Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, si fostul magistrat Awad al-Bandar, condamnati la moarte o data cu fostul dictator irakian, au fost spinzurati ieri-dimineata, la ora locala 3.00 (2.00, ora Romaniei).

Un purtator de cuvint al guvernului irakian a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca Barzan al-Tikriti si Awad al-Bandar au fost spinzurati. „Asa cum prevede legea, cei doi condamnati au fost informati cu privire la verdictul pronuntat de Inaltul Tribunal Penal irakian. Executia s-a desfasurat intr-o atmosfera demna", a subliniat oficialul irakian. El a mai spus ca executiile au avut loc in prezenta unui procuror, a unui judecator si a unui medic. Martorii au semnat un document prin care isi luau angajamentul sa se comporte decent in timpul executiei.

Fara sloganuri sau sicane

Nu au existat sloganuri sau sicane, ca in cazul executiei lui Saddam, condamnatii n-au fost umiliti in nici un fel, a precizat purtatorul de cuvint. El a anuntat ca, in urma unui incident rar, care se poate intimpla in timpul unei executii prin spinzurare, capul lui Barzan s-a separat de trup. „Este un act al lui Dumnezeu. S-a mai intimplat si altadata", a subliniat oficialul, adaugind ca familiile au fost informate de aplicarea sentintei si vor primi trupurile in urmatoarele zile.

Critici pentru incident

Modul in care sint tratate cadavrele este un subiect foarte delicat in cultura musulmana. Islamul nu agreeaza nici autopsiile, daca nu sint neaparat necesare. Cadavrul trebuie sa fie intact in momentul inhumarii. Avocatii apararii si politicieni sunniti si-au exprimat deja nemultumirea fata de soarta lui Barzan. Un parlamentar crede ca e posibil ca trupul lui Barzan sa fi fost slabit din cauza cancerului de care suferea. „Dar avem indoieli si vrem sa intrebam doctori daca este posibil sa se desprinda capul", a explicat el.

Sentinta

Saddam Hussein si cei doi condamnati la moarte au fost gasiti vinovati pentru uciderea a 148 de tarani siiti in 1982 in satul Dujail, in urma unei tentative de asasinare a lui Saddam. Barzan Ibrahim al-Hassan al-Tikriti ( 55 de ani), unul dintre cei trei frati vitregi ai lui Saddam, a fost capturat in aprilie 2003, la Bagdad. Awad Ahmed al-Bandar (60 de ani) a condus Tribunalul Revolutionar irakian, care i-a condamnat la moarte pe cei 148 de siiti, printre care si minori.

Dezacord Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si premierul italian Romano Prodi au condamnat executia celor doi colaboratori ai fostului dictator irakian Saddam Hussein, reiterindu-si opozitia fata de pedeapsa cu moartea.