Iwao Takamoto, creatorul celebrului catel animat Scooby-Doo dar si al unor personaje din seriile "The Flintstones" si "The Jetsons", a murit la varsta de 81 de ani in urma unui infarct, transmite Reuters. Stirea a fost confirmata de Gary Miereanu, pu
Iwao Takamoto, creatorul celebrului catel animat Scooby-Doo dar si al unor personaje din seriile "The Flintstones" si "The Jetsons", a murit la varsta de 81 de ani in urma unui infarct, transmite Reuters. Stirea a fost confirmata de Gary Miereanu, purtator de cuvant al companiei Warner Bros. Animation. Takamoto i-a creat pe Scooby-Doo, pe slabanogul lui stapan Shaggy si pe prietenii acestora Velma, Daphne si Fred la sfarsitul anilor '60, pe cand lucra la studioul de animatie Hanna-Barbera. Tot el i-a desenat pe cainele Muttley, care a aparut intr-un mare numar de productii animate, si pe Astro, cainele care apare in serialul "The Jetsons". Pentru serialul animat "The Flintstones", Takamoto l-a desenat pe Great Gazoo, un extraterestru verde. Iwao Takamoto s-a nascut in anul 1925. Tatal sau a emigrat din Hiroshima in Statele Unite ale Americii din motive de sanatate. S-a intors in Japonia doar o singura data de atunci, pentru a se casatori. Takamoto s-a nascut in Los Angeles, California. Dupa bombardamentele de la Pearl Harbor, familia acestuia, ca de altfel majoritatea familiilor japonezo-americane, a fost trimisa intr-un lagar de concentrare. Familia Takamoto a stat in lagarul Manzanar pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Acolo, micul Iwao a invatat sa deseneze de la ceilalti copii din lagar cu care se juca. Dupa ce au fost eliberati la sfaristul razboiului, Takamoto a reusit sa se angajeze in 1947 ca asistent al legendarului Milt Kahl. Astfel, el a reusit sa lucreze ca desenator la filme de desene animate ca "Cenusareasa", "Frumoasa Adormita", "101 Dalmatieni" si "Doamna si Vagabondul". In 1961, Takamoto a plecat de la Disney si s-a angajat la Hanna-Barbera Productions unde a ocupat diverse posturi, insa cel care i-a adus faima este cel de creator de personaje. In ultima parte a vietii a fost vicepresedinte al Warner Bros. Animation. Anul trecut, el a primit un premiu onorific din partea Animation Guild, care i-a adus astfel un omagiu celui care a lucrat in lumea desenelor animate mai mult de 50 de ani. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.