Flit de la PD
Traian Basescu e foc si para pe democrati, care nu au fost in stare sa ii stea alaturi, prin pozitii si declaratii de sustinere si au refuzat orice idee privind iesirea de la guvernare. Astfel, pentru prima data, a aparut o
Flit de la PD
Traian Basescu e foc si para pe democrati, care nu au fost in stare sa ii stea alaturi, prin pozitii si declaratii de sustinere si au refuzat orice idee privind iesirea de la guvernare. Astfel, pentru prima data, a aparut o ruptura serioasa intre PD si presedinte. De altfel, la intalnirea de miercuri noaptea cu ministrul Vasile Blaga, de la Palatul Cotroceni, Traian Basescu i-a facut reprosuri dure fata de faptul ca PD nu il sustine, sustin surse apropiate democratilor. Pe tot parcursul zilei de ieri, pana la ora 19.30, cand presedintele PD Emil Boc a facut o declaratie de presa, nici un lider al democratilor nu a exprimat vreo opinie fata de acuzatiile ce i-au fost aduse sefului statului. Sursele citate ne-au declarat ca democratii au refuzat sa ia in calcul o iesire de la guvernare pentru a nu mai sta alaturi de "un premier imoral", fiind cunoscut faptul ca seful statului a fost, in toate situatiile de criza de pana acum, un adept al alegerilor anticipate. Presedintele a vrut sa afle de la liderii democrati cat de grava ar trebuit sa fie situatia ca PD sa se retraga de la guvernare, dar a trebuit sa se multumeasca cu refuzul democratilor.
Emil Boc a anuntat, dupa o zi de sedinte, ca PD nu se retrage de la guvernare, dar ramane solidar cu presedintele Traian Basescu. "Acest lucru ar trebui sa si-l puna premierul. Domnia sa a scris biletul si nu PD. PD va ramane la guvernare cata vreme va aprecia ca-si va putea face datoria", a spus Boc, intrebat fiind daca PD paraseste guvernarea. El le-a cerut liberalilor sa inceteze cu atacurile la adresa democratilor si presedintelui si sa se incadreze in limitele Constitutiei.
PNL l-ar omori pe Basescu
Biroul Politic Central (BPC) al PNL a hotarat ieri seara, in spatele usilor inchise, sa dezgroape toate subiectele de presa anti-Basescu si sa conteste in instanta infiintarea PLD pentru a ingreuna stradania PD de a-l prezenta pe Stolojan opiniei publice drept partener de guvernare. "Vom dezgropa toate anchetele de presa anti-Basescu si, cand se impune, vom intreba Parchetul de ce nu s-a autosesizat. Am hotarat razboi total anti-Basescu, asa nu se mai poate", ne-au precizat surse liberale. Potrivit acestora, Ludovic Orban a insistat ca in motiunea adoptata de BPC sa se mentioneze ca PNL nu il mai sustine pe Basescu pentru un viitor mandat, stipulare care nu se gaseste, insa, in documentul final. Cat despre o eventuala raliere a PNL la proiectul PSD de suspendare a presedintelui Basescu, liberalii au convenit sa analizeze aceasta posibilitate in momentul in care pesedistii vor initia demersul. Liderii PNL au votat in unanimitate si contestarea in instanta a infiintarii PLD. "Folosim ceea ce avem pregatit deja", a spus cifrat Tariceanu, potrivit surselor, semn ca in laboratoarele PNL erau deja pregatite armele juridice anti-Stolojan. Liberalii au mai hotarat sa scoata puternic la rampa tema restructurarii guvernamentale pentru a crea ideea ca aceasta tema este una liberala prin excelenta. Totodata, Tariceanu a militat pentru o reforma rapida a serviciilor secrete. Sursele ne-au explicat ca absolut toti liberalii din BPC au votat in favoarea ramanerii lui Radu Stroe in functia de secretar general al Guvernului. Cu toate acestea, Stroe nu s-a lasat induiosat si le-a explicat ca actul demisiei este "un gest de onoare" avand in vedere infrangerea suferita la Congresul PNL. (Anca HRIBAN, Razvan GHEORGHE)
Kovesi: "Teoretic" e coruptie
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi (foto), a declarat ieri presei, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, ca va verifica informatiile aparute in legatura cu scandalul biletului, pe care il asteapta sa intre in posesia procurorilor. Kovesi a apreciat ca, "teoretic", documentul s-ar incadra la infractiunea de coruptie. Procurorul General a continuat: "Dupa cum stim, in Romania se pedepseste cumparatorul traficului de influenta". Ea a adaugat ca vor fi analizate si verificate toate datele, dupa care se va stabili daca Parchetul se va autosesiza. In ceea ce priveste acuzatiile aduse Elenei Udrea, Kovesi a spus ca, momentan, Parchetul Inaltei Curti nu a fost sesizat cu privire la contractele RAAPPS incheiate cu anumite case de avocatura. (R.S.)
