Sfarsitul este aproape, lumea indreptandu-se spre catastrofa finala ce va fi provocata fie de declansarea unui Holocaust nuclear, fie de modificarile ireparabile produse de actiunea omului asupra mediului, a avertizat un grup de proeminenti oameni de
Sfarsitul este aproape, lumea indreptandu-se spre catastrofa finala ce va fi provocata fie de declansarea unui Holocaust nuclear, fie de modificarile ireparabile produse de actiunea omului asupra mediului, a avertizat un grup de proeminenti oameni de stiinta care au ales sa-si faca public avertismentul mutand limbile unui ceas care masoara simbolic timpul ramas pana la Apocalipsa in dreptul orei 11:55, informeaza Rompres. De aceasta data limbile ceasului au fost mutate cu doua minute, pana la ora 11:55, ora ce reprezinta gradul de pericol si iminenta producerii unui cataclism global devastator in opinia oamenilor de stiinta. Este pentru a patra oara cand limbile ceasului sunt mutate in directia semnalarii iminentei intrarii in cea de-a "doua era nucleara" caracterizata de nasterea unor noi amenintari nucleare in Iran si Coreea de Nord. Mutarea limbilor ceasului la ora 12:00 semnifica inceputul unui conflict nuclear generalizat. In decursul anilor BAS s-a transformat intr-o organizatie ce reuneste elitele din multiple domenii ale stiintei si care s-a concentrat pe evaluarea amenintarilor provocate de om ce planeaza asupra intregii civilizatii umane. Celebrul astrofizician si matematician Stephen W. Hawking a declarat pentru agentia americana de presa ca fenomenul incalzirii globale a reusit sa eclipseze alte pericole cu care se confrunta planeta, printre care si pe cel al terorismului. De la impunerea acestui simbol al ceasului in 1947, limbile sale au fost mutate de 18 ori pentru a avertiza asupra pericolelor sau pentru a marca trecerea acestora. Cel mai aproape de ora 12:00, ora sfarsitului lumii intr-un cataclism nuclear generalizat a fost in 1953 cand indica ora 11:58 dupa testarea cu succes a bombei cu hidrogen de catre SUA. Cel mai departe de ora sfarsitului a fost in 1991 dupa prabusirea URSS. Atunci indica 17 minute pana la ora 12:00. Decizia de a modifica pozitia limbilor ceasului simbolic se ia printr-o hotarare a consiliului BAS alcatuit din oameni de stiinta si experti in politica si in coordonare cu sustinatorii BAS printre care se numara Stephen W. Hawking si scriitorul de science fiction Arthur C. Clarke. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.