Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a hotarat expertizarea cu aparatura speciala pentru a se determina vechimea lor si daca aurul din care sunt facute provine de pe teritoriul tarii noastre. Aceasta expertiza survine pe fondul scandalului iscat
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a hotarat expertizarea cu aparatura speciala pentru a se determina vechimea lor si daca aurul din care sunt facute provine de pe teritoriul tarii noastre. Aceasta expertiza survine pe fondul scandalului iscat de declaratiile senatorului PSD, Dan Iosif, si ale lui Iulian Ceia, unul dintre cei acuzati in "dosarul aurului dacic", care au sustinut ca se indoiesc de autenticitatea bratarilor.
Aduse in tara pe 8 ianuarie, cele patru bratari urma sa fie expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei pe 20 ianuarie, asa cum anuntase MCC. Totusi, obiectele de arta ar putea fi expuse abia la inceputul saptamanii viitoare.
A treia expertiza
"Speram ca saptamana aceasta sa incheiem cercetarile. Am vorbit cu directorul Muzeului National de Istorie care mi-a spus ca nu poate sa le expuna sambata asa ca, cel mai probabil, luni vor putea fi vazute de public", a declarat pentru ZIUA Virgil Nitulescu, secretar general al MCC. La Muzeul National de Istorie, bratarile vor fi expuse in cadrul expozitiei "Dacia augusta provincia. Crearea provinciei" al carei vernisaj a avut loc in toamna anului trecut, la implinirea a 1900 de ani de la transformarea Daciei in provincie romana. Sunt facute din aur de 24 de karate, iar valoarea unei bratari este apreciata la 1,5 milioane de euro.
Bratarile au mai fost expertizate de doua ori, odata in Germania, la Frankfurt, si a doua oara in Romania. Ele au fost rescumparate de statul roman de la un colectionar american cu 800.000 de lei. Din comisia de expertiza romano-germana au facut parte trei specialisti romani in arta antica: Mircea Babes, Lucia Marinescu si George Trohani. Cei trei au facut o alta expertiza si dupa ce obiectele de tezaur au ajuns la Bucuresti. In fine, pentru a fi elucidate toate elementele de autenticitate, s-a apelat la specialistii de la IFA Magurele. "Nu exista nici o urma de indoiala privitoare la autenticitatea lor. Cu toate acestea, aurul va fi comparat cu cel al altor obiecte descoperite pe teritoriul tarii noastre", sustine Nitulescu. In ciuda declaratiilor optimiste ale oficialilor MCC, atat Dan Iosif, cat si Tiberiu Ceia au declarat ca nu sunt convinsi de autenticitatea bratarilor.
La scurt timp dupa ce a fost nominalizat de procurorul Marius Iacob ca fiind unul dintre beneficiarii unor astfel de bratari, alaturi de Adrian Nastase, fostul consilier prezidential a reactionat. El i-a acuzat pe procurorii care conduc ancheta, in cazul traficantilor de obiecte de patrimoniu, de "spalare de bani pentru ca au scos la iveala niste bratari lustruite care nu seamana nici pe departe cu unele antice, despre care a auzit cu stupoare la stiri ca au fost aduse din America". La randul lui, Iulian Ceia a declarat ca se indoieste de "calitatea de expert" a Luciei Marinescu, cea care a depus marturie in instanta privitor la autenticitatea bratarilor. "Este arheolog nu expert in arta dacica. Nu cred ca poate sa spuna cu certitudine ca acelea sunt bratari dacice inainte ca obiectele sa fie supuse unor expertize speciale din care sa reiasa acest lucru", sustine Iulian Ceia. Fata de declaratiile celor doi, Virgil Nitulescu a precizat pentru ZIUA: "Nici Dan Iosif si nici Iulian Ceia nu au absolvit facultatea de istorie. Nu pot sa-i pun pe acelasi raport de calitate cu niste specialisti cu experienta. Daca a ajuns unul ca Ceia sa faca comentarii si am tine cont de ele, ar trebui sa inchidem Ministerul Culturii".
Ancheta cu "presiuni"
Declaratiile prim-procurorului Marius Iacob i-a pus pe jar pe Adrian Nastase si Dan Iosif. Cei doi au fost nominalizati ca fiind unii dintre beneficiarii, alaturi de alti parlamentari, ai bratarilor dacice sustrase din Muntii Orastiei. "Sa-mi demonstreze acesti procurori ca sunt vinovat, ei sunt condusi de Monica Macovei care are o singura grija - ca lupta impotriva coruptiei sa fie egala cu zero", a declarat Dan Iosif. La randul lui, Adrian Nastase a declarat: "Eu nu am achizitionat si nici nu am vandut vreo bratara dacica, iar declaratia lui Marius Iacob (...) e o incercare clara de a lega numele meu de o operatiune de eventual trafic de obiecte de patrimoniu", a declarat Adrian Nastase. Acesta a mai precizat ca "s-au facut presiuni extraordinare" asupra unor martori pentru a-i implica numele in acest caz. La aceste "presiuni" a facut referire si Iulian Ceia. "S-au facut presiuni asupra mea sa declar lucruri care ar fi incriminat mai multe personalitati politice, printre care Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif si Sergiu Nicolaescu". Printre cei care au facut presiuni, Nastase si Ceia au pomenit numele procurilor Augustin Lazar, adjunct la Parchetul Alba, si Ioan Campan, procuror la Parchetul Hunedoara. Ambii magistrati au lucrat, intre anii 1996-2001, la Parchetul General.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.