Guvernul ii trimite pe prefecti sa atace in Contencios administrativ toate hotarårile consiliilor locale privind instituirea de taxe in localitatile de frontiera

Executivul a mai decis sa abroge Legea 395 care dadea dreptul alesilo

Guvernul ii trimite pe prefecti sa atace in Contencios administrativ toate hotarårile consiliilor locale privind instituirea de taxe in localitatile de frontiera

Executivul a mai decis sa abroge Legea 395 care dadea dreptul alesilor locali sa impuna taxe la frontiera, desi a aprobat acest act normativ chiar la sfårsitul anului trecut, in conditiile in care se stia ca astfel va fi incalcata legislatia europeana

Mai mult, Executivul a incurajat alesii locali sa impuna taxe la frontiera si prin reglementarile din Codul Fiscal

A fost nevoie de un scandal international care sa oblige guvernul Tariceanu sa respecte normele europene privind libera circulatie

Astazi, guvernantii isi vor anunta pozitia fata de solicitarea UE de a elimina taxa de inmatriculare auto, care risca sa tårasca Romånia la Curtea Europeana de Justitie, ca urmare a incalcarii Tratatului de aderare la UE

(Luminita Gheorghe)

„Prefectii vor ataca in Contencios administrativ toate hotararile Consiliilor locale prin care se instituie taxe ecologice, de salubrizare s i taxe de tranzit pentru autovehiculele care tranziteaza frontiera de stat a Romaniei, iar Legea referitoare inclusiv la taxele de tranzit de la Giurgiu va fi abrogata“, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, solutia identificata de Executiv pentru rezolvarea problemei mult-contestate a taxelor de frontiera.
Marinescu a explicat ca legea ce va fi abrogata este 395/ 2006, de modificare a articolului 4 din OU 86/2002 privind infiintarea Ghiseului unic in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei.

Discutia din Guvern a avut loc la initiativa premierului, care a cerut ca pe ordinea de zi suplimentara a sedintei saptamanale sa fie introdusa si problema taxelor de trecere a frontierei din Giurgiu: „Trebuie sa luam o hotarare in acest sens, sa stabilim ceea ce e de facut la nivelul Guvernului. Nu este o problema legata in special de Guvern, ci de autoritatile locale, dar nu putem sa ramanem nepasatori la ceea ce se intampla. Mi se pare absolut firesc ca, odata cu intrarea in UE, regulile europene sa se aplice si la granita dintre Romania si Bulgaria. In acest context si in cadrul legislativ european actual, sa gasim modalitatile pentru ca granita sa nu mai prezinte nici un obstacol de trecere si nici un prilej pentru introducerea unor taxe care sunt de interes local, dar nu in concordanta cu spiritul european“, a spus Tariceanu. El a aratat totodata ca frontiera intre Romania si Bulgaria nu va putea fi trecuta atat de simplu, fara control, ca in tarile din zona Schengen.

Codul Fiscal, instrument in mana primarilor
Autoritatile locale pot percepe, conform Codului Fiscal, taxe speciale pentru serviciile publice stabilite prin regulamentele proprii, pe langa cele 30 de impozite si taxe locale reglementate de legea fiscala, potrivit NewsIn. Autoritatile comunelor, oraselor si municipiilor decid atat asupra nivelului taxelor si impozitelor cuprinse in Codul Fiscal, dar numai in limitele (marjele superioare si inferioare) pe care acesta le prevede, cat si asupra conditiilor si sectoarelor de activitate in care pot institui taxe speciale pentru serviciile publice locale create in interesul persoanelor fizice si juridice. Competentele consiliilor locale si judetene in domeniul fiscal sunt sporite de reglementarea din legea finantelor publice locale care le permite sa evalueze necesitatea impunerii unor taxe prin propriile regulamente.

Astfel, pe langa cele 30 de taxe existente in Codul Fiscal, la nivel local pot aparea taxe suplimentare, in functie de specificul zonelor in care se aplica si de nevoile pe care le identifica guvernantii locali. Codul Fiscal enumera categoriile de taxe locale valabile oriunde in Romania si stabileste nivelurile minime si maxime in functie de care consiliile locale sau judetene impun taxele. De asemenea, prin legea fiscala autoritatile locale au voie sa majoreze impozitele cu cel mult 20% pe an.