PSD vrea capul presedintelui si al premierului
PSD va declansa procedura de suspendare din functie a sefului statului, a anuntat, ieri, liderul partidului, Mircea Geoana. Social-democratii vor sa-l vada demis si pe premierul Tariceanu, dar nu sunt atat de decisi ca in cazul presedintelui pe ce varianta sa mearga: o motiune de cenzura sau "alte modalitati". PSD a mai cerut Justitiei sa se autosesizeze in legatura cu acuzatiile pe care presedintele si premierul si le-au adus.
Consultari cu partidele
Mircea Geoana a precizat ca social-democratii vor declansa intai procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, intrucat aceasta nu depinde de convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara. El a mentionat ca pana la convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara sau ordinara PSD va avea consultari cu toate partidele parlamentare. A doua etapa consta in sesizarea Curtii Constitutionale, ca etapa privind declansarea procedurii de suspendare a sefului statului. Geoana a anuntat ca se lucreaza la un "material complet" pentru Curtea Constitutionala si a apreciat ca atat seful statului, cat si premierul sunt "vinovati". Cererea de suspendare a presedintelui Romaniei se va baza, in primul rand, pe faptul ca seful statului a incalcat Constitutia ascunzand in mod repetat sau intervenind in actul de justitie.
Motiune de cenzura
"Problema demiterii premierului Tariceanu este relativ simpla, fie printr-un proiect de lege, o motiune de cenzura, fie printr-o alta actiune de destabilizare organizata eventual tot de PD. Dar problema pe care ne-o punem este ce fel de solutie gasim", a afirmat Geoana. El a mentionat ca "motiunea de cenzura este o varianta aflata in pregatire de catre un colectiv". "Vom avea consultari cu partidele parlamentare, motiunea de cenzura este o varianta pe care o pregatim si avem si un colectiv (care se ocupa de ea - n.r.), dar, in acelasi timp, sunt si alte optiuni care, teoretic, sunt pe masa - inclusiv un guvern de tehnicieni -, optiuni pe care le vom transa pana la inceputul sesiunii parlamentare", a mai spus Geoana. Pe de ala parte, Vacaroiu a mentionat ca un guvern de tehnocrati sau un guvern de uniune nationala reprezinta solutia de iesire din actuala criza politica. (Roxana ANDRONIC)
Premierul nu demisioneaza
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri seara, la Antena 3, ca nu intentioneaza sa demisioneze din functia de prim-ministru in urma scandalului legat de biletul trimis presedintelui Traian Basescu, aratand ca politica Romaniei nu trebuie derulata de "o fosta consiliera la Cotroceni". "Nu vad de ce ar trebui sa demisionez. S-a ajuns ca, in Romania, politica tarii sa fie facuta de o fosta consiliera la Cotroceni?", a spus premierul. Tariceanu a apreciat ca declaratiile de miercuri ale presedintelui Basescu reprezinta o noua incercare de a rasturna Guvernul si primul-ministru, care poate provoca o criza politica, precizand insa ca nu va mai fi dispus sa asiste la aceste atacuri ale sefului statului. (O.B.)
Tandemul penal
Potrivit legilor penale in vigoare, in cazul in care fapta premierului ar fi considerata de procurori infractiune si cercetata ca atare, atunci si seful statului va trebui sa fie anchetat penal. Astfel, premierul Tariceanu ar putea fi cercetat pentru: trafic de influenta (infractiune clasica de coruptie, prevazuta de Codul Penal - art.257); folosirea functiei publice (abuz in serviciu, art. 248 CP) in scopul de a instiga pe presedinte la interventia intr-un dosar penal; comiterea infractiunii de coruptie, prevazuta de art.13 din Legea 78/2000 de prevenire, descoperire si sanctionare a faptelor de coruptie ("fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid (...) de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite").
