Rezultatele confuze ale alegerilor obliga partidele europene sa coabiteze imediat dupa incheierea razboiului electoral. Unii reusesc, altii nu.

„Partidul Popular austriac a pierdut alegerile, dar a cistigat negocierile", titreaza „Der Standard", dupa incheierea negocierilor pentru formarea unei „mari coalitii" la Viena. Ieri, in semn de protest, tinerii simpatizanti ai social-democratilor au ocupat pasnic sediul partidului.

Austria: invingatorii infrinti

Noul cancelar, Alfred Gusenbauer, liderul Partidului Social Democrat, care a cistigat la diferenta de 1% alegerile de pe 1 octombrie 2006, a cedat Externele, Economia si Finantele partenerilor populari. Mai mult, la cererea fostului cancelar Wolfgang Schüssel, Gusenbauer a acceptat cresterea cheltuielilor bugetare cu un miliard de euro, a renuntat la garantarea venitului minim de 800 de euro si la eliminarea taxelor de inscriere pentru studenti. Austria a mai experimentat acest tip de coalitii in primii 20 de ani de dupa al Doilea Razboi Mondial si in perioada 1980-1990.

Germania: anul marilor decizii

„Marea coalitie" din Germania va fi testata in 2007, cind Berlinul va detine presedintia UE si a G8, iar ministrul de Externe, social-democratul Walter Steinmeier, va fi in prim-plan. Acesta a sprijinit aderarea Turciei la UE, spre deosebire de Angela Merkel, furindu-i apoi din popularitate printr-o apropiere de Washington, de neconceput in perioada lui Gerhard Schröder. Garantarea salariului minim, reforma sistemului de sanatate si abordarea diferita a securitatii energetice, unde crestin-democratii se opun limitarii productiei de energie nucleara, vor face obiectul disputelor dintre partenerii coalitiei.

Cehia: confuzia postaderarii

Incepind din iunie 2006, premierul conservator Mirek Topolanek nu a reusit sa se remarce decit printr-un scandal conjugal si prin esecuri repetate de a-i atrage pe social-democrati la guvernare. Presedintele Vaclav Klaus l-a insarcinat ieri pentru a treia oara cu formarea guvernului, Topolanek anuntind ca va demisiona in cazul unui nou esec, creind premisele constitutionale pentru alegerile anticipate.

Olanda: liberalismul sub presiune

Crestin-democratii premierului Jan Peter Balkenende nu au reusit sa obtina majoritatea in parlament, dar negociaza cu Partidul Social Democrat al lui Wouter Bos, fost director al Shell Romania, formarea unei coalitii, pina pe 7 martie 2007. Bos, probabil viitor ministru de Finante, doreste reducerea ponderii sectorului privat in sistemul de sanatate si reforma impozitelor pe proprietate. Doar limitarea imigratiei a fost singura masura general acceptata. Arbitrul va fi micul partid de orientare religioasa Uniunea Crestina, sensibil fata de eutanasie, avorturi si casatoriile homosexuale.