Codul Fiscal prevede si o serie de „alte taxe“, dupa cum se numeste capitolul in care sunt incluse. Legea fiscala lasa multa libertate de decizie la nivel local pentru impunerea unor astfel de taxe. Altfel spus, primarii localitatilor de frontiera, precum si consiliile locale nu au incalcat legea atunci cand au impus taxele de tranzit, de ecologizare sau altele asemenea, ci chiar au fost incurajati de lege sa o faca. Lege pe care actualii guvernanti au conceput-o, iar Parlamentul a votat-o, in conditiile in care se stia inca de la momentul cand s-a decis modificarea Codului Fiscal ca de la 1 ianuarie 2007 nu mai pot fi in vigoare taxe care sa impiedice libera circulatie in spatiul european.

Tariceanu se arata interesat in ceasul al 13-lea
Situatia taxelor uriase, impuse in mod cu totul abuziv de Primaria Giurgiu, a fost dezvaluita in repetate randuri de mass-media, in ultimii ani. Anchetele privind utilizarea banilor si scandalurile dintre primarul din Giurgiu, Nicolae Iliescu si ziaristi, pe aceasta tema, nu i-au trezit niciodata curiozitatea premierului Calin Popescu Tariceanu, seful pe linie de partid al lui Iliescu, astfel incat sa ordone o ancheta la Giurgiu. Acum, dupa ce vamile au fost blocate si scandalul a trecut granitele Romaniei, premierul se preface interesat si spune ca doreste solutii de detensionare a conflictelor din vami, izbucnite din cauza taxelor impuse de autoritatile locale.

„Tin sa subliniez, nu este o problema in special de guvern, ci de autoritati locale, dar sigur ca nu putem sa ramanem nepasatori la ceea ce se intampla. Mi se pare absolut firesc ca odata cu intrarea in UE regulile europene sa se aplice si, evident, la granita dintre Romania si Bulgaria. Trebuie sa tinem cont ca nu suntem tari Schengen si atunci, din acest punct de vedere, sigur ca trecerea nu va fi chiar atat de simpla cum se face in tarile din zona Schengen, unde nu exista nici un fel de control“, a spus Tariceanu. Premierul a precizat ca va sustine eliminarea taxelor de la vama Giurgiu si nu va accepta nici un punct de vedere antieuropean, pentru ca legislatia comunitara presupune libertate si granite deschise, nu controale si taxe.

Prefectul de Constanta vrea sa anuleze taxele lui Mazare

„Epidemia“ anularii taxelor locale in Contencios administrativ se extinde si in afara localitatilor de frontiera. Prefectul judetului Constanta solicita Consiliului municipal local anularea celor 7 taxe speciale votate anul trecut, anuntand ca in caz contrar va introduce o actiune in instanta.

Potrivit RADOR, prefectul Danut Culetu a notificat deja Consiliul local municipal Constanta pentru ca acesta sa anuleze 7 taxe speciale votate in ultima sedinta a anului trecut. Printre acestea se numara taxa de intrare in statiunea Mamaia pentru autoturismele neinmatriculate in judetul Constanta, taxa pentru cresterea gradului de siguranta si liniste publica si taxa de trama stradala. Toate aceste taxe au facut anul trecut subiectul unui proces, iar instanta a decis anularea lor. Cu toate acestea, Consiliul local municipal a votat din nou cele 7 taxe speciale.

Soferii de TIR au refuzat sa plateasca taxa de ecologizare la Vama Nadlac

Taxa de ecologizare mentinuta de autoritatile orasului Nadlac dupa integrarea Romaniei in UE i-a nemultumit si pe soferii de TIR care doreau sa iasa prin vama aradeana Nadlac. Marti seara, aproximativ 300 de TIR-uri au blocat drumul intre oras si vama nemaidorind sa plateasca taxa de ecologizare care este achitata deja de un an. Protestul a durat timp de 30 de minute, soferii fiind hotarati sa renunte abia in momentul in care Primaria va decide sa renunte la taxa de mediu de 20 lei la iesirea din tara si 28 lei la intrarea dinspre vama maghiara. In urma situatiei create, prefectul municipiului Arad, Gavril Popescu, a solicitat Primariei Nadlac sa suspende temporar taxa, pana dupa sedinta de Guvern de ieri, cand va fi analizata situatia aparuta in mai multe puncte de trecere a frontierei. Primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, a declarat, la randul sau, ca va supune votului consilierilor locali anularea hotararii care prevede incasarea taxelor, dar ca este sceptic in ceea ce priveste un rezultat favorabil. El a mai afirmat ca nu crede ca acestia isi vor da girul pentru eliminarea taxelor. Chiar si dupa ce situatia s-a rezolvat pentru moment, traficul prin vama a fost ingreunat, deoarece coada de TIR-uri era de circa 3 km.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.