisabeta si Carol, la est de bulevardul Hristo Botev, la vest de Calea Victoriei, iar la sud de Splaiul Independentei (pana la intersectia cu Calea Victoriei) si bd Corneliu Coposu. Zona a fost declarata, inca din 2001, de interes national. Centrul istoric ocupa circa 50 de hectare, contine in jur de 520 de cladiri (cladiri publice, biserici, sedii de institutii si locuinte), din care circa 40% cu semnificatie arhitecturala.