Intrarile nete de capital strain la bursa s-au injumatatit anul trecut fata de 2005.

„In acest inceput de an 2007, investitorii straini au fost cu siguranta prezenti pe bursa, dar prezenta lor pare mai putin semnificativa fata de 2006", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Se pare ca de la an la an investitorii straini isi micsoreaza intrarile nete pe piata de capital din Romania. Datele statistice de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare releva faptul ca valoarea intrarilor nete de capital strain la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la piata Rasdaq a scazut cu 60% anul trecut fata de 2005, de la circa 500 de milioane de lei la 205 milioane de lei, cu toate ca intrarile au urcat cu 37%, la peste trei miliarde de lei. Dar si iesirile de capital au insumat 2,8 miliarde de lei anul trecut, in crestere cu peste 1,1 miliarde de lei fata de 2005. In 2005, intrarile investitorilor straini s-au ridicat la 2,18 miliarde de lei, cu 500 milioane de lei peste iesiri, care au totalizat 1,68 miliarde de lei.

Cinci luni de deficit

Plasamentele nerezidentilor au devansat iesirile in sapte luni, in timp ce in cinci luni (martie, aprilie, iulie, august, septembrie) s-a inregistrat deficit.

Intrarile nete au avut cel mai mare sold pozitiv in luna noiembrie, de circa 467 milioane de lei, in timp ce in luna septembrie lichidarea pozitiilor nerezidentilor a determinat un sold al iesirilor nete de 414 milioane de lei.

Intrarile nete au inregistrat cea mai buna evolutie si in noiembrie 2005, cind plasamentele au devansat iesirile cu aproape 200 de milioane de lei.

Cumpararile au avansat cu 32,5%, la 3,69 miliarde de lei, fata de 2,79 miliarde de lei in 2005. „ Cred ca Bursa de Valori Bucuresti a atins un anumit nivel de maturitate, iar drept urmare unii investitori straini si-au marcat profitul si au plecat", sustine Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti.

BVB in cifre

Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti a crescut cu 26% anul trecut, la 9,9 miliarde de lei, din care cumpararile nerezidentilor au acoperit 30,1%, respectiv 2,98 miliarde de lei.

In 2005, investitorii straini au efectuat tranzactii de cumparare in valoare de 2,18 miliarde de lei, reprezentind 27,9% din lichiditatea BVB.

Capitalizarea BVB a urcat cu 30% in acest an, la 73,3 miliarde lei, o crestere similara fiind inregistrata si de capitalizarea pietei Rasdaq, care s-a plasat la 10,7 miliarde de lei la finele lui 2006.

Erste nu se asteapta la noi intrari de capital la bursa „Piata romaneasca de capital are fundamente bune de crestere, dar lichiditatea redusa a bursei nu va atrage noi jucatori importanti in acest an, chiar daca randamentele vor fi similare celor din 2006", anunta Henning Esskuchen, seful Departamentului de cercetare piete de capital al Erste Bank. „Desi prin aderarea la Uniunea Europeana au fost eliminate restrictii de plasament pentru o serie de fonduri de investitii, dimensiunile pietei nu permit intrarea unor investitori noi semnificativi, deci nu vad un flux de bani proaspeti in bursa de la Bucuresti", a mai spus Esskuchen. El anticipeaza ca piata romaneasca nu va avea corectii semnificative, intrucit investitorii straini au invatat ca trebuie evitate astfel de situatii pe pietele emergente din aceasta zona. „Pentru ca fundamentele sint bune, o corectie masiva nu are sens. Mai devreme sau mai tirziu te intorci pe acea piata, asa ca cei mai multi au invatat sa marcheze profitul si sa revina foarte repede pe noi pozitii, ceea ce elimina riscul unor scaderi accentuate", a explicat Esskuchen.