In cazul in care s-ar confirma macar una dintre aceste fapte, iar Tariceanu ar fi anchetat, atunci si presedintele Basescu ar trebui sa fie automat cercetat penal pentru comiterea infractiunii de favorizarea infractorului (art.264 Cod Penal), care a tainuit (o a doua infractiune, potrivit art.173 CP).
In concluzie exista doua variante. Daca se stabileste ca biletul are un continut care atrage raspunderea penala, atunci atat premierul, cat si presedintele ar trebui sa fie pusi sub invinuire. Daca se stabileste ca biletul nu are un continut penal, atunci nici Calin Popescu Tariceanu, nici Traian Basescu nu ar trebui sa fie cercetati. In aceste conditii, cei doi demnitari se afla la mana procurorului general al Romaniei, Laura Kovesi, dar si la mana sefului DNA, Daniel Morar. Ambii aflati sub papucul ministrului Macovei. (Silviu ALUPEI)
Amenintat prin SMS
Premierul Tariceanu a prezentat, ieri, mesajul de amenintare pe care l-a primit, anul trecut, pe telefonul privat, legat de schimbarea directorului RAAPPS: "Draga Caline, citeste pana la capat. Avem inregistrari cu diferite persoane, printre care domnul Petrovici. Daca nu se revoca ultimele hotarari din CA al RAAPPS si nu sunt schimbati directorii noi pusi de Stroe, Moisescu, atunci vom iesi cu toate dovezile pe TV si ziare si vom face si plangeri penale oficiale cu probe multe si perfecte. Informare despre RAAPPS, presupun ca nu stii toate", scrie in mesaj, conform Mediafax. Mesajul, primit dupa schimbarea directorului RAAPPS, Cristian Vlaicu (PD), a fost aratat si citit de premier in fata jurnalistilor care l-au insotit in vizita la Calarasi. "Amenintarile la care m-am referit sunt anumite mesaje pe telefonul privat pe care le-am primit vara trecuta, cand l-am schimbat pe directorul RAAPPS, care era omul de casa al celebrului cuplu care vad ca ocupa prima pagina a ziarelor din Romania" a spus premierul. El a precizat ca nu a cedat acestor amenintari pentru ca nu avea de ce sa se teama. "Mesajele nu erau semnate. Doar nu credeti ca mafia isi semneaza mesajele", a precizat Tariceanu. (R.G.)
"Nu exista un astfel de document"
"Va spun foarte clar ca nu puteam sa-i cer presedintelui asa ceva si ca nu exista un astfel de document. Daca as fi avut vreo intentie, stiti foarte bine ca a existat o discutie acum doi ani legata de convorbirea avuta cu procurorul general. As fi putut sa-i cer acestuia si nu am facut-o. Este ca si cum i-as cere lui dracul sa vorbeasca cu Dumnezeu si sa ma puna bine cu el", a spus Calin Popescu Tariceanu, in urma cu o saptamana, ca reactie la acuzatiile Elenei Udrea potrivit carora i-ar fi cerut lui Traian Basescu sa intervina pentru Dinu Patriciu. (R.A.)
Finul lui Basescu il sustine pe Tariceanu
Finul presedintelui Traian Basescu, liderul PD Arad Gheorghe Falca, a declarat ieri ca nu va sustine nici un demers al PSD impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu si a aratat ca actualul guvern ar trebui sustinut in continuare. Gheorghe Falca nu a dorit sa comenteze pe marginea biletului trimis de premier sefului statului si a afirmat ca PD nu va sustine un demers initiat de "cel mai corupt partid aflat vreodata la guvernare"- PSD. (R.I.P.)
Procedura de suspendare a presedintelui
Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat in urmatoarele conditii: (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. (2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. (3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
Biletul ii face castigatori pe Vadim si Becali
Concluzia ii apartine fostului consilier prezidential Renate Weber, care sustine ca seful statului a iesit la fel de sifonat ca premierul Tariceanu
ZIUA FOTO Singurii castigatori in urma scandalului "biletul" sunt PRM si PNG. Concluzia ii apartine presedintelui Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Renate Weber (foto), care sustine ca seful statului a iesit la fel de sifonat ca premierul Tariceanu iar aceasta imagine negativa s-a extins asupra PNL si PD, transmite Mediafax. Ea a apreciat ca alegerile anticipate sunt o utopie, solutia fiind o coabitare fortata Basescu-Tariceanu, cu repercusiuni la nivel politic. "Credeti-ma, ambii ies puternic afectati. Minusul de imagine al premierului se rasfrange asupra PNL, insa cel al presedintelui cade asupra PD, asa ca nu vad cum de parlamentarii celor doua partide ar risca sa-si piarda scaunele. Mai mult, nici PSD nu ar dori alegeri anticipate, caci nu ar mai putea realiza un scor pe masura celui obtinut in 2004. Singurii care-si doresc scrutin anticipat sunt cei de la PRM, dar sa nu uitam de cealalta entitate extremista neparlamentara, PNG. De obicei, din aceste socuri doar partidele extremiste ies castigatoare, iar acum, liderii Aliantei le-au dat ocazia sa revina cu o tema inca sensibila, extrem de sensibila in Romania: aceea a coruptiei", a spus Renate Weber.
