De ce vedem filme
Alex. Leo Serban lanseaza azi (Carturesti, 18.00) volumul "De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema" (Polirom). Criticul si regizorii invitati (Puiu, Muntean, Giurgiu si Porumboiu) vor discuta despre "Filmul romanesc azi".
Gasparik ramane vicepresedinte CNA
Attila Gasparik a fost reales (6 voturi), ieri, in functia de vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), in timp ce singurul sau contracandidat, Radu Teodorel, a primit patru voturi, iar Ioan Onisei si-a retras candidatura depusa saptamana trecuta pentru acest post. Gasparik a mai ocupat functia de vicepresedinte al CNA si in perioada 2002-2006. Mandatul vicepresedintelui CNA este de sase ani, iar vicepresedintele asigura conducerea Consiliului in absenta presedintelui. Pe de alta parte, CNA va derula, in urmatoarele 11 luni, un proiect Phare in valoare de 800.000 de euro, care va viza, pe de o parte, dezvoltarea CNA si imbunatatirea comunicarii cu mediul jurnalistic din Romania, iar pe de alta parte o comunicare mai buna cu publicul larg, transmite Mediafax. Proiectul va fi realizat sub indrumarea Internews Europe (Paris), Consiliul Audiovizualului din Ungaria, Asociatia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Coordonatorul proiectului, Phil Davis, a spus ca programul include trei elemente principale: modul de functionare al CNA, activitati specifice pentru cresterea capacitatii CNA de a comunica cu mediul jurnalistic profesionist din Romania si crearea unui sistem de comunicari cu oameni obisnuiti. (L.D.)
Gheorghiu premiata de criticii americani
Intr-o ceremonie desfasurata pe 14 ianuarie la Los Angeles, Luminitei Gheorghiu (foto) i-a fost inmanat premiul pentru "cea mai buna actrita in rol secundar", pentru rolul Mioara, din filmul "Moartea Domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, acordat de catre Asociatia Criticilor de Film din Los Angeles (LAFCA). Ceilalti castigatori ai LAFCA pe 2006 sunt: "cel mai bun film" - "Letters from Iwo Jima"; "cel mai bun regizor" - Paul Greengrass ("United 93"); "cea mai buna actrita" - Helen Mirren ("The Queen"); cel mai bun actor - Sacha Baron Cohen ("Borat") si Forest Whitaker ("The Last King of Scotland"); "cel mai bun actor in rol secundar" - Michael Sheen ("The Queen"). (L.I.)
Nobel dublat de "Eliot"
Irlandezul Seamus Heaney (Nobel pentru literatura in 1995) a fost recompensat cu premiul T.S. Eliot, informeaza bbc.co.uk, citat de Mediafax. Poetul a fost premiat pentru cel mai recent volum de versuri, "District and Circle", care retraseaza drumurile sale la slujba din tinerete, la metroul londonez, membrii juriului catalogand opera sa drept "exaltanta" si "exceptionala". Au mai fost nominalizati Simon Armitage, Penelope Shuttle, Hugo Williams si Paul Farley. Premiul "T.S. Eliot" pentru poezie este decernat de Poetry Book Society, o asociatie fondata de Eliot in 1953 pentru a populariza lectura acestui gen literar in Marea Britanie. (L.I.)