Presedintele George W. Bush a anuntat suplimentarea trupelor americane din Irak cu 21.500 de militari, considerind ca trebuia sa trimita mai multi militari, mai devreme, in aceasta tara.

„Situatia din Irak este inacceptabila pentru poporul american, este inacceptabila pentru mine", a spus presedintele Bush intr-un discurs rostit la Casa Alba. El a adaugat ca isi asuma responsabilitatea pentru greselile care s-au facut in Irak si ca retragerea acum a militarilor ar conduce la asasinate „la scara inimaginabila".

Liderul american a precizat ca va face presiuni asupra irakienilor pentru reinstituirea ordinii la Bagdad si l-a avertizat pe premierul Nuri al-Maliki ca angajamentul Statelor Unite „nu este nelimitat". Bush spune ca noua strategie vizeaza preluarea de catre fortele irakiene a controlului asupra securitatii tarii in luna noiembrie.

Trupe insuficiente

In opinia lui Bush, incercarile de securizare a Bagdadului au esuat, pentru ca n-au existat suficiente trupe irakiene si americane pentru a securiza cartierele de unde au fost alungati teroristii si insurgentii, iar militarilor le-au fost impuse prea multe restrictii.

Planuri

Guvernul irakian va trimite trei noi brigazi in Bagdad, pe linga cele sase deja existente, iar SUA vor trimite alte cinci brigazi la Bagdad si inca 4.000 militari in provincial Anbar, locul in care se ascund liderii al-Qaeda in Irak. Numarul total al americanilor va creste de la 132.000 la peste 150.000 militari, dar nu se stie inca pina la ce data.

Operatiune in Afganistan

Lupta contra teroristilor al-Qaeda continua si in Afganistan, unde circa 150 de talibani au fost ucisi, joi, intr-o operatiune a fortelor NATO. Doua grupuri de insurgenti au fost observate cind au intrat din Pakistan in provincia Paktika. „Rebelii au fost supravegheati, urmariti si atacati in Afganistan, prin operatiuni aeriene si terestre, in districtul Barmal", a precizat comandamentul ISAF.

Iranieni arestati in Irak

Americanii au arestat, miercuri noaptea, cinci angajati ai Consulatului iranian din Eerbil. Consulatul nu era inca in legalitate, instalarea sa fusese aprobata de autoritatile din regiunea kurda, dar nu si de cele din Bagdad. Ambasada iraniana la Bagdad a transmis o cerere de eliberare imediata a angajatilor si a condamnat actiunea, calificind-o drept „provocare". Anterior insa, Bush a acuzat Siria si Iranul ca au permis utilizarea teritoriului lor de catre teroristi pentru a intra sau pentru a fugi din Irak.

Britanicii aduc militari acasa In timp ce presedintele american a decis suplimentarea trupelor din Irak, Marea Britanie a hotarit sa reduca cu 3.000 numarul militarilor din Irak, la sfirsitul lunii mai. Potrivit cotidianului „Daily Telegraph", care citeaza un calendar al retragerii, in doua saptamini, premierul Tony Blair va anunta retragerea unora dintre cei 7.200 de militari britanici aflati in sudul Irakului.