Comportament de partid-stat
"Vom vedea ce se va intampla cu Alianta, insa eu nici pe aceasta nu o vad dizolvata, pentru ca cel care isi va asuma public denuntarea ei va trebui sa reziste unei pierderi de electorat, caci votantii romani prefera Alianta si nu partidele care o compun. Cel putin asta s-a vazut in sondaje. Iar daca e sa ne luam dupa cifrele din sondaje, nimeni nu si-ar mai permite sa piarda nici macar un vot", crede Renate Weber. Fostul consilier prezidential a declarat "nici in cele mai intunecate vise ale mele de acum doi ani, cand am urcat in barca presedintelui, nu-mi inchipuiam ca, dupa patru ani de PSD si comportamentul lui de partid-stat, vom ajunge sa traim asemenea momente in regimul Basescu-Tariceanu", a declarat Renate Weber. (Mihai TOADER)
Socialistii europeni cer demisia premierului
Vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, la RFI, ca este inacceptabil scandalul privind biletul transmis de premierul Tariceanu presedintelui Traian Basescu, sustinand ca primul an al Romaniei in UE este crucial pentru locul tarii in Uniune.
"Cazuri de acest gen s-au intamplat si in alte tari, in Franta de exemplu, deci nu este un caz unic. Dar cred ca este inacceptabil si chiar deplorabil, intrucat Romania tocmai a intrat in Uniunea Europeana si acest scandal creeaza o imagine foarte proasta Romaniei", a afirmat, miercuri seara, Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, intr-un interviu pentru RFI Romania.
"Dintr-un punct de vedere european, toate aceste lucruri sunt foarte, foarte rele pentru Romania si pentru intreg procesul extinderii. Nu e ceva ce creste credibilitatea Romaniei. Cred ca ceva trebuie facut repede, fie prin demisia premierului, fie printr-un acord al fortelor politice majore din Romania care sa duca nu doar la continuarea reformelor, ci si la intarirea lor in lunile urmatoare, pentru ca primul an va fi crucial pentru locul Romaniei in Uniunea Europeana", a aratat Swoboda. Reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, Onno Simmons, a avertizat ca Romania are nevoie de un guvern stabil in primul an de dupa aderarea la Uniunea Europeana. (George DAMIAN)
Liberalii europeni il sustin pe Tariceanu
Presedintele liberalilor europeni (ELDR), Annemie Neyts, sustine ca biletul premierului Tariceanu catre presedintele Basescu "nu merita un astfel de scandal", nefiind o imixtiune in treburile justitiei, insa apreciaza ca ar putea afecta climatul campaniei electorale pentru Parlamentul European (PE).
"Cum sunt destul de familiarizata cu situatia din Romania, eu vad aceasta situatie doar ca pe un nou episod in lupta dintre presedintele republicii cu propriul sau prim-ministru", a afirmat, joi, Annemie Neyts, intr-un interviu la RFI Romania. "Nu cred ca aceasta poveste va afecta reputatia sau prestigiul Romaniei, dar va afecta probabil climatul in care se va desfasura campania electorala pentru Parlamentul European", a spus Neyts. Intrebata daca se poate aprecia biletul ca fiind o imixtiune a premierului roman in treburile justitiei, Neyts a spus: "Absolut deloc...doar daca sunteti cumva de parere ca un om politic nu mai are dreptul sa puna o intrebare".
