In aceste tinuturi luate din nou in stapanire, guvernul d-lui Imredy se va lovi - il poate asigura orice om care cunoaste starea rurala a populatiilor, de foarte mari greutati si vor trebui ani multi, chiar daca se va fi schimbat sistemul de guvernar
In aceste tinuturi luate din nou in stapanire, guvernul d-lui Imredy se va lovi - il poate asigura orice om care cunoaste starea rurala a populatiilor, de foarte mari greutati si vor trebui ani multi, chiar daca se va fi schimbat sistemul de guvernare si conceptie oficiala maghiara, pentru ca macar in parte, ele sa fie invinse. Crede cineva intr' adevar ca slovacii care timp de doua zeci de ani s' au bucurat de libertate, ca aceste sute de mii de slavi, intre care si ruteni, care intra acum supt steagul unguresc se vor preface de pe o zi pe alta in supusi cetateni, gata sa primeasca orice din partea acelora care i-au apasat pe dansii, sau pe parintii lor? Oamenii acestia liberi vor abdica sufleteste inaintea nedreptatii care li s' a facut, vor saruta din nou cizma supt care erau striviti odinioara, vor consimti sa fie o minoritate netinuta in seama sau menita distrugerii? Statul cehoslovac a insemnat o larga libertate pentru toata lumea. Oricate abuzuri s' ar fi savarsit de doritorii unei desnationalizari pripite, nu poate fi o asemanare intre sistemul Maszaryk si intre sistemul Apponyi. Ungurii nu erau o sleahta de nobili proprietari de pamant si detinatori ai monopolului unui patriotism revansist care satea asupra lor. Acestea sunt intrebarile care se pun, si daca guvernantii din Budapesta nu cred ca trebuie sa li se dea raspuns, este undeva teribilul sfinx al istoriei, care va cere necontenit, si in formele cele mai crude pentru neintelegatori, acest raspuns.
n ZIUA, 18 ianuarie 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.