Temperaturi extrem de ridicate pentru aceasta perioada se inregistreaza in judetul Harghita, diferenta de temperatura dintre ianuarie 2006 si aceeasi luna a anului curent depasind 40 de grade Celsius la Miercurea-Ciuc, conform MEDIAFAX.

„Este neobisnuit de cald pentru judetul Harghita, daca ne gindim ca anul trecut, in ianuarie, am avut minus 33 de grade Celsius, iar duminica am inregistrat plus 10 grade Celsius", a declarat luni meteorologul Lajos Krisztina de la Statia din Miercurea-Ciuc.

Vremea, deosebit de calda, se resimte, cu efecte negative, asupra tuturor locuitorilor judetului, dar in special asupra bolnavilor cronici.

„Temperaturile extrem de ridicate pentru luna ianuarie afecteaza pe toata lumea, problemele de imbolnaviri curente sint mult mai frecvente, starile febrile sint cu consecinte mai severe decit eram obisnuiti in perioada de ger si putem spune ca pacientii cronici, cardiacii, cei cu tensiune arteriala sufera enorm din cauza incalzirii semnificative a vremii", a precizat directorul Spitalului Judetean din Miercurea-Ciuc, dr. Bachner Istvan.

Anul acesta, in Harghita, cea mai ridicata temperatura s-a inregistrat duminica, respectiv plus 10 grade Celsius, cu doar un grad mai scazuta decit maxima absoluta a lunii ianuarie, de plus 11 grade in 1960, iar cea mai scazuta a fost de minus 11 grade, in 5 ianuarie.

Minima absoluta a fost consemnata in anul 1985, de cind la Statia Meteo din Miercurea-Ciuc au fost minus 38 de grade Celsius.