Emma Nicholson, europarlamentar din partea grupului liberal si fost raportor al PE pentru Romania, considera ca scandalul biletului trimis de premierul Tariceanu presedintelui Basescu nu dauneaza imaginii tarii, dar ar putea avea acest efect daca situatia va fi scapata de sub control. "Daca procurorii spun ca scrisoarea nu a fost un pas corect, exista multe moduri de a rezolva problema. Presedintele poate spune <<nu vreau sa ma amestec in aceasta problema>> sau procurorii pot spune ca premierul a gresit, iar seful Guvernului raspunde <<O, Doamne, poate ca nu ar fi trebuit sa scriu biletul>>, ori procurorii spun <<mai bine nu scria acest bilet, ca sa nu existe presiuni, dar nu a fost incalcata legea, insa nu o mai faceti pe viitor>>. Deci, aceasta poveste nu trebuie sa devina un bat cu care sa batem Romania", a declarat Emma Nicholson. (George DAMIAN)
PC doreste guvern PNL minoritar
PC considera ca pentru iesirea din criza generata de scandalul biletului este necesara formarea unui nou guvern minoritar, constituit numai din reprezentantii PNL si condus de Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, liderul PC Dan Voiculescu, dupa sedinta Biroului politic al partidului. Biroul politic al PC a adoptat in acest sens o rezolutie in care anunta ca o delegatie formata din presedintele PC, Dan Voiculescu, si senatorul Codrut Seres este mandatata sa negocieze cu PNL si, probabil, PSD pentru a identifica solutii de iesire din aceasta criza politica, generata de presedintele Traian Basescu. Liderul PC a precizat ca aceasta delegatie va sustine formarea unei noi coalitii politice, care sa sprijine un Guvern minoritar PNL condus de Tariceanu, avand in vedere "scandalurile interminabile provocate de Traian Basescu si de camarila sa". Voiculescu a aratat ca acest guvern minoritar PNL este necesar deoarece Romania se indreapta catre un "stat politienesc". (V.D.)
Voiculescu: Basescu i-a instruit pe Macovei si Blaga
Dan Voiculescu a apreciat ieri ca presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri seara la Cotroceni cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cu ministrul de Interne, Vasile Blaga, sa vada cum sa-l suspende pe premierul Tariceanu. "Au discutat, probabil, cum il suspenda pe Tariceanu, cum il ancheteaza pe Voiculescu si pe Seres, cum ii gasesc o buba lui Antonescu. Va garantez ca aceasta a fost preocuparea lor", a comentat Voiculescu. Acesta i-a numit pe Macovei si Blaga "bratele armate" ale presedintelui. (V.D.)
Gusa: "Gestul premierului este normal"
Liderul PIN Cozmin Gusa a apreciat ieri ca gestul premierului Tariceanu de a-i trimite un bilet lui Traian Basescu este unul normal. Deputatul a mai declarat ca Parchetul nu va declansa o ancheta in acest caz, pentru ca nu are motive si pentru ca ar trebui sa-l ancheteze si pe seful statului pentru tainuire. Gusa a mai spus, potrivit Mediafax, ca scandalul privind biletul trimis de Tariceanu lui Basescu constituie "un reper negru in istoria politica a Romaniei si un moment in care presedintele s-a facut de ras". "Din punctul meu de vedere, gestul lui Tariceanu, departe de a fi o presiune la nivelul justitiei, este un gest normal, pe care il practica oamenii politici din Romania si din Europa, in conditiile in care nu incalca legea", a mai aratat Gusa. (V.D.)
Geoana: PD e marioneta lui Basescu
"Sa nu ne dea noua lectii PD de cum sa facem politica de opozitie. Daca vor sa plece de la guvernare, ii asteptam cu mare drag in opozitie, le garantam ca ii vom tine acolo sase ani", a spus Geoana. "Acest joc al PD trebuie sa inceteze, pentru ca sunt de fapt marionetele domnului Basescu, sunt un partid care nu au nici coloana vertebrala si nici splina! Daca au curaj si sunt barbati sa faca politica in Romania, sa isi ia frumusel ministrii de la guvernare, carora le convine, sa isi ia ministrii de pe ministerele grele pline de bani si de influenta pe care le patroneaza, sa se duca frumusel in opozitie de unde au venit si unde au mintit tara cu Alianta portocalie", a spus Geoana. (R.A.)
PRM vrea anticipate
PRM cere destituirea din functie a presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu si organizarea de urgenta a alegerilor anticipate, parlamentare si prezidentiale, a declarat, ieri, Corneliu Vadim Tudor. El a precizat ca PRM va colabora cu PSD pentru suspendarea din functie si "anchetarea penala" a lui Traian Basescu. Liderul PRM a spus ca nu sustine ideea depunerii in Parlament doar a unei motiuni de cenzura, pentru ca un astfel de demers ar duce numai la caderea lui Tariceanu, nu si a lui Basescu. (R.G.)
