Indicele BET a cazut pe 18 ianuarie cu 1,28%, BET-C cu 1,12%, iar ROTX a inchis pe minus 1,26%.

„Orice disputa politica se resimte asupra pietei de capital", ne anunta Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. „In general, noi pe bursa avem nevoie de stabilitate politica, fiscala, asa ca orice incertitudine afecteaza intr-un fel sau altul cotatiile actiunilor", adauga Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest.

Drept urmare, scandalul dintre premierul Tariceanu si presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste asa-numitul bilet roz a dus in sedinta bursiera de ieri la caderea actiunilor.

Cum a decurs sedinta

Inca din primele minute bursa intra pe trend negativ. La ora prinzului, indicele bursier BET era in scadere cu 1,28%, ROTX cu 0,97%, BET-C cu 1,16% si BET-FI cu 2,56%. Totusi lichiditatea bursei atinsese valoarea de 9,85 milioane de euro, in crestere fata de sedinta de miercuri.

Finalul bursei gaseste indicii tot pe rosu. Astfel, BET a pierdut pe 18 ianuarie 1,28% din valoarea sa, BET-C doar 1,12% , BET-FI mai scade la 1,93%, iar ROTX inchide pe minus 1,26%. In top 5 cele mai tranzactionate actiuni gasim pe primul loc SIF Oltenia, cu o valoare a tranzactiilor de 16,40 milioane de lei, urmata de SIF Moldova, cu 14,55 milioane de lei, SIF Banat-Crisana, cu 5,24 milioane de lei, SIF Transilvania, cu 1,94 milioane de lei, si Banca Transilvania, cu 5,01 milioane de lei.

Cine a cazut

Cel mai mult au suferit ieri actiunile SIF-urilor. Astfel, pierderea cea mai mare a fost pe actiunile SIF Muntenia de 2,29%, urmata de SIF Oltenia cu 2,01%, SIF Transilvania cu 1,94%, SIF Moldova cu 1,87% si SIF Banat-Crisana cu 1,58%. Lor li s-au adaugat si actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, firma omului de afaceri Dinu Patriciu, care au cazut cu 2,32%. Au mai suferit pierderi actiunile Antibiotice Iasi de 2,17%, Biofarm de 2,19%, BRD de 1,48%, Transelectrica de 1,33%, Banca Transilvania de 0,97% si Petrom de 0,83%.

„E greu de cuantificat in acest moment toate pierderile. Nu stim daca urmeaza alegeri anticipate, sau lucrurile se opresc aici. Eu sper ca bursa sa-si revina zilele urmatoare", mai spune Razvan Pasol.

Decontarea IPO Alumil se prelungeste

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ieri ca a suspendat pentru cel mult zece zile decontarea actiunilor alocate in cadrul ofertei publice Alumil Rom Industry, sustinind ca Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa isi indeplineasca, in aceasta perioada, obligatiile care ii revin. Pe de alta parte, Bursa de Valori Bucuresti a afirmat, luni, 15 ianuarie, ca si-a indeplinit obligatiile legale in cazul Alumil, intrucit subscrierea ofertelor initiale se desfasoara in afara pietei reglementate, iar institutia nu are competenta sa monitorizeze, sa constate si sa sanctioneze aceste operatiuni.