E vizibila incercarea Kremlinului de a ingropa birocratic ancheta oficiala britanica a asasinarii fostului spion rus Alexandr Litvinenko, intr-un moment in care ceea ce parea a fi o lichidare mafiotica se dovedeste a fi prima manifestare a terorismul
E vizibila incercarea Kremlinului de a ingropa birocratic ancheta oficiala britanica a asasinarii fostului spion rus Alexandr Litvinenko, intr-un moment in care ceea ce parea a fi o lichidare mafiotica se dovedeste a fi prima manifestare a terorismului nuclear modern. Au aparut specialisti atomici si ai serviciilor secrete care sunt convinsi ca nu e vorba de o simpla lichidare a unui adversar al presedintelui Rusiei Vladimir Putin, ci de primul atentat atomic terorist din istorie. Din inconstienta si neglijenta criminala, un nor atomic a fost eliberat dintr-un laborator secret din Moscova, a strabatut toata Europa si a ajuns la Londra. Intre 16 octombrie si 1 noiembrie 2006 o cantitate de otrava radioactiva infricosatoare a circulat de la Moscova, prin Italia si Germania, ca sa ajunga in Anglia, imbolnavind de moarte pe toti cei care se aflau, deliberat sau nu, in preajma sa. Pentru prima oara, un asemenea nor radioactiv s-a abatut asupra Europei in 1986, o data cu explozia Reactorului ucrainean de la Cernobil, cu rezultate teribile. Atunci ca si acum, acele aparatelor Geiger au inregistrat fluctuatii nebune, semnul marilor primejdii care ameninta planeta noastra din directia terorismului atomic.
Ca intr-un joc de domino macabru, rand pe rand s-a aflat despre personaje care au cazut victime otravirii cu substanta radioactiva "Poloniu 210". Cand a fost asasinat, Alexandr Litvinenko avea 44 de ani si o biografie nu prea neteda. A fost asasinat din cauza unui dosar incomod al unuia din marii oligarhi rusi? A incercat Litvinenko sa-l santajeze? Poate! Analistul Arik Behar de la cotidianul ebraic "Maariv" pune in discutie un alt scenariu: Litvinenko transporta, impreuna cu banda sa, substante radioactive, comandate de o grupare terorista. 600 de oameni au fost trimisi pana acum pentru a li se verifica gradul de radioactivitate. Mossadul a cerut Ministerului Sanatatii al Israelului sa invite pe toti israelienii care s-au aflat in hotelul londonez unde a locuit Litvinenko, in acele zile, si sa-i supuna unei verificari radioactive. Primii carora li s-a luat sange pentru examene de laborator au fost Zeev Bilski, seful Agentiei Evreiesti Mondiale si prof. Uzi Arad, seful Centrului de cercetari strategice de la Hertzlia.
"Litvinenko a fost un soi de Cernobil ambulant", a declarat Alexander Goldfarb, un prieten al lui Litvinenko. Acesta crede, ca si sotia lui Litvinenko, ca rusul a fost asasinat din ordinul lui Putin. Litvinenko e unul din cei 5000 de oameni lichidati in Rusia, anual, la comanda, de killeri profesionisti. Ceea ce intriga nu e moartea sa, ci modalitatea care a fost aleasa pentru a-l suprima: otravire cu Poloniu 210, o substanta rara, aflata numai in posesia laboratoarelor secrete guvernamentale. "Poloniu 210" este de cinci milioane de ori mai otravitor decat cianura de potasiu. Un responsabil Mossad crede ca moartea Lui Litvinenko s-ar datora unui accident tehnic savarsit de traficantii de moarte nucleara. O greseala elementara in manipularea si conservarea acestei substante apocaliptice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.