UDMR mai analizeaza
UDMR va analiza situatia politica actuala si va incerca sa actioneze in interesul stabilitatii politice, a declarat, ieri, liderul Uniunii, Marko Bela, apreciind ca biletelul trimis de premier presedintelui este doar un pretext pentru a amplifica "o lupta politica existenta si pana acum". El si-a exprimat speranta ca biletelul sa nu devina "buturuga mica" ce rastoarna Guvernul. "S-a creat impresia ca in cateva ore trebuie sa decidem soarta tarii. Cred ca fiecare trebuie sa analizam situatia la rece, ca doar nu acum am aflat ca exista neintelegeri intre presedinte si premier", a precizat Marko. (R.I.P.)
Voiculescu l-a acuzat pe Basescu ca i-a solicitat ministrului Economiei sa intervina in favoarea unui grup de interese
PC: Trafic prezidential de influenta in cazul ALRO
Foto: Mediafax Seful conservatorilor, Dan Voiculescu, l-a acuzat ieri pe seful statului de trafic de influenta, pe motiv ca Basescu i-ar fi solicitat fostului ministru al Economiei Codrut Seres sa intervina in favoarea unui grup de interese, reprezentat de societatea ALRO Slatina. Voiculescu a prezentat presei o rezolutie, pe coperta careia Basescu ii scria lui Seres: "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale".
Seful PC a aratat ca societatea respectiva dorea energie ieftina, iar adresa este datata 17 aprilie 2006. Conform textului, era vorba de un contract pe termen lung si o societate mixta cu Nuclear Electrica. Seres a sustinut ca nu a dat curs acestei scrisori. "Daca biletul trimis de premierul Tariceanu sefului statului poate fi considerat, asa cum am inteles de la procurorul general, ca intrunind elemente penale, atunci aceasta rezolutie cu atat mai mult poate intra sub aceasta incidenta", a sustinut vehement Dan Voiculescu. "Sau a vrut sa spuna interesele grupului pentru care a intervenit? Il invit pe domnul Basescu sa comenteze aceasta rezolutie, de ce a trebuit sa intervina in favoarea unui grup de interese. De ce in favoarea acestui grup si nu in favoarea, de exemplu, a grupului Patriciu? Adica el are voie, iar premierul Tariceanu, nu?", a insistat Voiculescu. In opinia acestuia, documentul prezentat reprezinta "o confirmare suplimentara a faptului ca Traian Basescu isi merita caracterizarea de ipocrit, iresponsabil si nepriceput". "Acesta este moralul Traian Basescu, omul drept, cinstit care vede peste tot grupuri de interese mai putin in jurul sau", a mai comentat Voiculescu. El a apreciat ca "este mult sub demnitatea unui sef de stat sa vina cu tupeu si sa acuze", cand, la randul sau, ar fi autorul unei interventii in favoarea unui grup de interese. "Trebuie sa il intrebati pe seful statului ce interese avea, pentru ca nu este treaba mea sa fac supozitii in acest sens", a conchis conservatorul. In privinta suspendarii presedintelui Basescu, PC a declarat ca asteapta argumentatia PSD. "Dorim sa vedem argumentatia PSD, s-ar putea sa adaugam argumentatia noastra la argumentatia PSD. S-ar putea, zilele urmatoare, sa apara si alte motive si atunci sa fim de acord cu inceperea procedurii de suspendare", a afirmat Voiculescu.
Ironie prezidentiala
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale Adriana Saftoiu a respins ieri acuzatiile de trafic de influenta formulate de liderul PC Dan Voiculescu la adresa sefului statului, precizand ca acest tip de corespondenta intre Presedintie si institutii este normal, informeaza Mediafax. Saftoiu a precizat ca memoriul societatii ALRO, invocat de liderul PC, i-a fost inmanat direct presedintelui cu ocazia unei intalniri la care au participat reprezentanti ai firmei. Ea a spus ca Basescu i-a trimis ministrului Codrut Seres memoriul, cerandu-i sa analizeze si sa faca propuneri. Purtatorul de cuvant al Presedintiei a subliniat ca seful statului ar fi putut fi acuzat de trafic de influenta daca ii cerea ministrului sa actioneze conform intereselor firmei. Saftoiu a admis, referindu-se la formularea din textul scris de seful statului, ca aceasta contine o ironie, pentru ca la acea data era o disputa pe probleme energetice, iar punctele de vedere ale Presedintiei si cele ale Guvernului erau diferite. Ea a spus ca sunt foarte multe firme care trimit memorii la Presedintie, "chiar si Rompetrol". Saftoiu a precizat ca la Cotroceni sosesc foarte multe memorii care, pentru a putea fi rezolvate, sunt trimise la institutiile care pot formula un raspuns avizat. Ea a mai afirmat ca aceste documente pleaca de la Presedintie - atat de la seful statului, cat si de la departamentele specializate - catre institutiile de resort cu o rezolutie in care este cerut un punct de vedere. (V.D.; A.H.)
