Transplanturile intre donatori vii vor fi analizate de o comisie pusa sa verifice daca donatorul nu a primit bani.

Unsprezece comisii de avizare a donarii de organe de la donatorii vii au devenit functionale dupa publicarea unui ordin de ministru care nominalizeaza si membrii respectivelor entitati.

Comisiile sint formate din trei membri titulari si trei membri suplinitori. A fost aleasa aceasta formula pentru ca decizia se ia doar in unanimitate si nu poti tine transplantul in loc daca un membru al comisiei nu este disponibil", a explicat medicul Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, citat de NewsIn.

Comisiile de avizare a donarii de la donatorul viu vor functiona la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Ilfov, Craiova si Constanta in unsprezece centre de transplant.

Potrivit doctorului Zota, in urma cu trei, patru ani, donarea de la donator viu era blamata in Europa. In urma cu patru ani, in Franta, Italia sau Spania, donarea de la donatorii vii era foarte mult criticata si condamnata deoarece exista legenda ca se cumparau organele. Au fost foarte multe discutii la acea vreme legate de faptul ca rata donarilor de la donator viu in Romania era mult prea mare comparativ cu donarea de la cadavre", a mai spus dr. Zota. Medicul sustine, totusi, ca nici un caz de eventuala donare a unor organe pe bani nu a fost dovedit in Romania.

Crestere cu 30%

In Romania au fost aprobate pentru anul trecut, de catre Ministerul Sanatatii Publice, la solicitarea Agentiei Nationale de Transplant, 200 de transplanturi renale, 87 de transplanturi de maduva, 25 de transplanturi de inima, 25 de transplanturi de ficat si 10 transplanturi de pancreas. Pentru anul 2007, Agentia Nationala de Transplant a propus efectuarea a 250 de transplanturi renale, 100 de transplanturi de maduva, 30 de transplanturi de inima, 30 pentru ficat si 20 pentru pancreas.

Potrivit medicului Zota, pe listele de asteptare pentru transplant sint inscrise peste 1.300 de persoane care au nevoie de transplant renal, mai mult de 200 pentru transplant de maduva, peste 100 de pacienti care necesita transplant de inima si peste 100 care au nevoie de transplant de ficat.

Incepind cu 2007, finantarea programului national de transplant a fost preluata de catre Ministerul Sanatatii Publice, iar ministrul Nicolaescu a apreciat ca numarul pacientilor care vor beneficia de transplant va creste anul viitor cu 30 la suta fata de 2006. De asemenea, incepind de anul acesta, se vor efectua in Romania si transplanturile pulmonare, de intestin si celulare.