Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, vrea sa intre musai in legenda vanzarii Castelului Bran cu renumele de "banpir" al banului public. Cu un pret umflat de aproape patru ori, 60 milioane euro, Cancescu forteaza mana Minister
Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, vrea sa intre musai in legenda vanzarii Castelului Bran cu renumele de "banpir" al banului public. Cu un pret umflat de aproape patru ori, 60 milioane euro, Cancescu forteaza mana Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) pentra a renunta la dreptul de preemptiune cu trei ani inaintea evaluarii pe care trebuie sa o faca o comisie de experti a MCC si a proprietarului Dominic Habsburg. In loc sa fie atent la banul public, Cancescu-Banpirul se comporta, asa cum ZIUA a mai scris, ca un iepure al lui Dominic Habsburg, avand misiunea de a creste pretul de vanzare al Castelului Bran. Planul este pus in aplicare de ieri, odata cu votarea in sedinta extraordinara a Consiliului Judetean a unei comisii din cinci persoane care sa inceapa negocierile cu o banca din Austria si cu mostenitorii pentru achizitionarea castelului.
Stihii tehnice dupa votul consilierilor
Ca intr-o poveste de Bram Stoker, celebrul autor al romanului "Dracula", stihiile s-au dezlantuit ieri la inceperea sedintei extraordinare a Consiliului Judetean Brasov. Consilierii judeteni au avut de dezbatut formarea unei comisii din cinci persoane care sa inceapa negocierile cu o banca din Austria si cu mostenitorii pentru achizitionarea Castelului Bran. Dupa ce au votat planul pus la cale de Aristotel Cancescu, microfoanele Consiliului Judetean s-au stricat si defectiunile tehnice pornite din senin au obligat la intreruperea sedintei timp de 10 minute. Asta dupa ce, chiar la inceputul sedintei, Cancescu a primit de la unul dintre consilieri o diploma "de mare vampir" al banului public. Comisia aleasa e formata din cinci membri care urmeaza sa stabileasca daca Consiliul Judetean poate face fata tuturor problemelor in ceea ce priveste achizitionarea obiectivului turistic. Proiectul privind achizitionarea Castelului Bran a primit votul favorabil al consilierilor cu 29 de voturi "pentru" si doua abtineri. Membrii propusi de cosilierii judeteni sunt: Silviu Costea (PNL), Lucian Ionescu (PSD), Florin Staicu (PD), Marko Gabor (UDMR) si Iancu Vespasian (independent). Aceasta comisie se va intalni, saptamana viitoare, cu reprezentanti ai bancii din Austria care vor veni la Brasov pentru a stabili daca vor acorda credit Consiliului Judetean in cazul in care se decide achizitionarea Castelului. Majoritatea consilierilor judeteni sunt de acord ca obiectivul turistic sa ramana comunitatii brasovene si sa nu fie instrainat, insa nu toti sunt de acord ca achizitionarea acestuia sa se realizeze cu orice pret, ci dupa o analiza asupra valorii reale a Castelului.
Pro si contra achizitionarii Castelului cu orice pret
Reprezentantii PNL si UDMR Brasov s-au pronuntat in favoarea achizitionarii Castelului de catre Consiliul Judetean "cu orice pret", in timp ce PD si PSD doresc analizarea capacitatii reale a comunitatii brasovene de a-l achizitiona la un pret real. "Nu suntem impotriva achizitionarii castelului, dar vrem sa vedem daca intr-adevar se poate face acest lucru. E limpede ca toti vrem ca acest obiectiv sa ramana comunitatii brasovene. Dar nu trebuie sa ne grabim ca fata mare la maritat, deoarece aceasta este cea mai mare achizitie pe care CJ e pus sa o discute si sa ia o decizie", a spus Nicolae Tucunel, presedintele ogranizatiei municipale a PSD Brasov.
MCC nu are o reactie oficiala
Pentru ZIUA, consilierul ministrului Culturii si Cultelor Andrei Gaitanaru a declarat ca "Ministrul Culturii si Cultelor a avut cu domnul Aristotel Cancescu o discutie lamuritoare despre drepturile de preemptiune asupra Castelului Bran. Din punct de vedere institutional, comunicarea este foarte buna". Cu toate acestea, MCC nu aprimit oficial nici o scrisoare prin care sa fie solicitata o suma de vanzare pentru Castelul Bran. De asemenea, "reprezentantii MCC se abtin de la orice comentariu" privind constituirea comisiei de negociere a Consiliului Judetean Brasov. Adrian Iorgulescu a declarat, luni, ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va renunta sa-si exercite dreptul de preemptiune la cumpararea Castelului Bran, daca avocatii lui Dominic Habsburg vor mentine oferta de 60 de milioane de euro. In plus, Iorgulescu a avertizat ca, in cazul in care castelul va fi vandut altcuiva decat MCC, Dominic Habsburg "va vinde doar zidurile goale".
O suma discutabila
Aristotel Cancescu a sustinut ca suma de 60 milioane euro stabilita de mostenitorul de drept Dominic Hasburg ca pret de vanzare al obiectivului turistic este "discutabila", "nenegociata si nu a avut acceptul" CJ Brasov. "Eu sustin ca aceasta achizite sa o facem impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor. Suma stabilita de mostenitor nu a fost stabilita prin valoarea peretilor, ci prin valoarea istorica si prin acest mit al contelui Dracula. Am convingerea ca fara castelul Bran turismul brasovean si cel romanesc vor avea mult de suferit", a spus Cancescu. El a precizat ca pentru a evalua castelul si a stabili valoarea acestuia a contactat, luni, "cea mai tare" firma internationala de audit, din Spania. Presedintele Consiliului Judetean Brasov a mai spus ca ar prefera ca Ministerul Culturii sa plateasca studiul de evaluare a obiectivului turistic, iar CJ sa suporte cheltuielile pentru business-plan, care este mult mai ieftin.
Pentru realizarea business-plan-ului exista deja discutii cu patru firme de audit. Potrivit lui Cancescu, suma reala pe care CJ o va plati pentru achizitionarea castelului este de 2,7 milioane de euro, iar restul va fi platit din incasarile muzeului Bran, pe o perioada de zece ani. "Daca vom plati doar 2,7 milioane euro, implicarea Guvernului ar fi aproape sigura", a spus presedintele CJ Brasov, care a avut recent o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe aceasta tema.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.