Interesele magnatilor rusi aparate de la Cotroceni
ZIUA a prezentat pe larg jocurile de interese de la ALRO, via Cotroceni inca din toamna anului 2005. Prin cateva miscari strategice, grupul Marco International a pus mana pe intreaga industrie de aluminiu din Romania.
In spatele acestei operatiuni se aflau magnatii rusi Vitali Matsitski si Oleg Deripaska. Miza era ca ALRO Slatina, Alprom Slatina si Alum Tulcea sa fie furnizate, la pachet, colosului Rusky Aaluminium. Pentru ca afacerea sa reuseasca, Deripaska a cerut sa scada pretul de achizitie la energie electrica pentru ALRO, la o valoare minima, inghetata printr-un contract ferm pe 15 ani. Iar rusii au apelat la grupuri de interese conduse de la Cotroceni de fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. Si presedintele Traian Basescu s-a amestecat in liberalizarea pietei de energie. Rusii aveau o singura pretentie in toata aceasta afacere. Stiut fiind ca procesul de fabricare a aluminiului este extrem de energofag, practic energia electrica este considerata printre materiile prime, iar ALRO Slatina este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, rusii doreau sa fie rezolvata chestiunea energetica. Cu alte cuvinte, ca ALRO sa achizitioneze cel mai ieftin curent electric de pe piata romanesca. Ca Deripaska sa cumpere, conditia o reprezenta un contract pentru un pret minim fix de furnizare a energiei electrice pe termen de 15 ani, un veritabil jaf energetic.
Amestecul lui Basescu
Cu numai o zi inainte de preluarea Alum Tulcea de catre Marco International, traderul Energy Holding a decis sa sisteze furnizarea de energie electrica spre ALRO, urmand ca firma din Slatina sa se alimenteze direct de la sursa, de la Hidroelectrica, la un pret ce sfida orice concurenta: 12-15 dolari/ MWh, in loc de 24 dolari MW/h. ZIUA arata in septembrie 2005 ca reusita acestei strategii a fost asigurata cu sprijin de la Cotroceni, unul dintre cei care au asigurat tranzactiile fiind fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. Matsitski, care este un apropiat al fostului consilier, i-a adresat si o scrisoare oficiala in care solicita chiar excluderea intermediarului in furnizarea de curent electric catre ALRO si alimentarea direct de la Hidroelectrica. La acest lucru a contribuit si presedintele Traian Basescu, care in nenumarate randuri s-a amestecat in liberalizarea si, mai apoi, in functionarea pietei energetice, vorbind nu o data de "baietii buni" de la "Hidro". Rezilierea contractului de furnizare de electricitate a avut loc in conditiile in care si ALRO detinea licenta de intermediar, aparand pe lista furnizorilor de energie electrica licentiati de ANRE. (D.E.I.)
Autostrada penala de 200 de milioane de euro
In cadrul acuzatiilor aduse de premier "oligarhiei" din jurul presedintelui Traian Basescu, s-a numarat si cazul autostrazii incredintate grupului de interese "Golden Blitz", in urma unor declaratii publice ale sefului statului, potrivit carora s-a dat indicatia ca lucrarile de constructie ale autostrazilor sa fie incredintate si firmelor romanesti.
