Anchetatorii italieni cu cerut ajutorul Vaticanului pentru a putea descifra mesajele biblice cifrate in latina ale noului Nas al Mafiei, pe care acesta le publica intr-un ziar local. Matteo Messina Denaro, un asasin cu sange rece, renumit pentru pasi
Anchetatorii italieni cu cerut ajutorul Vaticanului pentru a putea descifra mesajele biblice cifrate in latina ale noului Nas al Mafiei, pe care acesta le publica intr-un ziar local. Matteo Messina Denaro, un asasin cu sange rece, renumit pentru pasiunea sa pentru hainele de firma si viata de playboy pe care o duce, este cunoscut acum ca fiind noul boss al Cosa Nostra, dupa ce Bernardo Provenzano, de 73 de ani, a fost arestat in aprilie anul trecut, dupa o urmarire de 40 de ani.
Messina Denaro, poreclit "Diabolik", care si el a fost fugar jumatate din viata sa, reprezinta "noua generatie" a sefilor Mafiei, instruiti in ceea ce priveste tehnologiile secolului XXI, si care isi conduc familiile cu eficienta unor corporatii multinationale.
"Diabolik" a fost prezentat de presa italiana ca un afemeiat care conduce un Porsche ultimul tip, poarta un ceas Rolex Daytona, ochelari Ray Ban si haine extravagante semnate Girogio Armani si Versace. Se spune, de asemenea, ca este un impatimit al jocurilor pe computer PlayStation si ca ar avea un copil din flori. Matteo are o reputatie proasta si se zvoneste ca l-ar fi ucis pe proprietarul unui hotel din Sicilia care a indraznit sa-i reproseze ca se culca cu minore. Astfel, se pare ca Denaro este complet diferit de capii traditionali ai Mafiei, ca Salvatore Riina si Bernardo Provenzano, care erau adeptii declarati ai valorilor familiale.
"Ocupat" cu viata sa sociala, Denaro pare ca nu mai are timp de coordonarea activitatilor mafiote, insa politia italiana a prins un nou "fir". Anchetatorilor li s-a parut suspect ca, in fiecare an, Messina Denaro publica intr-un ziar local o notita comemorativa pentru tatal sau, Francesco, care a murit in 1998. Notita contine pasaje in limba latina din Vechiul Testament.
Prima parte a anuntului contine un pasaj cunoscut, care face referire la Capitolul III din Ecleziast. Anchetatorii care au citit apoi cu atentie anuntul din "Il Giornale di Sicilia" au descoperit ca cea de-a doua parte a anuntului, dupa cuvantul "sed" (dar) nu mai apartine Vechiului Testament si, desi este in latina, nu mai are nici o legatura cu prima parte: "numai cel care vrea va zbura, iar zborul tau a fost intotdeauna sublim".
Antonio Ingroia, procurorul antimafie din Trapani, a declarat ca nu se cunoaste de unde si pana unde stie Messina Denaro latina sau de ce foloseste aceasta limba pentru a transmite un mesaj: "este foarte putin probabil ca un infractor ca Denaro sa fie atat de bine instruit incat sa poata compune lejer mesaje in latina sau sa citeze din texte sacre. Pe de alta parte, oricine crede ca mafiotii din zilele noastre sunt ciobani analfabeti, care stau in colibe si fac branza in timpul liber, se insala amarnic", a declarat acesta.
Multi dintre capii Mafiei, care se declara oficial a fi buni catolici, au utilizat deseori Biblia pentru a crea mesaje cifrate - denumite pizzini - si care le folosesc pentru a-si comunica ordinele subalternilor.
In prezent, politia reexamineaza celelalte mesaje publicate de Messina Denaro in ziar, pentru a descoperi indiciile ascunse. Denaro este cautat pentru cel putin 50 de crime, dintre care prima a infaptuit-o cand avea doar 18 ani. A fost condamnat "in absentia" in 2002 pentru rolul pe care l-a avut in asasinarea judecatorilor sicilieni Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, in 1992. (M. BICA)
Unul dintre mesajele publicate in "Il Giornale di Sicilia" de catre Denaro:
"In memorium - Spatium est ad nascendum et spatium est ad morendum
(din Ecleziast - "Toate isi au vremea lor, si fiecare lucru desupt ceruri isi are ceasul lui. Nasterea isi are vremea ei si moartea isi are vremea ei - n.r.) iar cea de-a doua parte "... sed solum volat qui voluit et perpetuo sublimes tuus volatus fuit" ("numai cel care vrea va zbura, iar zborul tau a fost intotdeauna sublim" - ramane un mister deocamdata pentru anchetatori)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.