ZIUA a prezentat in premiera, in numarul din 20 septembrie 2006, modul prin care lucrarile pentru 37 de km ai Autostrazii Bucuresti - Brasov au fost acordate grupului de firme "Golden Blitz". Asocierea Euroconstruct Trading 98 SRL - Spedition UMB SRL - PA&CO International SRL - Com-Axa SRL a castigat in mod dubios licitatia pentru autostrada, organizata in vara trecuta de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Conditia eliminatorie din caietul de sarcini al licitatiei era ca firma-participanta sa fi construit cel putin 40 km de autostrada. In competitie s-au inscris cunoscutele firme Vinci Construction - Franta, Strabag AG - Austria si Vegyepszer Ungaria. Asocierea "Golden Blitz" nu putea insa fi acceptata, deoarece nu construise niciodata un kilometru de autostrada. Dupa interventia publica a lui Basescu, CNADNR a modificat fara explicatii caietul de sarcini, astfel incat conditia constructiei a minimum 40 km de autostrada a fost completata cu fraza "sau a realizarii de lucrari de constructie/reabilitare de drumuri nationale in care s-au pus in opera o cantitate medie anuala de 700.000 tone mixtura asfaltica in ultimii trei ani". In aceste conditii, asocierea "Golden Blitz" a putut participa si a oferit un pret de 200 milioane euro, cu cel putin 20 milioane euro sub pretul real de constructie al autostrazii, castigand licitatia. Pierderile de pret urmau sa fie acoperite ulterior prin "metoda suplimentarii", care s-a mai aplicat firmelor din grup si la alte lucrari de drumuri nationale. In urma dezvaluirilor ZIUA, pe marginea pretului neserios de mic, anticoncurential, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a recunoscut presei ca este posibil ca lucrarile sa fie suplimentate pe viitor, pe motivul modificarii preturilor materiilor prime de pe piata. (Razvan SAVALIUC)
Cererile lui Basescu
Seful statului ii cere premierului Tariceanu "sa prezinte public dovezi" privind acuzatiile de "subordonarea Guvernului intereselor sale si ale oligarhiei de care s-a inconjurat la Cotroceni", a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. "Presedintele Traian Basescu ii solicita primului ministru sa transmita Parchetului General probele pe care le detine pentru inceperea cercetarii pretinselor acte de coruptie in care presedintele tarii ar fi implicat. De asemenea, presedintele Romaniei ii cere primului ministru sa ii prezinte de urgenta cererile de revocare a acelor ministri care ar fi actionat pentru sprijinirea acestor presupuse grupuri de interese de la Palatul Cotroceni", se arata in comunicatul Presedintiei. In cazul in care primul ministru nu prezinta aceste dovezi, se mai spune in document, "presedintele tarii considera ca afirmatiile facute sunt fara acoperire si de natura sa distraga atentia opiniei publice de la propriile sale fapte". (A.H.)
"Sa traiti, m-am prezentat!"
Tariceanu s-a referit, intr-o interventie la Antena 3, la un episod care releva relatia dintre un ministru PD, un "rege al asfaltului" si Cotroceni: "O sa va dau un prim exemplu. Acum ceva vreme unul din colaboratorii mei mi-a adus aminte ca eram in pline inundatii, eram undeva pe teren si mi-a povestit un episod care s-a intamplat oarecum in spatele meu. Unul dintre regii asfaltului din Romania a venit, s-a dus la ministrul Transporturilor din acea vreme si care i-a spus <<Sa traiti, m-am prezentat!>> si i-a spus ministrul <<Da>>. Zice: <<Mi-a transmis presedintele sa am grija de tine>>". Invitat de moderator sa nominalizeze "regele" si "ministrul", Tariceanu a precizat: "Domnul Umbrarescu si cu ministrul de la acea data, domnul ministru Dobre". (O.B.)
Berceanu nu cunoaste oligarhi
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, apreciaza ca normale recomandarile facute de presedintele Traian Basescu, potrivit carora ar fi bine ca si constructorii romani sa castige licitatii pentru lucrari importante la drumuri - moment dupa care consortiul autohton format din Pa&Co Holding, Euroconstruct Trading, UMB Spedition si Comaxa SRL a castigat licitatia pentru realizarea unui tronson de autostrada Bucuresti-Ploiesti. Declaratia ministrului vine la o zi dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat un atac la adresa lui Basescu, referindu-se la repararea unor tronsoane ale autostrazii Bucuresti-Pitesti de catre "firma care detine restaurantul Golden Blitz". Berceanu a declarat ieri ca licitatia a fost castigata de asocierea dintre firmele Euroconstruct, Spedition UMB, Pa&Co International si Comaxa, dupa ce a oferit cel mai mic pret, de 200 milioane de euro. "Nu cred ca putem compara lucruri de natura politica spuse public ca dorinte de a fi urmate intr-un domeniu sau altul cu biletele legate de alte chestiuni. Eu nu am primit niciodata nici un biletel nici de la primul ministru, nici de la presedinte", a spus Berceanu. Acesta a adaugat ca nu cunoaste "nici o oligarhie" in Romania. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.